Mentás zöldborsókrémleves

Végre tele a piac friss zöldborsóval, ilyenkor érdemes csinálni belőle többek között egy finom zöldborsókrémlevest. Mindennel együtt fél óra alatt elkészül, mutatós, könnyed, selymes és mégis laktató. Friss mentával pedig isteni. Ebben a zöldborsókrémlevesben az a jó, hogy akár szezonon kívül, jó minőségű mirelit zöldborsóból is elkészíthető.
Zöldborsókrémleves mentával
Hozzávalók:
- 800 g friss zöldborsó (szezonon kívül a mirelit is jó)
- 1 csokor friss mentalevél, apróra vágva
- 1 liter zöldségalaplé
- 2 ek vaj
- 1 hagyma (apróra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma
- ½ db lime facsart leve
- 200 ml tejszín
- só és bors
- grissini
A zöldborsókrémleves elkészítése:
Felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát és üvegesre pároljuk. Ráöntjük a zöldborsót, hozzáadjuk a vágott mentát, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd felöntjük az alaplével. Közepes lángon felforraljuk, és hagyjuk 10-15 percig rotyogni, míg a borsó megpuhul. Adjuk hozzá a tejszínt, majd egy botmixer segítségével pürésítsük. Passzírozzuk át egy szitán, helyezzük vissza az edénybe, adjunk hozzá egy kis vajat és keverjük el benne, hogy szép fényes legyen. A legvégén pedig jöhet hozzá a lime kifacsart leve, szükség esetén pedig sózzuk és borsozzuk. Tálaláskor csepegtessünk rá egy kis tejszínt és grissinivel fogyasszuk.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash