Egyszerű sajtos pogácsa sajtimádóknak

Egy könnyen elkészíthető, megbízható és finom sajtos pogácsa recept mindig jól jöhet. Akár ünnepre vagy hétköznapra tökéletes nassolnivaló, amit főleg sajtimádóknak ajánlok. A ropogós, sajttal megszórt teteje és a belül puha, omlós tészta igazi élménnyé teszi minden falatját.
Sajtos pogácsa recept
Hozzávalók:
Tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj (hidegen)
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
- 1 tojás
- csipetnyi cayenne bors
- 15 dkg érett cheddar sajt (reszelve)
- 10 dkg (reszelve)
Tetejére
- 1 tojás (kenéshez)
- 5 dkg reszelt sajt vegyesen a kettőből
A sajtos pogácsa elkészítése:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt. A lisztet keverjük el a sóval, a cayenne borssal, morzsoljuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a tejfölt, tojást és a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze, ha esetleg túl ragacsos lesz, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Gyúrjunk a tésztába 10 dkg cheddar és 5 dkg füstölt sajtot. Ami megmarad, azt tartogassuk a tetejére. Letakarva pihentessük nagyjából egy órán keresztül, míg duplájára kel. Ha megkelt, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, majd hajtogassuk háromba, mint a leveles tésztát. Nyújtsuk ki újra, majd hajtogassuk ismét. Szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, majd tegyük sütőpapíros tepsibe, kenjük meg a tojással és ízlés szerint szórjuk meg a maradék sajtkeverékkel. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük nagyjából 15 percig, míg aranybarna és finom illatos lesz.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay