Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. január 24.

Szekszárdi bortúra - Szeleshát Szőlőbirtok

post

Épp hogy futtában sikerült Sebestyén Csillától elköszönnöm (a Sebestyén Pincészetről szóló írás ITT található) és ismét kocsiban találom magam, az úticél pedig az elmúlt időkben dinamikusan fejlődő, és bővülő Szeleshát. Ha pontosságról van szó, a bortúra szervezői cseppet sem viccelnek: minden pincészetnél kizárólag csak egy órát töltök, ebben benne van a dűlők és a pincészet látogatása, no meg persze a kóstolásra szánt borok. Tik-tak az óra indul, én meg kapkodom a lábaimat.

Rövid utazás után megérkezünk a családi tulajdonban lévő Szeleshát Pincészethez, ahol körülnézve olyan érzésem támad, hogy mindent, ami a környéken él és mozog, a pincészet már felvásárolt, vagy éppen készül hamarosan ezt megtenni. A volánnál ifj. Szekretár János azt meséli, hogy a Somogyból származó édesapja - aki már előtte Villányban, Batán, később pedig Tolnán is foglalkozott ültetvényekkel - 2001 őszén telepítette az első szőlőtőkéit a vidéken. Lépésről-lépésre vásárolták fel a több mint 50 tulajdonostól, kisebb parcellánként a területeket, így mára a birtok 56,8 hektárra nőtt. Ezeken jelenleg 40 hektár a szőlő, fő fajtájuk pedig a merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, syrah, pinot noir és kadarka. Ha a pincészet a kadarka-bikavér-kékfrankos háromszögből egy szőlőfajtát vagy stílust szeretne kiemelni, akkor az utóbbi mellé tenné le voksát, még akkor is ha - ahogyan meséli János - sajnos még mindig nincs eldöntve, hogy milyen szőlőfajta vagy stílus képviselje a Szekszárdi-borvidéket. Természetesen ők is próbálják szűkíteni a választékot, de amint tapasztalom, kínálatukban még így is majdnem 20 féle bor van. Szerintem a pincészet a sok fejlesztés és beruházás után, mind koncepcióban, mind letisztultságban inkább saját magát szeretné utolérni most.

Mivel a feldolgozó-, az erjesztő-és a raktárkapacitásuk is kisebb birtokra lett méretezve, most éppen támogatásra pályáznak, hogy a szőlészeti és a borászati rész újra egyensúlyba kerüljön. „Szeretnénk visszamenni az alapokhoz és minél kevesebb kompromisszummal készíteni a borokat. Akkor szüretelni, amikor akarunk, és nem akkor, amikor éppen üres egy tartály a pincében” – mondja ifj. Szekretár János, de hozzáteszi, hogy a minőség felügyelet szempontjából nagy előny, hogy 2013 óta ők töltenek és címkéznek minden egyes bort.

  ifj. Szekretár János ifj. Szekretár János

Szeleshát Olaszrizling 2016

Friss telepítésű, második évjáratú olaszrizling, szüretelve augusztus 29-én. Reduktív eljárás, a palack kinézete pedig nemrég dizájnváltáson esett át. Az olaszrizling a pincészet egyetlen fehérbora és nem is terveznek több fehéret. A frissen tartást végett ehhez és a rozéhoz is adnak széndioxidot utólag. Illatában gyümölcsös és enyhén parfümös, de nekem fajsúlyosnak tűnik. Ízében erősen citrusos, az alkohol a kelleténél több, az utólag hozzáadott bubi picit bántó és nem tudja a frissességét erősíteni. Az asztalnál van, aki szereti önmagában, de én inkább forró nyári napokon jól behűtve, nyakon öntve egy jó nagy adag szódával innám szívesen.

Szeleshát K2 2016

Ez volt az első olyan bor, amivel hírnevet szereztek maguknak. Az évek alatt viszont sokat változott a stílusa, de János szerint ez inkább az évjáratok számlájára írható. Eleinte nagyjából 7 ezer palack készült belőle, de mára ez a szám akár a 40-50 ezret is elérheti évente. Állítólag olyan gyorsan fogy, hogy nincs értelme ellátni dugóval. Persze ettől függetlenül a koncepció még változhat. Tutti-fruttis illatában málna és eper, utóbbi két változatban: frissen és nagyon éretten. Ezekhez társul friss cseresznye és egy kevés szilva is. Könnyed, gyümölcsös ízvilág és szerkezet, utóízében fanyar gyümölcsök. A régebbi évjáratok jobban tetszetek.

Szeleshát Tábornok, Kékfrankos válogatás 2015

Limitált szériás, kizárólag remek évjáratokban elkészített prémium kékfrankos. Kézi csömöszölés, érlelve nagyjából 10 hónapig új magyar hordókban. Szerintem inkább bisztróbor, ételek mellé társítva. Aromajegyeiben meggy és szilva, a hordó jelenléte még erőtejesen hat. Kóstolva a korty közepétől kezdenek eltűnni a gyümölcsök, fanyarkás lecsengésében pedig a hordó dominál. Jelenleg még rendezetlen.

Szeleshát Cuvée 2011

Cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah és merlot egyenlő arányban (25%), egy forró és száraz évjáratból, érlelve elsőtöltésű magyar hordóban. Eddig 7 borversenyen indult és szinte mindenhonnan arany vagy nagy arany éremmel tért vissza. Illata mély, érett, de nem túlérett jegyeket mutat, sok fekete bogyós gyümölcs, szeder, csokoládé, kevés füst, földesség, aszalt paradicsom és karácsonyi édes fűszerek. Kóstolva összetett, és érezhetően már a csúcson van. A savak tartást adnak a kortynak, nem nehezedik el a szájban, a tannin struktúrája finom, az alkohol viszont kissé édes érzést kelt. Hosszantartó lecsengés. A kóstolt borok közül ez tetszett a legjobban.

A kóstoló végén megérkezik Szekretár János is, váltunk néhány szót majd elindulunk az 56-os út mellett található Fritz Borházhoz, ahol a marketingért felelős Fritz Noémi már vár. Hamarosan folytatás.

Képek: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok

Ünnepi ajánló

2022. december 23.
Kultúra

Leonardo da Vinci és a bor

2023. február 06.
Bor teszt-értékelés
Bor

Egyedülálló tokaji sikerek

2023. december 01.
Gasztronómia
Bor interjú

Küldj egy üzenetet!