Gasztronómia
post-authorWineArtCulture
2022. március 04.

Különleges szakácskönyv jelent meg

post

Ételek a prímási asztalról címmel különleges szakácskönyv jelent meg a Keresztény Múzeum gondozásában, amelyet az esztergomi Prímás Pincében mutattak be február 22-én. A 128. oldalas, színes képekkel illusztrált magyar nyelvű kötet az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt, 19. századi, német nyelven írt, kéziratos ételsorokba és receptekbe nyújt betekintést.

Mint a könyvbemutatón köszöntőjében Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója kiemelte, a könyv Erdő Péter bíboros, prímás védnökségével és páratlan összefogás eredményeként jött létre. Kontsek Ildikón kívül a könyvbemutatón beszélt még a kötet megszületéséről Gálffy Zsuzsanna történész, levéltáros, aki több éven keresztül fordította a recepteket, a szerkesztő, Csíki Sándor gasztronómia szakértő, illetve Jászai Tibor konyhafőnök, aki Tanács Norberttel és Magdák Zoltánnal (desszerteket) együtt a Prímás Pince éttermében elkészítette a kötetben megjelent ételeket. A könyvben megjelent korabeli ételek elkészítése egyébként ma is lehetséges az eredeti leírások magyar fordítása és a hozzájuk fűzött magyarázatok segítségével.

A válogatott, szám szerint 31 receptet a mai ízléshez igazított, korszerűsített változatban is megtaláljuk a szebbnél szebb illusztrációkkal gazdagon ellátott könyvben. Az ételfotók mellett, a levéltári forrásokat, az alapanyagokat és a napjainkban már használaton kívüli, de páratlan történeti értéket képviselő konyha látványát szemlélhetik az olvasók. 2022 tavaszától várhatóan a Bazilika Panoráma termének kávézója kínálatában találkozhatunk a könyvben szereplő ételek közül néhánnyal, mint például a töltött kuglóffal, a püspökkenyérrel és a császári citromkoch elnevezésű süteménnyel. A Prímás Pincében csoportok számára prímási ételsorok rendelhetők, valamint az étlapon már szerepel a püspökkenyér, vaníliás borhabbal és aszalt gyümölcsökkel. Tavasszal Bratwurst Suppe, Vadászleves és a Fogas roston fekete mártással, zöldborsós rizottóval várja majd a vendégeket. Az Ételek a prímási asztalról – Válogatás az esztergomi Érseki Simor Könyvtár kéziratos receptjeiből című könyv kapható a Keresztény Múzeum, a Prímás Pince, a Hotel Adalbert és az esztergomi Bazilika boltjaiban, interneten az Új Ember webshopjából, valamint a Szent István Társulatnál: www.szitkonyvek.hu rendelhető meg.

Rövid idézet a könyvből (Előszóból, Erdő Péter bíboros, prímás, érsek)

„A XIX. században az ősi székvárosba visszatérő és az azt újjáépítő esztergomi hercegprímások emlékét mindenekelőtt az ország legnagyobb temploma őrzi. A kapcsolódó épületek, a prímási székház, a nagyszeminárium, a két kanonoksor adták a központi szolgálatra rendelt papság és a papnövendékek mindennapi környezetét. Életük, munkájuk, eredményeik a város és az ország történelmének részévé váltak, azonban az egyházkormányzatban tevékeny emberek hétköznapi életéről keveset tudunk. Milyen napirend szerint dolgoztak, mikor pihentek és mi került az asztalukra? Az utóbbi kérdésre keresi a választ kiadványunk egy-egy történész-levéltáros, gasztronómia szakértő és elismert séf közreműködésével. A levéltári és könyvtári dokumentumok alapján fény derül az egykori prímácia ételeinek összetételére, elkészítésük módjára. Egyes szakácsok származását, nevét is megtudhatjuk, ahogy a vásárlási listáik is napvilágra kerültek.”

 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Legenda és valóság

2020. november 20.
Gasztronómia

Élet a sushin túl

2019. február 14.
Hírek - programok
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.
Hírek - programok
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Rétegműfaj

2020. május 06.

Küldj egy üzenetet!