Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2020. október 20.

"Nekünk minden hétvége bűbájos hétvége"

post

A koronavírus-járvány miatt az idén ötödik alkalommal, május 1-3 között tervezett Bűbájos Hétvégét augusztusban, az ünnepi hosszú hétvégén tartották meg. A Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében, izgalmasnál-izgalmasabb programok és borkóstolók kíséretében élvezhették a vendégek a rendezvényt. Tarcal három emblematikus borászának tettem fel e-mailben a kérdéseket, milyen volt az idei Bűbájos.

Az eredeti tervtől eltérően, a koronavírus-járvány miatt egy későbbi időpontban, augusztus végén került megrendezésre a Tarcali Bűbájos rendezvény. Mennyire viselt meg titeket a bizonytalanság?

Berecz Stéphanie: Folyamatosan dolgozunk, és nem engedhetjük meg, hogy a figyelmünk, a lendületünk egy pillanatra is lankadjon. Ilyen nehéz pillanatokban, jobban, mint bármikor, fontos, hogy aktívak maradjunk, tele dinamizmussal és folyamatosan új ötleteken dolgozunk. Éppen ezért megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a vendégeinket, az idelátogatókat színvonalas szolgáltatásokkal várjuk. 

Majoros László: Tudomásul vettem a helyzet adta szituációt, így ugyanolyan lelkesedéssel és odaadással készültem a „rövidített” Bűbájosra is. Sajnos az akkor még tartó szúnyoginvázió miatt, a szabadtéri Szabó Fanni koncertet nem mertem bevállalni, de azon kívül, minden eltervezett programban részt vettünk.

Kanczler András: Az április és a május hónap volt egy kicsit bizonytalan, de ezt a kiesést pótolta a következő hónapok vendégforgalma. Szerencsénk volt, mert a korábbiakban a helyi borkóstolóprogramok kiépítésén rengeteget dolgoztunk, így ez jól biztosította számunkra a vendégkört, illetve akik korábban megismerték és megszerették a borainkat, azok számára gyorsposta szolgáltatással el tudtuk juttatni borainkat.

Volt-e esetleg olyan pont, amikor úgy gondoltátok, hogy mégsem tudjátok megvalósítani a terveket?

B. S. Igen, volt ilyen pont, de szerencsére jól alakultak a dolgok és minden tervezett program megrendezésre került.

M.L. Mivel augusztusban viszonylag lecsillapodott a covid veszély, én végig bíztam benne, hogy meg tudjuk tartani. Szerencsére így is lett. 

K.A. Mindig bizakodóak voltunk és bíztunk a borszerető közönségben.

Mindent összevetve, így utólag hogyan látjátok a Bűbájos rendezvényt?

B. S. A Bűbájos mindig egy nagyon hangulatos és színes rendezvény, ilyen volt idén is. Jó érzés látni és tapasztalni, hogy mennyire összetartó közösség kovácsolódott össze Tarcalon.   

M.L. Teljesen pozitív, hihetetlen érdeklődés övezte az egész rendezvényt. Legnagyobb örömünkre nem csak a program napján, hanem az azt következő napokon, tehát az egész hétvégén. Az emberek ki voltak éhezve Tarcalra és az itt készült borokra.

K.A. Természeti adottságaival, szállodáival, borászataival, Tarcal minden hétvégén várja a vendégeket, így nekünk minden hétvége bűbájos hétvége. 

Szerintetek miben rejlik ennek a rendezvénynek a sikere?

B. S. Egyszerűségében, szépségében, közvetlenségében, mindez úgy, hogy természettisztelő és szerető tud maradni.

M.L. Egyre ismertebb a rendezvény, erősödik a TARCAL brand, a Tarcal közösségi borunk ismertsége. A befektetett munka egyre jobban megtérül a távolabbi pontokon is, és bevonzza az embereket. Sok olyan vendég érkezett, aki hosszú évek óta már nem látogatott a borvidékre, de most a rendezvénynek köszönhetően megtette.

K.A. Tarcal kedvességében, vendégszeretetében, és borainak szépségében.

Hogyan alakultak a programok, sikerült mindent megvalósítani, amit elterveztetek?

B. S. Szerencsére igen, öröm volt tapasztalni mennyi szeretet és odaadás övezi a rendezvényt.

M.L. Szerencsére igen. Jól sikerültek a programok, és itt szeretném kiemelni a Tarcal bor 2019 bemutatóját, és az azt követő Tarcali habzóborok és pezsgők kóstolóját. Teltházas volt a program.

K.A. Azt gondoltuk, hogy a vírushelyzet miatt kevesebben lesznek, de a visszatérő vendégeink kitöltötték a teljes napot, így minden tervezett program teltházzal működött.

Mi a legemlékezetesebb pontja az idei Bűbájos rendezvénynek?

B. S. Külön-külön nem szeretném egyiket sem kiemelni, hiszen a rendezvénynek minden része közel állt a szívemhez.

M.L. Számomra a több mint 50 fővel zajlott dűlőtúra, amit jómagam is vezettem, Berecz Zsolttal karöltve.

K.A. A Tarcal bor bemutató, ahol több évjáratot tudtak végigkóstolni vendégeink.

Október végén ismét megszervezitek a Bűbájost. Miben tér el az előzőtől?

B. S. Minden időszaknak meg van a saját bája és szépsége, például az ősz mindig pompás színekben ragyog, érezhető a botritisz sugallata és az aszúsodás. Most 2 napos lesz a rendezvény és a finom tarcali borokon és a programokon kívül, kézműves vásárral is várjuk a látogatókat. 

M.L. Itt most egy hirtelen ötlet alapján, szeretnénk kedveskedni a szüreti időszakban az idelátogató közönségnek, amit Berecz Stéphanie, a Borlovagrenddel közösen valósított meg. 

K.A. A hangulat már őszies és még a szüret is tart, a hűvös estéken már inkább jól fog esni egy tüzes száraz szamorodni, vagy egy melegítő aszú.

Mivel készültök most?

B. S. Szeretettel, jó hangulattal, örülünk, hogy együtt vagyunk és élvezzük a jelen pillanatát jó zenével és kiváló borokkal.

M.L. Kézműves vásárral, mesterkurzusokkal, továbbá a pincéknél hosszabb nyitva tartással.

K.A. A 16 órakor kezdődő mesterkurzusunkon, Tokaj régi vörös fajtájából készült bort, a Purcsint kóstolhatják meg az idelátogatók. Valódi 400 éves időutazás.

Utolsó kérdésként: hogyan állnak a szüreti munkák, milyen lesz az idei év?

B. S. A pezsgő alapbor és a száraz borok már bent vannak. A késői szüretelésű, szamorodnik és aszúk még töppednek a fürtökön, így édes borok szempontjából még a szüret előtt vagyunk, remélve a legjobbakat.

M.L. Számomra nem ez lesz a legemlékezetesebb szüret, a kiadós esőzések miatt sokat küzdöttem növényvédelmi problémákkal. De azokból a boraimból, melyekből lekopott a készletem, és pótolni kell, azért sikerült időben begyűjteni az alapanyagokat. Kockázatot mindig vállalni kell, így még most is van kinn termésem, várunk a jó időre.  

K.A. Éppen csak elkezdődött a szüret, várjuk a csodát, amitől ez a borvidék különleges, elindult az aszúsodás és reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

 

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Buborékos nyári sláger

2021. augusztus 30.
Hírek - programok
Recept

Nyurgaponty Kistücsök módra

2018. június 02.
Bor teszt-értékelés
Borturizmus
Hírek - programok
Recept
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!