Mégsem lett hungarikum a badacsonyi kéknyelű
Egyelőre érthetetlen miért, de a Hungarikum Bizottság azt a döntést hozta, hogy a badacsonyi kéknyelű nem hungarikum. A bizottság a múlt héten ült össze, hogy többek között megtárgyalja a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közös beadványát, amit végül nem tudtak támogatni. A döntés indoklását a szerdán Badacsonyban megtartott sajtótájékoztatójukon sem Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, sem Navracsics Tibor miniszter nem részletezte, a döntéssel azonban nem értettek egyet.
A kéknyelűt a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan megilleti a hungarikum cím
„Érthetetlennek tartjuk a Hungarikum Bizottság döntését, és éppen ezért arra kérjük, hogy tekintettel Badacsony magyar kultúrtörténetben játszott szerepére és a kéknyelű badacsonyi identitásban játszott szerepére vizsgálja felül ezt a döntését.” – mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy szerinte a badacsonyi borfajtát a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan megilleti a hungarikum cím.
Badacsony és a badacsonyi kéknyelű nélkül a magyar kultúra sem lenne olyan, mint amilyennek ismerjük – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerdán Badacsonytomajon, arra kérve a hungarikum bizottságot, hogy vizsgálja felül június közepén hozott döntését, és ismerje el a badacsonyi kéknyelűt önálló hungarikumként. Navracsics Tibor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutató állomásán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nemcsak elhibázottnak, hanem érthetetlennek is tartják a hungarikum bizottság elutasító döntését, hiszen a badacsonyi kéknyelű minden olyan kritériumot teljesített, amely a hungarikummá nyilvánítás előfeltétele.
Badacsony a magyar, illetve a közép-európai kultúrtörténetnek is meghatározó szereplője, emellett már önmagában is olyan karakteres magyar táj, amely egész Európában ismert.
– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: „a badacsonyiaknak a kéknyelű önazonosságot jelentő és önazonosságot erősítő pont”. Azzal, hogy a hungarikum bizottság a badacsonyi kéknyelűt önállóan elismeri – a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan – olyan jóvátételt hajthat végre, amelyet a Badacsonyban élők megérdemelnek – emelte ki Navracsics Tibor.
Badacsony és kéknyelű
Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke elmondta: a badacsonyi kéknyelű 2013-ban került be a magyar értéktárba, és tíz év elteltével kezdeményezték, hogy hungarikummá váljon. A kéknyelű csak Magyarországon termő szőlőfajta, fő termőterülete Badacsony és környéke. Ezért az egyesület elnöke szerint alkalmas arra, hogy külföldön és belföldön is a magyarsággal azonosítsák.
A sajtótájékoztatón az ügy melletti támogatásukat kifejezve részt vett Borbély Tamás, a Badacsony Hegyközség elnöke, Szőke Barna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézete badacsonyi kutató állomásának igazgatója, valamint Benczik Zsolt, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend elnöke is.
Forrás: MTI
Borítókép: Navracsics Tibor Facebook