Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. március 13.

Tavaszi finomfőzelék zellerkrémben készítve, lencse vagdalttal és fokhagyma chipsszel

post

Hozzávalók (4 személyre)

  • 20 dkg kelbimbó

  • 15 dkg ceruzabab vagy zsenge zöldbab

  • 20 dkg brokkoli

  • 20 dkg sárgarépa

  • 1 db cukkini

  • 1 db zeller

  • 2 evőkanál kókuszzsír

  • só, fehér bors

  • 3 fej fokhagyma

  • 3 evőkanál olaj

  • 25 dkg lencse

  • 1 fej vöröshagyma

  • 1 evőkanál gyömbér lereszelve

  • 1 db piros pritaminpaprika

  • 1 kávéskanál szemes mustár

  • 1 kávéskanál étkezési keményítő

  • 2 dl tejszín

  • 1 db burgonya

Elkészítés

A lencsét, a vöröshagymát és pár gerezd fokhagymát sóval, borssal és a gyömbérrel megfőzzük, szűrjük, kókuszzsírral elkeverjük. Frissen vágott zellerlevéllel vagy bazsalikommal illatosítjuk, apróra vágott paprikával színesítjük. Formába téve sütőben megsütjük.

Amíg sül, zellerből, burgonyából kis vöröshagymával, fokhagymával krémlevest főzünk, turmixoljuk, tejszínnel dúsítjuk, majd sóval, borssal ízesítjük.

Serpenyőben forró kókuszzsírt hevítünk, megsütjük benne a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Szűrőkanállal szalvétára szedjük.

Forró vízben 1-2 percig forrázzuk a szeletelt, csíkokra vágott zöldségeket, szűrővel jeges vízbe tesszük, lehűtjük.

A forró zellerkrémlevesben 1 perc alatt összefőzzük a még ropogós zöldségeket, ropogós fokhagymaszeletekkel megszórjuk. A kihűtött lencsét felszeleteljük, majd a főzelékre tálaljuk.

Ez a főzelék valóban megőrzi a zöldségek vitamintartalmát, illetve ásványianyag tartalma sem sérül annyira, mint a hosszú ideig tartó hőkezelés során.

Recept: Kocsis Bálint

Ételfotó: Csigó Zita  

 

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Epres-matcha turmix recept

2022. június 08.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Quinoás ananászos fésűkagyló

2021. szeptember 27.
Gasztronómia
Recept

Borral készült halleves

2020. december 23.
Bor-étel párosítás

Kacsamell színes céklával

2020. november 23.
Bor teszt-értékelés

Jó vétel kétezer forintért

2020. június 23.
Bor teszt-értékelés

Aszú, nem csak karácsonykor

2020. november 29.

Küldj egy üzenetet!