Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. április 17.

Egyszerű sajtos pogácsa sajtimádóknak

post

Egy könnyen elkészíthető, megbízható és finom sajtos pogácsa recept mindig jól jöhet. Akár ünnepre vagy hétköznapra tökéletes nassolnivaló, amit főleg sajtimádóknak ajánlok. A ropogós, sajttal megszórt teteje és a belül puha, omlós tészta igazi élménnyé teszi minden falatját.

Sajtos pogácsa recept

Hozzávalók:

Tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj (hidegen)
  • 2 dl tejföl
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 tojás
  • csipetnyi cayenne bors
  • 15 dkg érett cheddar sajt (reszelve)
  • 10 dkg (reszelve)

Tetejére

  • 1 tojás (kenéshez)
  • 5 dkg reszelt sajt vegyesen a kettőből

A sajtos pogácsa elkészítése:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt. A lisztet keverjük el a sóval, a cayenne borssal, morzsoljuk bele a hideg vajat, majd adjuk hozzá a tejfölt, tojást és a felfuttatott élesztőt. Dolgozzuk össze, ha esetleg túl ragacsos lesz, adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Gyúrjunk a tésztába 10 dkg cheddar és 5 dkg füstölt sajtot. Ami megmarad, azt tartogassuk a tetejére. Letakarva pihentessük nagyjából egy órán keresztül, míg duplájára kel. Ha megkelt, nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, majd hajtogassuk háromba, mint a leveles tésztát. Nyújtsuk ki újra, majd hajtogassuk ismét. Szaggassuk ki pogácsaszaggatóval, majd tegyük sütőpapíros tepsibe, kenjük meg a tojással és ízlés szerint szórjuk meg a maradék sajtkeverékkel. Előmelegített 200 fokos sütőben süssük nagyjából 15 percig, míg aranybarna és finom illatos lesz.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Recept
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia

Olaszrizling és fésűkagyló

2024. augusztus 31.
Bor teszt-értékelés

Vegán rozé Villányból

2021. június 16.
Bor egyéb

Édes szamorodni kisokos

2021. július 17.

Küldj egy üzenetet!