Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2025. augusztus 25.

Balatoni klasszikus dél-amerikai köntösben: fogas ceviche

post

Friss, könnyed és vibráló ízélmény – a fogas ceviche maga a nyár esszenciája a tányéron. Ez a dél-amerikai eredetű étel a Balaton egyik legnemesebb halával új értelmet nyer, és egyetlen falatban benne van a tóparti elegancia és a tengerparti hangulat. Egy igazi kulináris utazás, amely egyszerre modern és hagyománytisztelő

Fogas ceviche recept

Hozzávalók és elkészítési mód:

Fogas Ceviche

  • 100 g nagyon friss fogasfilé
  • 2 db lime (héja is)
  • 1 db zöld chili apróra kockázva
  • 1 tk só
  • 1 csipet cukor
  • 100 ml olívaolaj
  • őrölt kardamom
  • fehér bors

Az összes alapanyagot összekeverjük, a fogasfilét vékony szeletekre vágjuk, majd 5-7 percre a marinádba tesszük.

Retek

  • 150 g retek
  • 1 tk só
  • 200 g víz
  • 1 szelet kenyér
  • mustármag
  • koriandermag
  • bors
  • csillagánizs

A megmosott retket félbevágjuk, és egy befőttesüvegbe tesszük. A vizet felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót. A felforralt vizet hagyjuk kihűlni, majd ráöntjük a retekre, hozzáadjuk a fűszereket és a tetejére tesszük a kenyeret. Egy kistányérral lefedjük, majd szobahőmérsékleten 4-5 napig állni hagyjuk. Amikor elkészült, a kenyeret kidobjuk, a levet leszűrjük és lemossuk a retket.

Retek püré

  • 300 g retek
  • 100 g zeller
  • 300 ml tejszín
  • 50 g vaj
  • bors
  • szerecsendió

Mindent egy lábasba teszünk és puhára főzzük, majd krémesre pürésítjük.

Quinoa saláta

  • 100 g quinoa
  • 1 db bio citrom héja
  • tonkabab
  • olívaolaj

A quinoát lepirítjuk olajon, puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy rongyon kinyomkodjuk, majd bő olajban ropogósra sütjük. Utána a citrom héjával, sóval és tonkababbal ízesítjük.

Tálalás:

Friss retekből vékony szeleteket vágunk és ezzel dekoráljuk a fogást.

Borajánlat:

Trifecta Bomboly Furmint 2016

Trifecta furmint

Összetett, gazdag és elegáns illat- és ízjegyekkel rendelkező bor egy rendkívül hűvös évjáratból, amelynek furmint alapanyagát Mád legnagyobb kiterjedésű dűlőjéből szüretelték. A Bomboly-dűlő elnevezése a mai napig nem tisztázott, mindenesetre ennek első említése 1608. augusztus 16-án történt. Krémes, egész szájat betöltő korty, a hűvösebb évjáratnak köszönhetően a mai napig szép savakkal alátámasztva. Remek párost alkot a fogással, de tartalmasabb baráti beszélgetések mellé is ajánlom.

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter

Borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!