Vaníliás eclair recept

Az eclair egy klasszikus francia desszert, amely könnyű és légies fánktésztából készül, és különféle ízesítésű krémekkel töltik meg. A vaníliás változat a legnépszerűbbek közé tartozik, amelyet egy selymes vaníliakrémmel töltenek meg. Az elkészült desszertet hidegen tálaljuk, tetejét ízlés szerint porcukorral, friss gyümölcsökkel, például eperrel és tejszínhabbal is díszíthetjük.
Vaníliás eclair
Hozzávalók:
A tésztához
- 125 ml víz
- 125 ml tej
- 100 g vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 140 g liszt
- 4 nagy tojás
A vaníliás krémhez:
- 500 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 120 g cukor
- 5 tojássárgája
- 40 g kukoricakeményítő
- 50 g vaj
A vaníliás eclair elkészítése
Első lépésként elkészítjük a tésztát. Egy edényben hozzáadjuk a vizet és a tejet, majd a vajat, cukrot és a sót. Melegítsük közepes lángon, amíg a vaj elolvad, és a folyadék forrni kezd. Vegyük le az edényt a tűzről, és adjuk hozzá az átszitált lisztet, keverjük össze alaposan egy fakanállal, amíg a massza összeáll és elválik az edény falától. Tegyük vissza az edényt alacsony lángra, és folyamatosan kevergetve főzzük 2-3 percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk a masszát kissé kihűlni, körülbelül 5 percig. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és minden tojás után alaposan keverjük el. A végeredménynek sima, fényes és kissé ragadós tésztának kell lennie.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fok). Töltsük a tésztát egy habzsákba, amelyre kb. 1,5 cm átmérőjű sima csövet helyeztünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kb. 10-12 cm hosszú csíkokat a tésztából, de hagyjunk helyet közöttük, hogy sütés közben tudjanak terjeszkedni. Süssük a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig 200 fokon, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük további 20 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz. Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tésztákat bent kihűlni, hogy megőrizzék a formájukat.
Közben nekiállunk a vaníliás krém elkészítéséhez, ehhez egy közepes méretű edényben melegítsük fel a tejet. Ha vaníliarudat használunk, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, és tegyük a tejbe a rúddal együtt. Egy tálban keverjük össze a tojássárgákat a cukorral, amíg világos és habos lesz, majd adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és keverjük simára. Vegyük le a tejet a tűzről, és lassan folyamatos keverés mellett öntsük a tojásos keverékhez. Öntsük vissza a keveréket az edénybe, és főzzük közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és keverjük simára. Fedjük le a krémet fóliával, úgy, hogy az érintse a krém felszínét, majd hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben. Ha a vaníliás krém teljesen kihűlt, töltsük habzsákba, amelyre egy kis lyukú csövet helyeztünk, és megtöltjük a tésztát a krémmel. Az elkészült desszertet hidegen tálaljuk, tetejét ízlés szerint porcukorral, friss gyümölcsökkel, például eperrel és tejszínhabbal is díszíthetjük.
Borajánlat:
Trifecta Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Az aszú elkészítéséhez a Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet az alapborhoz valót és a 220 kg aszúszemet is a saját 0,46 hektáros Szerelmi-dűlőről szüretelte a kiváló 2013-as évjáratban. A történelmi első osztályú besorolású Szerelmi-dűlő a borvidék egyik legismertebb dűlője, nevét pedig Szerémy György tulajdonostól kapta. Ami az évjáratot illeti a 2013-as év kiemelkedően jó évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Az átlagosnál melegebb, naposabb napok, illetve az októberi párás hajnalok különösen kedvezőnek bizonyultak az aszútermés szempontjából. A szüret időpontjára nagyon szépen beérett a szőlő, kiváló sav-cukor formát mutatva. A 2013-as év más szempontból is emlékezetes volt Tokaj-Hegyalján: 2013 novemberében a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács ekkor helyezte új alapokra a tokaji borkészítést. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnt a 3, illetve a 4 puttonyos borok kategóriája, és a termékleírás szerint onnantól kezdve csak egyfajta aszú létezik: az úgynevezett aszú, 5 vagy 6 puttonyos változatban. Maga a bor kiváló arányokat mutat, telt és elegáns, illata és ízvilága is a mélységre épít. Kiváló aszú, melyből csupán 600 palack készült összesen.