Balatoni klasszikus dél-amerikai köntösben: fogas ceviche

Friss, könnyed és vibráló ízélmény – a fogas ceviche maga a nyár esszenciája a tányéron. Ez a dél-amerikai eredetű étel a Balaton egyik legnemesebb halával új értelmet nyer, és egyetlen falatban benne van a tóparti elegancia és a tengerparti hangulat. Egy igazi kulináris utazás, amely egyszerre modern és hagyománytisztelő
Fogas ceviche recept
Hozzávalók és elkészítési mód:
Fogas Ceviche
- 100 g nagyon friss fogasfilé
- 2 db lime (héja is)
- 1 db zöld chili apróra kockázva
- 1 tk só
- 1 csipet cukor
- 100 ml olívaolaj
- őrölt kardamom
- fehér bors
Az összes alapanyagot összekeverjük, a fogasfilét vékony szeletekre vágjuk, majd 5-7 percre a marinádba tesszük.
Retek
- 150 g retek
- 1 tk só
- 200 g víz
- 1 szelet kenyér
- mustármag
- koriandermag
- bors
- csillagánizs
A megmosott retket félbevágjuk, és egy befőttesüvegbe tesszük. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót. A felforralt vizet hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a retekre, hozzáadjuk a fűszereket és a tetejére tesszük a kenyeret. Egy kistányérral lefedjük, majd szobahőmérsékleten 4-5 napig állni hagyjuk. Amikor elkészült, a kenyeret kidobjuk, a levet leszűrjük és lemossuk a retket.
Retek püré
- 300 g retek
- 100 g zeller
- 300 ml tejszín
- 50 g vaj
- só
- bors
- szerecsendió
Mindent egy lábasba teszünk és puhára főzzük, majd krémesre pürésítjük.
Quinoa saláta
- 100 g quinoa
- 1 db bio citrom héja
- tonkabab
- só
- olívaolaj
A quinoát lepirítjuk olajon, puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy rongyon kinyomkodjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Utána a citrom héjával, sóval és tonkababbal ízesítjük.
Tálalás:
Friss retekből vékony szeleteket vágunk és ezzel dekoráljuk a fogást.
Borajánlat:
Trifecta Bomboly Furmint 2016

Összetett, gazdag és elegáns illat- és ízjegyekkel rendelkező bor egy rendkívül hűvös évjáratból, amelynek furmint alapanyagát Mád legnagyobb kiterjedésű dűlőjéből szüretelték. A Bomboly-dűlő elnevezése a mai napig nem tisztázott, mindenesetre ennek első említése 1608. augusztus 16-án történt. Krémes, egész szájat betöltő korty, a hűvösebb évjáratnak köszönhetően a mai napig szép savakkal alátámasztva. Remek párost alkot a fogással, de tartalmasabb baráti beszélgetések mellé is ajánlom.
Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter
Borajánlat és borfotó: Németi Sándor



Németi Sándor

