Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2021. november 24.

Barta Pince - Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

post

Barta Károly és testvére Sándor, akivel üzlettársak a borászati vállalkozásban, azzal a céllal alapították 2003-ban a Barta Pincét, hogy a kiváló adottságú, de a tömegtermeléses időszakban elhanyagolt Öreg Király-dűlőt visszahelyezzék a térképre. A birtok 80%-a furmint, a maradékon pedig további három szőlőfajta osztozik: hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő. Az organikusan, kézzel művelt területen kívül a 17 hektáros Kővágó-dűlőben is újratelepítettek 3,5 hektárt. A pincészet borait Homonna Attila majd a 2016-os évjárattól kezdve már Ujvári Vivien készíti. Aki bővebben is kíváncsi a Barta Pincére, ITT egy korábbi cikkemben olvashat többet. Most a mini-sorozat újabb részeként Ujvári Vivien mesél az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról.

Mint mondta, 2021 első hónapjait sok csapadék jellemezte, aminek köszönhetően feltöltődött a talaj. Így a késő ősszel végzett talajlazításból fakadóan a szőlő fel tudta venni a csapadékot. A téli hónapokban közepesen hideg volt a hőmérséklet, ezért a kártevő rovarok jól gyérültek. „Február közepére befejeztük Hajdú János szőlésszel a metszést, a tavasz eleje didergősen indult, és csapadék is esett bőven. A hideg miatt viszont a rügyfakadás három héttel elcsúszott, és a sok eső miatt a feketerothadás veszélye is felütötte a fejét. Közben az egész teraszos területet kétágú kapákkal megdolgoztuk. A következő szakaszban hosszú ideig nem kaptunk csapadékot, május-júniusban egyáltalán nem voltak esőzések, a hajtásválogatással viszont szépen tudtunk haladni.” – értékeli a kihívásokkal teli évet Ujvári Vivien.

Szerencsére a feketerothadás veszélye elmúlt, július elején pedig elkezdték a leveleket ritkítani. A megérkező eső előtt jól jött, hogy a növényvédőszereket közvetlenül a fürtökre tudták juttatni. Mint meséli Vivien, az eső miatt fokozódó lisztharmat veszély alakult ki. A másodjára elvégzett csonkázás után augusztusban ismét érkezett néhány zivatar, de utána már egy csapadékmentes időszak jött. „A szőlő egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását. Szerencsére a lisztharmatnyomás ellen sikeresen megvédtük a szőlőt. A mustfok növekedett, de a savak nagyon lassan csökkentek. Szép savakkal szüreteltük a pezsgőt, Egy kis furmint és Öreg Király Dűlő borainkat. A késői és a szamorodni szürethez szépen töppedtek és visszafogottan botritiszesedtek a fürtök. Az aszúsodás viszont nem fejlődött annyira a dűlőinkben, hogy érdemes legyen aszú borokat készíteni. A szüretet október 26-án fejeztük be. Úgy gondolom hosszan érlelhető, ízgazdag borokat rejt a pince a 2021-es évjáratból.”

Fotók: Dancsecs Ferenc

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!