Bor
post-authorNémeti Sándor
2020. március 30.

Lantos Pincészet: jó borok, jó emberek

post

A Lantos Pincészet tulajdonosával és borászával, Lantos Szabolccsal egy vele készített interjúm alkalmával már találkozhattatok korábban az oldalon. A Kunsági borvidék új generációjához tartozó borász mély lelkű, nagyon érzékeny ember, akivel élmény volt beszélgetnem. A közel 5 óra, amit Soltvadkerten töltöttem társaságában, gyorsan elrepült finom falatok és jó borok társaságában. Szabolcs egyébként remekül főz, és ehhez a tevékenységhez is olyan maximalizmussal áll neki, mint a borok készítéséhez. Ami számomra nagyon szimpatikus volt, hogy nem csak a szőlőről és borról beszélt nagy áhítattal és elmélyülve, hanem a családjáról, feleségéről, aki mindig és mindenben támogatta őt.

A Lantos Pincészet fajtaszerkezete sokoldalú és széles: alföldi borászatként természetesen a tájra jellemző szőlőfajtákat részesítik előnyben, de mivel Szabolcs kedveli a világfajtákat is, kínálatukban többek között megjelenik önállóan vagy házasításban a merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc. Az általam kóstolt prémium vörösborok 300 és 500 literes TRUST magyar tölgyfahordókban érlelődtek 10-12 hónapon keresztül, majd palackérlelést követően kerültek a polcokra. A pincészet kérésének megfelelően a TRUST a hordókat medium pörköléssel és fejpörköléssel ellátva készíti 3 évig érlelt magyar tölgyfából.

fotó: Németi Sándor

Lantos Pincészet Eszterlánc Gyöngyözőbor

Eszter nevű kislányuk után kapta a nevét ez az üde, nem túl illatos gyöngyözőbor, mely ezerjó és cserszegi fűszeres szőlőfajták házasításaként jött létre. Végeredményben nem akar többnek látszani, mint amire - gondolom én - szánta a pincészet: belépőszintű, jó ivású buborékos ital, mely legyen szó hétköznapokról vagy kerti partikról, jól behűtve oltja a szomjat, és kérünk belőle még egy pohárral. Szükségtelen elemezgetni, legyen elég az, hogy tiszta és nem rendelkezik hibákkal. A buborékok nem csípnek és nem is tolakodnak durvaságukkal a pohárban. 80 pont. Készül rozé változatban is, de ez most nem került az asztalra.  

Lantos Pincészet Kékfrankos 2015

Lantos Szabolcs és felesége, Zsuzsanna szerint már sokan kezdik elfogadni, hogy a Kunsági borvidéken is készülnek vörösborok, de azt is tapasztalják, hogy a mai napig vannak, akik ezt meglepődve fogadják. Tiszta, fajtajelleges bor került a poharamba, melynek alapanyaga löszös-agyagos területről származik, egy 13 éves ültetvényről. A kékfrankost nagyjából egy hétig erjesztették héjon, Szabolcs vörösbor készítési koncepciója szerint ennyi idő bőven elegendő ahhoz, minden fontos dolog kioldódjon a borban. A tannin szelíd és puha, és bár a boron érezhető a közel öt év távlat, a háttérben mégis megjelennek a friss gyümölcsök. Könnyedebb, lekerekedett, érett, jól összetett bor. Közepes intenzitású korty, lecsengésében egy kis kesernye rontja az összképet, de bármikor innám szívesen. 84 pont

fotó: Németi Sándor

Lantos Pincészet Cabernet Franc-Sauvignon 2015

Megjelenésben és ízekben is sokkal frissebb, gazdagabb, mint az előbb kóstolt azonos évjáratú kékfrankos. Struktúrában, feszességben érezhető a minőségi lépés. Sokkal több primőr gyümölcsöt, elsősorban érett piros bogyósokat vonultat fel aromajegyeiben, melyhez társul hordó és fűszerek. A savak jól kordában tartják szerkezetileg a bort. Pihenve megjelenik kis mazsola, illetve a gyümölcsök is mélyülnek: fekete cseresznye, érett meggy. Bár a tannin a fajtára jellemzően határozottabban lép fel, mégis a befogadható határon belül mozog. 2200 forintért kapható a pincénél, ezen az áron jó vételnek számít. Élettel teli bor. 85 pont      

