Bor
post-authorNémeti Sándor
2019. május 15.

Barkland Pincészet – Tarcal új szőlőbirtoka

post

A „Tokaj, arcok, hitvallások” sorozatom újabb része a tarcali Barkland Pincészettel, és birtokvezetőjével, László Majorossal folytatódik.

A Tarcal szélén található, Barkóczi István tulajdonában lévő Barkland Pincészet pár éve indult egyfajta hobbiként, és 2016 volt az első évjárat, amiből palackoztak borokat. István teljesen más területről csöppent bele a borok világába, hiszen a mai napig a miskolci székhelyű FUX Zrt. vezérigazgatója. Borszerető és borértő emberként Barkóczi István egyik tállyai barátjának meghívására többször is részt vett szüreteken Tokajban, így amikor eladóvá váltak bizonyos szőlőterületek, megvásárolta ezeket - meséli látogatásom alkalmával László Majoros (nem összetévesztendő a tarcali borász Majoros Lacival, aki egyébként az idei szürettől a Barkland Pincészetnél is segédkezik a borok elkészítésében), a Barkland Pincészet birtokvezetője. Aztán a sors Tarcalra, a helyi bánya telephelyére sodorta, ahol a célja a szőlő feldolgozására alkalmas épületegyüttes, illetve az azt tartalmazó technológiának a megépítése, ezek a tervek, a közeljövőben meg is valósulnak majd.

„Mivel mi is úgy véljük, hogy elsősorban élményt kell adni a borvidékre látogatóknak, a projekt legfontosabb része, hogy az egész komplexum arra lesz berendezkedve, hogy helyben, kényelmes körülmények között tudjunk méltó módon borokat bemutatni és kínálni a vendégeknek. Éppen ezért a borászat közvetlen szomszédságában szálláshely épül, melyben helyet kap egy étterem, borkóstolóterem, illetve egy mini-wellness is. Fontos küldetésnek tekintjük, hogy a vendégek a jó borokon kívül komplex élményekben részesüljenek, mivel csak így fognak visszatérni a Tokaji borvidékre.” – mondja László Majoros birtokvezető ecsetelve a pincészet terveit, majd beinvitál a kóstolóterembe, hogy bemutassa a pincészet 2017-ben készült borait. Mint megtudtam, a pincészet folyamatosan végez fejlesztéseket a szőlészetben, pár napja például új telepítéseket hoztak létre, közben zajlik a már meglévő ültetvények felújítása is. Az idei szürettől pedig a névrokon, a tarcali Majoros László segédkezik a borok elkészítésében, a birtokvezető László Majoros pedig a szőlészeti munkákat felügyeli, illetve a most induló beruházásnak is a koordinátora. Mint meséli, a pincészet különlegessége, hogy a szakma, illetve a több neves szőlész által Tarcal egyik legjobb dűlőjének tartott, a Mandulásból készített első alkalommal dűlőszelektált furmintot. De a Barkland Pincészet szintén büszke arra, hogy 2017, illetve 2018-ban az összefogás borának tartott Tarcal Bor elkészítésében is részt vett.

„Azokat a bortípusokat szeretnénk elkészíteni, melyek mind a piacon, mind pedig a gasztronómiában működnek. Több fontos tokaji borász véleményét meghallgatva, nem akartuk azokat a próbálkozásokat és hibákat végigjárni, amiket előzőleg mások már bejártak. Ami a szőlőfajta kínálatot illeti, furmintból és hárslevelűből van a legtöbb, de foglalkozunk még sárgamuskotállyal, és telepítettünk zétát illetve kabart is. A boraink többsége a gasztronómiában fogynak el, hiszen Barkóczi István tulajdonában áll a Miskolcon található Drót Bisztró, City Hotel, illetve a Népkerti Vigadó. Véleményem szerint a Tokaji borvidéken a hárslevelű nem kisebb lehetőség, mint a furmint, és mi is ezt gondoljuk a Barkland Pincészetnél. A jövő viszont csak most kezdődik, így jelenleg is kísérletezünk, hogy milyen arányban jelenítsük meg mindkét szőlőfajtát egy Tokaj Dry stílusú házasításban. Célunk, hogy helyben és a térségben legyünk erősek, utóbbi esetében Miskolcra gondolok, hiszen Magyarország harmadik legnagyobb városa komoly felvevő piaca lehet a tokaji boroknak. Mivel szeretnénk mi is haladni a korral, idéntől már habzóbor is megtalálható lesz a kínálatunkban. Minden nagyon kezdetleges, most indul igazából a mi történetünk, de reméljük, hogy borainkkal és a megjelenésünkkel Tarcalon hozzájárhatunk a település, illetve az egész borvidék fejlődéséhez.” – mondja Majoros László birtokvezető, és rá is térünk a borokra.

