Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. november 06.

A világ legjobbjai közé került ez a magyar bor

post

A 2021-es Decanter World Wine Awards elért sikere után – amikor a 2017-es Nagy-Eged Grand Superior Egri Bikavére bekerült a világ 50 legjobb bora közé – egy újabb történelmi jelentőségű ponthoz ért az Egri borvidék meghatározó pincészete, a St. Andrea Szőlőbirtok. Nevezetesen a világ legismertebb borkritikusa, az amerikai származású James Suckling világklasszisként kikiáltva rendkívül magas, 98 pontra értékelte a pincészet 2018-as évjáratú Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borát.

St. Andrea Szőlőbirtok történelmi sikere

St. Andrea Agapé

A közétett pontszám szerint a 2018-as évjáratú Agapé Magyarország legjobb vörösbora. A James Suckling 98 pontja, mint azt a St. Andrea Szőlőbirtok írja oldalán, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés. A szakíró szavait idézve az Agapé bikavérről: „a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható.” A komoly szaktekintéllyel bíró borszakértő, aki több mint 40 éve kóstolja a világ minden szegletében a borokat, júliusban látogatott el a St. Andrea Szőlőbirtok egerszalóki bázisára, hogy hosszú órákon át kóstoljon és beszélgessen a pincészet tulajdonosával és a családjával. A pontszámokra viszont egészen október végéig kellett várni, de látva az eredményeket, megérte a várakozás. Ifj. Lőrincz György szavait idézve:

„Megrendítő már csak a tény, hogy meglátogatott személyesen James Suckling. Az pedig, hogy ilyen pontszámokat kaptunk tőle, ámulatba ejtő. Egy olyan visszajelzés, ami megerősít minket abban, hogy Eger tényleg páratlan adottságokkal rendelkezik és ezzel az egyediséggel bátran ki lehet állnunk a világ elé, mert nem fogunk szégyenkezni. A 98 pont pedig egészen elképesztő. Éreztük eddig is, hogy a 2018-as talán a valaha volt legjobb St. Andrea évjárat, viszont ebből az évből az Agapé ténylegesen életünk eddig legjobb bora, amit világra segítettünk. Nagyon hálásak vagyunk!”

Az eredmények kapcsán egy borkóstolással egybekötött beszélgetést tartott a pincészet a budapesti St. Andrea étteremben, ahol az Agapé boron kívül több, a James Suckling által magas pontszámra értékelt tételt is bemutatott Lőrincz György és fia ifj. Lőrincz György tolmácsolásában a közel 50 vendégnek a pincészet.

St. Andrea SzőlőbirtokLőrincz György és ifj. Lőrincz György

Az ünnepi kóstolón az alábbi St. Andrea borok kerültek terítékre: 

  • Örökké Egri Csillag Superior 2022 (James Suckling 94 pont)
  • Hangács dűlő Egri Bikavér Grand superior 2021 (James Suckling 95 pont)
  • Merengő Egri Bikavér Superior 2019 (James Suckling 95 pont)
  • Agapé Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér Grand superior 2018 (James Suckling 98 pont)

A pontokon lehet esetleg vitatkozni, egy valami viszont biztos: a St. Andrea Szőlőbirtok borai nemzetközi mércével is kiválók, amit a világ legkomolyabb borversenyei is alátámasztanak.

Fotók: St. Andrea Szőlőbirtok

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!