Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. január 27.

Manti, a klasszikus „török ravioli”

post

A manti egy olyan klasszikus étel, amit Isztambul legelegánsabb éttermeitől a legeldugottabb falvakig készítenek. Aki kedveli a raviolit imádni fogja a török párját, a mantit is. Viszonylag gyorsan elkészül, a benne lévő töltelék pedig ízlés szerint variálható. A legnépszerűbb a darált marha vagy bárány töltelék, de aki szeretné időnként mellőzni a húst, az készítheti csicseriborsóval vagy szójával is. Nagyon apró méretűre kell készíteni, a legenda szerint, ha egy merőkanálba kevesebb, mint 40 darab manti fér bele, akkor az a lány, aki elkészítette nem lesz menyasszonynak alkalmas. Lehet készen is kapni, így 10 perc alatt gyorsan kész az ebéd vagy a vacsora.

A Manti vagy más néven Mantu Törökország egyik kedvenc étele. Különösen Anatóliában, ahol a családtagok sokszor összegyűlnek, hogy együtt elkészítsék a tésztát, majd ezt megtöltsék fűszeres darált hússal. Maga a manti szó a mantu szóból származik, jelentése pedig gombóc. Egy olyan kulináris örökségről van szó, amelyet Közép-Ázsiából a nomád török törzsek hoztak magukkal a 13. században. Az idők során aztán olyan népszerű lett, hogy mára a török konyha egyik kedvelt étele. De más konyhákban is megtalálható, mint például az örmény, kaukázusi, vagy afgán is. Állítólag a közép-anatóliai Kayseri városban készítik a legjobb mantit. Kelet-Anatólia pedig a vegetáriánus változatáról vált ismertté, ami csicseriborsóval, köménnyel és pirospaprikával készül. A török manti fő jellemzője, hogy lényegesen kisebb, mint a ravioli. Manapság Törökországban minden szupermarketben, illetve világszerte, így Magyarországon is szinte minden török szaküzletekben kapható. De természetesen a házi készítésű mantihoz semmi sem összehasonlítható.

Hozzávalók és elkészítési mód:

Tészta

  • 300 gr sima liszt (plusz egy kevés a sodráshoz)
  • 1 db felvert tojás
  • ¼ csésze víz
  • csipetnyi só
  • 2 ek olívaolaj

A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk, mélyedést készítünk a közepébe, majd hozzáadjuk a felvert tojást és a vizet. Kézzel összegyúrjuk, közben hozzáadjuk a két evőkanál olívaolajat. Ha végeztünk, a tésztát egy fóliával vagy konyharuhával letakarjuk, majd hideg helyen 30 percig pihentetjük.

Töltelék:

  • 1 fej hagyma
  • 2 ek olívaolaj (a hagyma megdinszteléséhez)
  • 400 csicseriborsó konzerv, leöblítve
  • Kis csokor lapos petrezselyem, apróra vágva
  • 2 ek olívaolaj (a töltelék összegyúrásához)
  • 2 kk őrölt kömény
  • 1 kk pirospaprika (pehely)
  • bors

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A hagymát lereszeljük, olívaolajon megdinszteljük, sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük, majd jól összekeverjük. Levesszük a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. A megfőtt és leöblített csicseriborsót egy tálba helyezzük, pépesítjük, majd hozzáadjuk a kihűlt pirított hagymát, a két evőkanál olívaolajat, a köményt és a pirospaprikát. Pár percig jól összedolgozzuk, majd mehet a tészta közepébe. A tésztát félbevágjuk, majd enyhén lisztezett felületen mindegyiket vékonyra nyújtjuk. Egy kés segítségével a tésztát négyzetekre (nagyjából 2-2,5 cm) vágjuk, és minden négyzet közepére az általunk kívánt tölteléket töltjük. Jelen esetben csicseriborsóval. De a töltelék készülhet szójából, fűszeres darált marhahúsból vagy bárányból is. (Ehhez először a hagymát lereszeljük, összedolgozzuk a kívánt darált hússal, amit sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítünk). Ha beletöltöttük a tészta közepébe a tölteléket, csípjük össze az ujjunkkal a szemközti sarkokat, majd nyomjuk jól össze, hogy a töltelék a főzés során (ez kb 10 percet vesz igénybe) ne jöjjön ki. 

Szósz

  • 200 gr sűrített paradicsom
  • maroknyi menta
  • 1 kk édes piros paprika
  • olívaolaj
  • vaj
  • só, bors
  • víz

Egy edényben felhevítünk egy kis olívaolajat és vajat, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, sűrűn keverjük, majd később hozzáöntünk egy kis vizet. Mehet is bele a piros paprika és az apróra vágott menta. Sóval és borssal ízesítjük.     

Joghurt

  • 160 gr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma

A fokhagymát belereszeljük a joghurtba, sóval ízesítjük, majd az egészet összekeverjük. Tálalásnál a tésztára elsőként a hideg joghurt kerül, majd rá a meleg paradicsomos szósz. Friss mentával díszítjük.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Pinot Gris 2018

manti recept

A mantihoz ha darált marha vagy bárány hússal készül, könnyed vörös bort kínáljunk, de ez a csicseriborsós változat remekül passzolt fehér borral. Például Kamocsay Ákos által készített 2018-as évjáratú pinot gris, más néven szürkebarát, a maga gömbölyű illat- és ízjegyeivel jó választás.  A reduktív eljárással készült bor illatában érett gyümölcsök, gyógynövények, sárgabarack, propolisz, szultána mazsola, kandírozott narancs, papaya, és mangó fedezhető fel. Kóstolva finoman telt és olajos, ízjegyeiben is szépen hozza az illatában tapasztalt jegyeket, amihez társul egy fűszeres vonulat és némi mandula.

Recept, fotók: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje

2021. szeptember 22.
Bor teszt-értékelés

25 év kiemelkedő édes borai

2021. október 25.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Jó bor, jó áron

2020. december 20.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!