Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. június 10.

Eger legfontosabb bora, a bikavér

post

Ifj. Gál Tibor, az Egri borvidék fiatal generációjának egyik meghatározó személyisége édesapja nyomdokaiba lépve 20 évesen vette át a pincészet irányítását. Igaz, 2005-től 2010-ig még édesanyja irányítása alatt zajlottak a munkák, de a Corvinus Egyetem borászati szakának elvégzése mellett ifj. Gál Tibor is kivette részét a mindennapi munkákból. Legfőképpen borkóstolókon és borvacsorákon látta el a pince képviseletét, de ezen felül a borok házasításában is segédkezett.  

Mint egy korábbi interjúban nyilatkozta, nem édesapja nevéből szerettek volna megélni, hanem folytatni, amit elkezdett, és ezen az úton megtalálni önmagukat. Bár eleinte akár 18 borból is állt a szortimentjük, külföldi mintákra alapozva, figyelembe véve a saját pincéjüket, illetve a borvidéki adottságokat, jelenleg összesen három borra koncentrálnak: Egri Csillagra, bikavérre, és pinot noir-ra. Utóbbira elmondása szerint idővel egyre kevesebb figyelmet szeretne szentelni. A pincészet jelenleg 33 hektáron gazdálkodik Eger öt kiemelt dűlőjében, a Síkhegy-, Pajados-, Áfrika-, Tornyos-dűlőkben és a Nagy-Eged hegyen, illetve évjárattól függően nagyjából 80 ezer palack bort készít évente. Első bikavérük, 5000 palackszámban 1994-ben jelent meg a piacon. Gál Tibor, avagy Titi, ahogyan sokan a szakmában szólítják, hiszi, hogy a jövő az organikus szőlőművelésben rejlik, ezért egyre nagyobb felületen törekszik erre. Szintén fontos megemlítenem, hogy a Fúzió vendéglátóegységükkel szemben idén indul el az új borászati üzemük építése, így 30 év után a borászat új helyszínre fog költözni.

Ifj. Gál Tibor, forrás: Gál Tibor Pincészet

A Nagy Egri Borműhely Kóstoló alkalmával (erről ITT írtam korábban) a Gál Tibor Pincészet 2017-es évjáratú Pajados bikavérét már volt alkalmam kóstolni, így most a Bikavér Superior 2018 került a poharamba, amit ifj. Gál Tibor testvérétől, Gál Zsombortól (a Magyar Turisztikai Ügynökség borturisztikai szakértője) egy korábbi egri utazás alkalmával kaptam ajándékba. A kékfrankos, syrah, cabernet franc és pinot noir alapú házasítás, a pincészet oldalán található leírás szerint ifj. Gál Tibor munkásságának ikonikus és legfontosabb bora. A Pajados és Síkhegy dűlők szőlőfajtái külön érlelődtek 500 literes hordókban, majd később lettek házasítva. Spontán erjesztés, nincs derítve, szűretlen, így az ízek is koncentráltabbak. Egyébként a bikavér vegán.  

Mélyebb illat, meggyes-szilvás, érett cseresznyés karakterrel, amihez társulnak fűszerek, fekete bors, kiegészítésként pici fa és füstösség. Szájban is gyümölcshangsúlyos, a tannin viszont kicsit szárít, de a korty friss, finoman fanyar és viszonylag koncentrált. Korrekt, tetszetős bikavér, szép arányokkal, ami tökéletes választás a mindennapokra. Most is érdemes felbontani, de kis érleléssel szebben fog kerekedni. 87 pont

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Étel-bor párosítás
Hírek - programok
Hírek - programok
Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.
Bor
Gasztronómia
Utazás
Bor teszt-értékelés

Majoros Pince Birtokbor 2018

2019. augusztus 16.

Küldj egy üzenetet!