A világhírű osztrák almás rétes, az apfelstrudel receptje

Az egyik legismertebb osztrák desszert, a Wiener Apfelstrudel, azaz a bécsi almás rétes meghintve jó sok porcukorral és mellé egy bécsi kávéval az igazi. De a forrón, egyenesen a sütőből tálalt réteshez egy gombóc vaníliafagyi, tejszínhab vagy vaníliaszósz is tökéletes választás.
Az almás rétesről röviden
Az almás rétes történetéhez az is hozzátartozik, hogy a hozzánk török közvetítéssel érkezett desszert egykoron a magyar konyha remekeként volt számon tartva, ennek ellenére mégis az osztrákok csináltak vele világsikert. Pedig volt olyan idő, hogy a híres párizsi Ritz Hotel cukrásza külön Budapestre utazott, hogy a rétestészta titkait ellesse. Mindenesetre a rétes legrégebbi ismert receptje 1696-ból származik, míg más fajták, például az almás rétes receptje 1827-ből. Egyesek azt állítják, hogy az apfelstrudelt Bécsben találták ki az osztrák császár, valamint az osztrák társadalom elitjei számára.
Almás rétes recept
Hozzávalók:
A tésztához
- 250 g rétesliszt
- 1 db tanyasi tojás
- 100 g langyos víz
- 25 g vaj
- 1 csipet só
- olvasztott vaj a kenéshez
A töltelékhez
- 1,5 kg alma
- 100 g cukor
- 120 g mazsola
- rum
- citromlé
- fahéj
- őrölt szegfűszeg
- porcukor
A pirított zsemlemorzsához
- 100 g zsemlemorzsa
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál reszelt mogyoró
A vaníliaszószhoz
- 500 ml tej
- 100 g porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 db egész vaníliarúd
Elkészítési mód:
Első lépésként áztassuk be a mazsolát a rumba, lehetőség szerint egy éjszára. A tészta elkészítéséhez az alapanyagokat alaposan összekeverjük, majd kisebb cipó formákat készítünk belőle. Megkenjük az olvasztott vajjal, majd pihentetjük 1 órán keresztül. Ha letelt az idő, nyújtsuk ki nagyon vékonyra a cipókat.
A pirított zsemlemorzsa elkészítéséhez hevítsük fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a zsemlemorzsát és közepes lángon pirítsuk aranybarnára. A vége felé keverjük hozzá a mogyorót, keverjük össze alaposan pár percig és vegyük le a tűzről.
A töltelék elkészítéséhez hámozzuk meg az almát, vágjuk szeletekre, locsoljuk meg a citromlével, majd keverjük össze. Az alma savasságától függően ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, majd szegfűszeget és egy csipetnyi fahéjat. Egy sütőformát kenjünk meg vajjal, majd melegítsük 180°C-ra a sütőt.
Miközben melegszik a sütő, kezdjünk hozzá a vaníliaszósz elkészítéséhez. Ehhez kaparjuk ki a vaníliarúdból a magokat és a héjával együtt forraljuk fel tejben. A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd apránként folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró tejhez és besűrítjük. Ne felejtsük el kivenni a vaníliarudat.
Az előzőleg kinyújtott hajszálvékony tészta felére helyezzük a pirított mogyorós zsemlemorzsát, majd rászórjuk az almatölteléket és a mazsolát. A szabadon megmaradt tésztafelületet pedig bőven megkenjük az olvasztott vajjal. A széleket levágjuk, majd kívülről befelé haladva feltekerjük a tésztát. Zárjuk le a tésztavéget, és kezdjünk hozzá megtölteni a többi kinyújtott cipót is. A réteseket helyezzük a sütőformákba, kenjük meg mindegyiket az olvasztott vajjal, majd helyezzük az előremelegített sütőbe és 50 perc alatt süssük aranybarnára. Ha elkészült vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Találáskor szeleteljük fel, szórjuk meg a porcukorral és adjuk mellé a langyos vaníliaszószt.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay