Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. március 16.

Így látják Tarcalt és a Bűbájos Hétvégét a borászok

post

A Bűbájos Hétvége idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre május 1 – 3. között Tarcalon. De valljuk be: a koronavírus miatt nehéz időket élünk, napról-napra változik az életünk. Reméljük, hogy májusban mindaz, amit most átélünk, csak egy rossz álomnak tűnik majd. Bízzunk benne, hogy az élet úgy hozza, hogy tényleg meg tudják tartani májusban Tarcalon ezt a szép, emberközeli rendezvényt.  Ha esetleg mégis egy későbbi időpontban kerül megrendezésre a Bűbájos Hétvége, arról majd mindenkit értesítek a WineArtCulture facebook oldalán ITT. Legyünk optimisták, soha ne veszítsük el a hitünket, és még egy fontos dologról ne feledkezzünk meg: aki teheti, maradjon otthon, és csak nagyon indokolt esetben menjen ki. Legyünk felelősek magunkért, a családunkért, egymásért.  

Még a koronavírus magyarországi megjelenése előtt néhány tarcali borászt kérdeztem a Bűbájos Hétvége rendezvénnyel kapcsolatban, akik közül kezdésként három válaszait olvashatjátok most:  

Tarcal sokak szerint a Tokaji borvidék egyik legbájosabb települése. Mivel vívta ki magának ezt, mi Tarcal különlegessége?

Berecz Stéphanie: Vendégszeretetével, ízletes finom boraival és a táj szépségével.

Majoros László: Tarcal a borvidék legdélebbi, legnaposabb, legbájosabb települése, ahol Könyves Kálmán komoly kijelentést tett anno a boszorkányok létezéséről, akik a bűbáj mesterei voltak…Lehet, hogy azért ma is léteznek, borászoknak álcázva?

Keresztes Ákos: Tarcal Magyarország egyik legrégebbi települése, ahol az évszázadok során megépült és megmaradt épületek, borospincék találhatóak, ezek közül egyre több megújul. Ezen felül Tarcalt a természeti adottságai és az itt élő emberek teszik vonzóvá. Akár egy felújításra váró átlagosnak kinéző épület is lehet, hogy nagy múlttal rendelkezik, de egy cserjés lankáról is kiderülhet, hogy egy évszázados dűlő része, így újratelepítés után világklasszis borokat adhat. Nem mellesleg a mélyutakban sétálva a túrázó akár mamutfogakat is találhat. Tehát a szó átvitt és valós értelmében is kincseket lehet Tarcalon találni.

2016-ban került megrendezésre elő alkalommal a Bűbájos Hétvége Tarcalon. Milyen elvárásokkal indítottátok útra ezt az eseményt, illetve visszanézve ennyi év távlatából, hogyan értékeled az elmúlt éveket?

B. S.: Őszintén szólva egy olyan rendezvényt szerettünk volna létrehozni, ahol az idelátogató vendégek és mi is jól érezzük magunkat. A tapasztalatokból kiindulva ez szerintem sikerült. Ezen felül fontos volt, hogy a Bűbájos Hétvége alkalmával a tarcali borász kollégákkal, szállásadókkal, vállalkozókkal, a településhez kötődő személyekkel tudjunk találkozni és együtt alkossunk és beszélgessünk, kommunikáljunk a borvidékkel kapcsolatban. Visszatekintve az elmúlt évekre nyugodtan elmondható, hogy ez is sikerült. Többek között a legjobb példa a Tarcal Bor megszületése.  

M. L.: Nagyon kellett már Tarcalnak egy igazi gasztro-bor-kultúra rendezvény. Ami Erdőbényének a Bor-Mámor-Bénye, ami Tállyának a Kerekdomb Fesztivál, ami Mádnak a Furmint Ünnep, ami Bodrogkeresztúrnak a Mindszenthavi Mulatságok, az nekünk a Bűbájos Hétvége. Azt tapasztalom, hogy folyamatos a fejlődés, egyre többen látogatnak minket ez alkalommal is, illetve a megelőző várakozás is egyre izgalmasabb. Egyre jobban kezd bevésődni az emberekbe, hogy a Bűbájos Hétvége a Tokaji borvidék első jelentős tavaszi rendezvénye.

K. Á.: Nem szerettünk volna, és most sem akarunk nagyon nagy létszámú rendezvényt, mivel ez a személyes jellegét venné el a Bűbájos Hétvégének. Az elmúlt években mindig kicsit több résztvevő van, egyre több visszajáró vendég, aminek nagyon örülünk.

Azóta Tokaj-Hegyalja nagyszabású szezonnyitó eseményévé nőtte ki magát a Bűbájos Hétvége. Szerinted miben rejlik a vonzereje?  

B. S.: Abban, hogy emberközeli, minőségi, kulturált rendezvény, ahol jó lenni.

M. L.: A Bűbájos Hétvége alkalmával tényleg személyesen a borászok vesznek részt minden eseményen, és a bor minden programon jelen van. Egyébként ha az időjárás is úgy akarja, ebben az időszakban és időpontban a klíma a legkellemesebb akár egy dűlőtúrához, borozgatáshoz a teraszon, vagy egy kültéri koncerthez.

K. Á.: Egy emberközeli rendezvényt szerettünk volna létrehozni, ahol vendégül tudjuk látni az ideérkezőket, szerencsére ez sikerült. Ennek megfelelően ezen a rendezvényen a látogatók tényleg le tudnak ülni egy pohár bor mellé a borásszal. Mint Tokaji- hegyaljai település természetesen a bor adja a Bűbájos Hétvége keretét, de ezen belül kulturális és gasztronómiai élményekkel is szeretnénk gazdagítani a rendezvényt, ezáltal kedveskedni a vendégeinknek.


Szent Teréz-kápolna, Tarcal

Idén május 1-3. között kerül megrendezésre Tarcalon a Bűbájos Hétvége. Mit kell tudni az idei eseményről, mivel készültök, milyen újdonságokkal találkozhatnak az odalátogató vendégek?

B. S.: Mi a Kikelet pincénél egy vertikális száraz bor kóstolóval készülünk. Évek óta érlelem ezek a borokat a pincénkben, szerintem nagyon tanulságos és érdekes kóstoló lesz. Ezen felül a vendégek megkóstolhatják a Kikelet pincészet első aszú borát is, nevezetesen a 2002-es évjáratú aszút. Nagyon várom az eseményt.

M. L.: Nálam tradicionálisan fellép a tarcali Szabó Fannika és partnere Takács Ákos, melyet egy profi grillező sütőiskola és borkóstoló előz majd meg, a pénteki napon.

K. Á.: A Bűbájos Hétvégének van két fix pontja: az aktuális Tarcal Bor bemutató, a zárónapi Dűlőtúra és az azt megelőző közös reggeli. Minden résztvevő valamennyit változtat programján az adott évben, ezt a bubajos.hu -n lehet megnézni. Idén a Tarcal Bor bemutató is megújul Ripka Gergő gondolatai mentén, illetve idén a Dűlőtúra indulópontja a Terézia kápolnától lesz. A Reggelit pedig a Gróf Degenfeld Kastélyszálló kertjében rendezzük, ahol a Kastélyszálló egy igazán méltó asztallal készül.

A Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében került megrendezésre a Bűbájos Hétvége. Mit kell tudni az egyesületről, milyen céllal jött létre?

B. S.: Elsődleges célja Tarcal település és az itt készült borok promotálása. Nagyszerű adottságokkal és gazdag történelemmel rendelkezünk, kimagasló borok, borászatok illetve szállások találhatók Tarcalon. Ezeket kell bemutatnunk, de szintén fontos, hogy a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület egy közös egységbe kovácsolja az itt élő embereket. 

M. L.: Az egyesület egy minden tekintetben igényes csoportosulás, mely által évről-évre az értékeinket szeretnénk megmutatni a megmozdulásunk által. Ezzel is példát mutatva a fiatalabb generációknak, hogy a szülőhelyünk, a településünk milyen lehetőségeket kínál, mit lehet itt alkotni, teremteni. 

K. Á.: Az egyesületet helyi vállalkozók és borászok hívták életre 2014-ben, és lokálpatrióta cél vezérelt bennünket.  Itt élünk és dolgozunk Tarcalon, baráti kapcsolatban vagyunk egymással, és tenni szeretnénk a településért, megőrizni értékeinket, továbbá szeretnénk vonzóvá tenni a falut és értéket teremteni. Szeretnénk, hogy gyermekeink szemében szülőfalujuk a jövőképük része is legyen, ahol jó élni és van perspektíva számukra.  

Ti mivel készültök a Bűbájos Hétvégére?

B. S.: Az előbb említett dolgokkal, így mindenkit nagy szeretettel várok idén is Tarcalon.

M. L.: Az előbbiekben említett programjaim mellett, a pincéink nyitva lesznek, folyamatos borkóstolási lehetőséggel, pincetúrával, zenével, jó hangulattal fűszerezve a Téglagyári pincesoron.  

K. Á.: Tavalyi évben egy vertikális száraz bor kóstoló volt nálunk, idén május 2-án pedig édesek kerülnek elő a pincéből. Ilyen régi és régebbi boroknál tudatosul az emberben, hogy Tokaj milyen óriási potenciállal rendelkezik. Május 3-án a Myrtus Pincénél ér véget a dűlőtúra, a feleségem Orsolya készül ebéddel, én pedig borral. Várok mindenkit szeretettel.

(Disclaimer: A 2020. május 1-3. között megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvége eseménynek a WineArtCulture az egyik média támogatója, így a cikk kooperációban készült)

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

Epres-matcha turmix recept

2022. június 08.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Recept

Hagyományos csörögefánk

2021. január 14.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Stílusos etyeki bor

2021. január 13.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!