Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. május 29.

Vaníliás eclair recept

post

Az eclair egy klasszikus francia desszert, amely könnyű és légies fánktésztából készül, és különféle ízesítésű krémekkel töltik meg. A vaníliás változat a legnépszerűbbek közé tartozik, amelyet egy selymes vaníliakrémmel töltenek meg. Az elkészült desszertet hidegen tálaljuk, tetejét ízlés szerint porcukorral, friss gyümölcsökkel, például eperrel és tejszínhabbal is díszíthetjük.

Vaníliás eclair

Hozzávalók:

A tésztához

  • 125 ml víz
  • 125 ml tej
  • 100 g vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 140 g liszt
  • 4 nagy tojás

A vaníliás krémhez:

  • 500 ml tej
  • 1 vaníliarúd
  • 120 g cukor
  • 5 tojássárgája
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 50 g vaj

A vaníliás eclair elkészítése

Első lépésként elkészítjük a tésztát. Egy edényben hozzáadjuk a vizet és a tejet, majd a vajat, cukrot és a sót. Melegítsük közepes lángon, amíg a vaj elolvad, és a folyadék forrni kezd. Vegyük le az edényt a tűzről, és adjuk hozzá az átszitált lisztet, keverjük össze alaposan egy fakanállal, amíg a massza összeáll és elválik az edény falától. Tegyük vissza az edényt alacsony lángra, és folyamatosan kevergetve főzzük 2-3 percig, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk a masszát kissé kihűlni, körülbelül 5 percig. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és minden tojás után alaposan keverjük el. A végeredménynek sima, fényes és kissé ragadós tésztának kell lennie.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (légkeveréses sütő esetén 180 fok). Töltsük a tésztát egy habzsákba, amelyre kb. 1,5 cm átmérőjű sima csövet helyeztünk. Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk kb. 10-12 cm hosszú csíkokat a tésztából, de hagyjunk helyet közöttük, hogy sütés közben tudjanak terjeszkedni. Süssük a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig 200 fokon, majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 fokra, és süssük további 20 percig, amíg a tészta aranybarna és ropogós nem lesz. Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk a tésztákat bent kihűlni, hogy megőrizzék a formájukat.

Közben nekiállunk a vaníliás krém elkészítéséhez, ehhez egy közepes méretű edényben melegítsük fel a tejet. Ha vaníliarudat használunk, vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, és tegyük a tejbe a rúddal együtt. Egy tálban keverjük össze a tojássárgákat a cukorral, amíg világos és habos lesz, majd adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és keverjük simára. Vegyük le a tejet a tűzről, és lassan folyamatos keverés mellett öntsük a tojásos keverékhez. Öntsük vissza a keveréket az edénybe, és főzzük közepes lángon, folyamatos keverés mellett, amíg a krém besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és keverjük simára. Fedjük le a krémet fóliával, úgy, hogy az érintse a krém felszínét, majd  hagyjuk teljesen kihűlni a hűtőben. Ha a vaníliás krém teljesen kihűlt, töltsük habzsákba, amelyre egy kis lyukú csövet helyeztünk, és megtöltjük a tésztát a krémmel. Az elkészült desszertet hidegen tálaljuk, tetejét ízlés szerint porcukorral, friss gyümölcsökkel, például eperrel és tejszínhabbal is díszíthetjük.

Borajánlat:

Trifecta Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

Trifecta aszú

Az aszú elkészítéséhez a Tállyán gazdálkodó Trifecta pincészet az alapborhoz valót és a 220 kg aszúszemet is a saját 0,46 hektáros Szerelmi-dűlőről szüretelte a kiváló 2013-as évjáratban. A történelmi első osztályú besorolású Szerelmi-dűlő a borvidék egyik legismertebb dűlője, nevét pedig Szerémy György tulajdonostól kapta. Ami az évjáratot illeti a 2013-as év kiemelkedően jó évjáratnak számít Tokaj-Hegyalján. Az átlagosnál melegebb, naposabb napok, illetve az októberi párás hajnalok különösen kedvezőnek bizonyultak az aszútermés szempontjából. A szüret időpontjára nagyon szépen beérett a szőlő, kiváló sav-cukor formát mutatva. A 2013-as év más szempontból is emlékezetes volt Tokaj-Hegyalján: 2013 novemberében a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács ekkor helyezte új alapokra a tokaji borkészítést. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnt a 3, illetve a 4 puttonyos borok kategóriája, és a termékleírás szerint onnantól kezdve csak egyfajta aszú létezik: az úgynevezett aszú, 5 vagy 6 puttonyos változatban. Maga a bor kiváló arányokat mutat, telt és elegáns, illata és ízvilága is a mélységre épít. Kiváló aszú, melyből csupán 600 palack készült összesen.

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

BADACSONY „BORKÖZELBŐL”

2022. június 02.
Hírek - programok
Utazás
Gasztronómia
Gasztronómia interjú
Borturizmus
Recept

Küldj egy üzenetet!