Borjúkaraj tejszínes sütőtökkrémmel
A sütőtök olcsó, finom, laktató, vitaminokban gazdag, egészséges, és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Lehet belőle levest, krémet, süteményt, levárt és dzsemet is csinálni. Ennél az ételnél is célszerű egy nagyobb darabot beszerezni, így ami marad, azt például önmagában lehet desszert helyett fogyasztani. De a magját se dobjátok ki: pörkölve kiváló rágcsálnivaló készíthető belőle. Most egy saját receptemet szeretném a figyelmetekbe ajánlani, aminek elkészítése egyszerű és nem igényel nagy tapasztalatot.
Borjúkaraj tejszínes sütőtökkrémmel
Hozzávalók és elkészítési mód:
Sült borjúkaraj
- 200 g szeletelt borjúkaraj, fejenként
- olaj
- só, bors
A hússzeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Felforrósítjuk a serpenyőt, hozzáadjuk az olajat, majd beletesszük a szeleteket és mindegyik oldalt kb 2-2 percig sütjük, míg kapnak egy szép kérget. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és mehet is a 190 fokos előremelegített sütőbe nagyjából 10 percig.
Sütőtökkrém
- 500 g sütőtök
- virágméz
- gyömbér
- tejszín
- só
A tököt félbevágjuk, kikaparjuk a magházát, feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és meglocsoljuk egy kevés mézzel. 190 fokos előmelegített sütőben megsütjük, húsát egy kanál segítségével kivájjuk. Egy botmixer segítségével pürésítjük a tejszínnel és egy pici reszelt gyömbérrel, ízlés szerint sózzuk.
Sült zöldségek, sonka, mazsola
- kockára vágott füstölt sonka, ízlés szerint
- 4 db hónapos retek
- 2 szál zöldhagyma
- vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- narancslé
- mazsola
A mazsolát kb. egy órán keresztül a narancslében áztatjuk, majd lecsurgatjuk. A serpenyőben, amiben kérgesítettük a húst kisütjük ropogósra a sonkát, kivesszük, majd hozzáadunk egy kevés vajat. Alacsony lángon megpirítjuk a szeletekre vágott fokhagymát, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a retek darabokat, felvágott zöldhagymát és a mazsolát. Párszor összekeverjük az alapanyagokat és már kész is.
Borajánlat:
Trifecta Gran Reserva 1820 Furmint 2014
A 2014-es évjáratú Trifecta Gran Reserva 1820 Furmint tételnek az alapanyaga (furmint 85% és 15% hárslevelű) a híres Szent Tamás-dűlőnek a tetejéről származik. A válogatott szüret alkalmával csak minimális botritizálódott fürtöket dolgoztak fel, a kézi préselés után spontán erjesztették, majd 18 hónapig érlelték ötöd töltésű Seguin Moreau és Saury hordóban. A bor nevét - mint erről már korábban is írtam - a Nyárády család az 1820-ban történt első szőlőbirtok megvásárlásáról nevezte el. Illatában botritisz, gyömbér, kenyérhéj, dió, mandula, aszalt déli gyümölcsök, amihez társul birsalmasajt, fahéj, fehércsokoládé, szentjánoskenyér és naspolya. Formabontó, izgalmas bor, kerek és érett savtartalommal. Textúrája puha és krémes, minden eleme szépen beintegrálódott, lecsengése hosszú és tartalmas. Ízében is visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, amihez társulnak olajos magvak és marcipánra emlékeztető jegyek is. Hosszú őszi és téli esték végtelen beszélgetések és az ázsiai sok fűszert használó konyha bora ez a formabontó furmint, de tökéletesen illik ehhez a tejszínes sütőtökkrémes borjúkarajhoz is.
Recept, borajánlat, fotók: Németi Sándor
(A cikk a Trifecta Wines és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)