Barkland Sárgamuskotály 2017

Félszáraz sárgamuskotály, könnyed és üde formában, mely karakteresebb kóstolva. Ízében citrusokra, kis egzotikus gyümölcsökre épít, felöntve jéghideg szódával tökéletes nyári party-bor. 

Barkland Hárslevelű Dukát-dűlő 2017

Hárslevelű a vulkanikusabb és kötöttebb talajú Tállyáról, mely a borban is megmutatkozik: karakteresebb, mélyebb, érettebb hárslevelű enyhe tűzkövességgel a háttérben. Hársméz, fehér gyümölcsök, virágok, szájban az illatához képest szerényebb karakter, de jól iható. 

Barkland Mandulás Furmint 2017     

Sokak szerint az egyik legjobb dűlő Tarcalon, és mint már László Majoros birtokigazgató is említette, a Barkland Pincészet készített a Mandulásból először dűlőszelektált furmintot. Fahordós erjesztés és érlelés tarcali hordókban (Rehorovics István által készített 220 literes zempléni hordókról van szó, egyébként ő a Disznókőnek is készít hordókat). Annak érdekében, hogy a bor karakterét semmilyen irányba ne vigyék el, helyi élesztővel készült. Majoros László borász szerint a tarcali Mandulás-dűlő azt a fajta erőt fogja képviselni, mint például Mádon a St. Tamás vagy a Becsek-dűlő. Szép furmint karakter, csonthéjas gyümölcsökkel, mandulával, akáccal, érett citrusokkal, újfássággal, nyers tölgyességgel, ami hamarosan beépül majd. Tetszetős furmint, kis kesernyével. 

Barkland Sipos Furmint 2017

Tállyai területről, idős ültetvényekről szüretelve. A furmint karakter mellett enyhén vegetális jegyek is feltűnnek. Jázmintea, őszibarack, licsi, virágméz. Kóstolva visszafogottabb karaktert mutat, mely a limera és a virágokra épít. 

Barkland Birtok Furmint 2017

A házasításban mind a tállyai, mind pedig a tarcali furmintok kaptak szerepet, mindezt úgy, hogy vannak fahordós, illetve reduktív tételek. Kis szellőzésre van szüksége, nyílva közérthető, könnyed, laza bor, mely nem azzal a céllal készült, hogy másnap is emlékezzünk rá. Alma, körte, akác, kis fűszerezettséggel párosítva. 

Barkland Késői Szüretelésű Furmint 2017

Mint László Majoros is említi, a furmint az az univerzális szőlőfajta, amiből több stílusban is lehet borokat készíteni: botritiszes formában vagy e nélkül, jól érzi magát fahordóban, de az acéltartályt is jól bírja. Töppedt szőlő, elenyésző botritiszes jegyek, pici túlérettséggel, szilvahéj, ringló, baracklekvár, kiegészülve kevés körtével, birsességgel. Nem túl komplex, de az ilyen kategóriára minden bizonnyal szüksége van Tokajnak. 

Barkland Édes Szamorodni 2017

Furmint hangsúlyos szamorodni, a házasításba kisebb mennyiségben pedig hárslevelű is belekerült. Nagyjából 90 gr maradékcukor, hamarosan forgalomba kerül, gyakorlatilag a címkére várnak még. Friss és üde, ahogyan egy ilyen fázisban lévő szamorodnitól elvárnánk. Enyhén visszafogottabb illat, de ezek még alakulnak kis érleléssel a palackban. Az élete elején jár még, adjunk neki némi időt a palackban. Kóstolva érett citrusok, könnyedebb botritiszesség, fehér gyümölcsök. Készült közel 2 ezer palackkal.   

Konklúzió:

Szerethető, egytől-egyig tiszta, nagyon korrekt borok, könnyedségre hangolva. A pincészet közérthető stílusával érezhetően a szélesebb fogyasztói réteget célozza meg.

Képek: Németi Sándor. A borítóképen László Majoros, a Barkland Pincészet birtokvezetője

A „Tokaj, arcok és hitvallások” sorozatom további interjúi:

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Gasztronómia
Gasztronómia interjú
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Őszi vargánya

2020. október 26.

Küldj egy üzenetet!