Frissítő házi limonádé forró nyári napokra
Íme egy izgalmas limonádé, amely garantáltan felfrissít a forró nyári napokon. Ebben a receptben a klasszikus limonádét friss lime-mal, mentával és egy csipetnyi gyömbérrel, illetve vaníliával dobtam fel, hogy igazán különleges és üdítő italt kapjak. Próbáljátok ki, biztos nem fogtok benne csalódni.
Praktikus tippek a limonádé készítéséhez
Nagyon fontos, hogy friss alapanyagokkal dolgozzunk, így friss lime-ot és citromot használjunk, hiszen ezek adják meg a limonádé alapvető ízét és frissességét. Lehetőleg bio gyümölcsöket válasszunk, mivel így biztosan elkerülhetjük a vegyszer maradványokat a héjon. Ügyeljünk arra is, hogy a gyümölcsök érettek legyenek, hiszen az éretlen citrusfélék kevesebb levet adnak. Mindig olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek enyhén puha tapintásúak, de nem túl érettek.
A limonádé édesítéséhez finomított cukrot vagy nádcukrot használjunk. Az ízlésünknek megfelelően állítsuk be a mennyiséget, és próbáljuk meg elkerülni a túlzott édesítést. Alternatív édesítőszerként használhatunk mézet, agavé szirupot, vagy steviát. Ezek egészségesebbek, és különleges ízt is adhatnak a limonádénak.
Mindig csak tiszta, lehetőleg szűrt vagy palackozott vizet használjunk, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlen ízeket. Ha szénsavas limonádét készítünk, akkor olyan ásványvizet használjunk, ami nem túl sós vagy erősen ásványi ízű. A legjobb alternatíva a szóda egyébként.
Lime-os limonádé mentával és gyömbérrel
Hozzávalók:
- 4 db bio nagy lime
- 2 db bio citrom (opcionális a plusz savasságért)
- 1 ek reszelt friss gyömbér
- ízlés szerint méz (vagy agavé szirup)
- két csepp vanília kivonat
- 1 liter hideg víz
- 1 marék friss menta levél
- jégkocka
- szénsavas ásványvíz (opcionális a pezsgésért)
- lime szeletek és menta levelek a díszítéshez
A limonádé elkészítése:
Alaposan mossuk meg a lime-okat és a citromokat, majd facsarjuk ki a levüket. Tegyük félre a facsart gyümölcsöket, mert a héjukat is felhasználhatjuk a limonádé ízesítéséhez. Egy tálban keverjük össze a reszelt gyömbért a cukorral és 100 ml vízzel. Lassan melegítsük fel, míg a cukor teljesen felolvad, majd hagyjuk, hogy a szirup teljesen kihűljön. Egy mozsárban vagy tálban enyhén nyomkodjuk meg a friss menta leveleket, hogy kiengedjék aromájukat, de ne pépesítsük őket túl.
Egy nagy kancsóban keverjük össze a lime- és citromlevet a lehűtött gyömbéres sziruppal, adjunk hozzá hideg vizet, és alaposan keverjük össze. Tegyük bele a megnyomkodott mentát, és keverjük el óvatosan, hogy az ízek összeérjenek. Ha szénsavas változatot szeretnénk készíteni, akkor adjunk hozzá egy kevés ásványvizet vagy szódát. Ez frissítően pezsdítő hatást ad a limonádénak.
Szervírozzuk a limonádét jéggel teli poharakban, szélét pedig díszítsük egy lime szelettel és néhány friss menta levéllel.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay