Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2018. június 01.

Kiválasztották Az Országház borait

post

Az Országgyűlés elnöke hagyományteremtő szándékkal 2017-ben először, idén immáron második alkalommal borversenyt indított útjára, amelynek győztesei elnyerték Az Országház Bora 2018 címet. A borkiválasztáson a bortermelők mindazon palackozott minőségi borai és palackozott különleges minőségű borai vehettek részt, amelyek a magyarországi előírásoknak megfelelnek, és Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerültek.

A magyar bor régóta kiemelkedő szerepet tölt be az országimázs-építésben, Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. Már a 11. századtól dokumentáltak borra vonatkozó szabályokat Magyarországon, a magyar állam szinte a kezdetektől igyekezett szabályozni a borfogyasztást és a borforgalmat. Az Országgyűlés a 19. század folyamán fektette le a hagyományos bortermelés jogi alapjait. Az 1893. évi XXIII. törvény az első olyan szabályozás volt, amelyben az állam védte meg a magyar borászok érdekeit a borhamisítókkal szemben. Ezt követően az 1894. évi XII. törvénycikk által jött létre a hegyközségek országos hatáskörű szervezete, amely a magyarországi minőségi bortermelés nélkülözhetetlen alapja lett. A magyar törvényhozás ezekkel a jogi szabályozásokkal a hazai borkultúrát szilárdította meg.

Az Országgyűlés napjainkban is kiemelt figyelmet fordít a minőségi borkultúra hazai fejlődésére. Ezért a bormustrán azok a kiemelkedően jó minőségű hazai tételek kerültek kiválasztásra, amelyek reprezentációs alkalmakkor méltóképpen képviselik a magyar Országgyűlést.

A borokat huszonegy tagú bizottság bírálta el, amelynek elnöke dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A hivatalos eredményhirdetésre és díjátadó ünnepségre 2018. június 1-jén került sor az Országház Vadász termében. A győztes bortermelőknek jogukban áll a díjnyertes italt saját címke alatt forgalmazni Az Országház Bora 2018 logóval ellátva.

A nyolc meghirdetett kategóriára összesen 160 palack érkezett be, 90 pincészettől.  A kiválasztáson 17 történelmi magyar borvidék képviseltette magát.

Az Országház Bora pályázat kiírásakor, az egyedi, a hely szellemét és sajátosságait visszaadó őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és borstílusok kaptak elsősorban szerepet, ennek megfelelően nyolc kategóriában versengenek a megtisztelő címért a legkiválóbb magyar pincészetek: olaszrizling, furmint, egyéb fehér (a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű – őshonos szőlőfajtáink), tokaji aszú, kadarka, kékfrankos, bikavér és cabernet franc.

Díjazottak

Figula Lőcze Olaszrizling 2015 (Figula Pincészet)

Béres Tokaji Naparany Cuvée 2015 (Béres Szőlőbirtok)

Bio Kéknyelű 2016 (Dobosi Pincészet és Vendégház)

Günczer kékfrankos 2012 (Günzer Zoltán Pincészete)

Borgundi Egri Bikavér 2012 (Petrény Winery)

„Nagyapám” Szekszárdi Kadarka 2017 (Eszterbauer Borászat)

Cabernet Franc Grand Selection 2011 (Juhász Testvérek Pincészete)

Grand Tokaj Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013 (Grand Tokaj)

 

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!