Lantos Pincészet Hit 2013

Hit néven a pincészet csúcsbora kerül palackba, és csak a legszebb évjáratokban készül el. Az érdekessége, hogy mindig más-más szőlőfajtát vagy házasítást takar. Hogy a borászat részéről a tudatosan felépített koncepciót mennyire tudja elfogadni a piac, azt nem én, hanem a vásárlók döntik el. Az elhangzottak szerint kifejezetten érdekes számukra, hogy milyen évben, milyen szőlőfajta vagy házasítás kerül Hit néven a palackba. Az első 2009-es évjáratú Hit zweigelt-ből, a 2012-es pedig kékfrankosból készült, ez utóbbi a nagy országos kóstolón második helyezést ért el.

Az általam kóstolt 2013-as évjárat bordeaux-i házasítás: merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc, egyenlő arányban. Nyitás után kissé zárt, így kis türelmet és levegőt meghálál. Szögletesebb, szerkezetileg jelenleg még nem alkot egy kompakt egységet, de az elhangzottak szerint, nemrég került csak a polcokra. A savak külön állnak, direktebbek és határozottabbak, számomra kicsit kimozdítják szerkezetileg a bort a harmóniából. A tannin jobban tapintható, lekerekedésre szüksége van még némi időre a palackban. De ez nem annyira meglepő, hiszen a 2013-as évjárat sajátossága, hogy hosszabb érlelésű borokat adott. Jelenleg 84 pont 

fotó: Németi Sándor

Lantos Pincészet Hit 2015

A pincészet negyedik Hit bora 100% cabernet sauvignon szőlőfajtából készült. Férfiasabb bor, ha lehet ily módon jellemezni egy bort, a szokásos fekete erdei gyümölcsökön és a finom fűszerezésen túl, kávés-szilvalekváros illatjegyekkel nyit a pohárban. Karakteres bor, érezhető, de letisztul és nem zavaró tannin szerkezettel, tetszetős savakkal, a korty megfelelő dinamikával és hosszal rendelkezik. Egységes bor, mely ismét megmutatja, hogy kellő alázattal és munkával bizony lehet szép borokat is készíteni ezen a sokak által lesajnált borvidéken. 85 pont      

Lantos Pincészet Cabernet Franc 2011

„Az itteni (Kunsági borvidék- szerk.) vörösborok egysíkúak, hiányzik belőlük a komplexitás” – olvasható a Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Nagymarosi András által jegyzett Terra Benedicta – Áldott föld, 2004-es kiadású kötetben. Ami persze uniformizálva meg is állja a helyét, viszont Lantos Szabolcs által készített 2011-es évjáratú cabernet franc-ja jelenti a kivételt. Nyilván komplexitásban, összetettségében nem tudja – és nem is akarja – felvenni a versenyt egy brunello, chateauneuf-du-pape, esetleg egy premier cru borral Burgundiából, de amit letett most az asztalra Szabolcs, az bizony túlmutat a borvidékről általam ismert vörösborokon. És azért bármenyire objektíven próbáljuk kóstolni a borokat, nem számításba venni, hogy milyen áron és milyen borvidékről származik a megvizsgált bor – mondjon bárki bármit -, bizony nagy badarság. Mélyebb tónusú bor a 2011-es cabernet franc, közepestől visszafogottabb illat-és ízintenzitással, mely szép érettséget és harmóniát mutat kóstolva. Kicsivel több élet a korty második felében, illetve összetettebb lecsengés még izgalmasabbá tudná tenni, de 9 év távlatát nézve nagyon egyben van. Ha egy ilyen borral kínálnak meg vendégségben vagy bármilyen ünnep alkalmával, boldog vagyok. Szép bor, erdei gyümölcsökkel, aszalványokkal, édes fűszerekkel és selymes tanninokkal, mely a mai napig mutat friss gyümölcsöket kóstolva. Bontás után érdemes dekantálni. Egy ilyen kort megélt bor, főleg erről a borvidékről nálam megér egy erős 88 pontot.

fotó: Németi Sándor

Konklúzió:

Ha az ember mindent a helyén tud kezelni, akkor ezek a borok megmutatják, hogy kellő alázattal és munkával bizony lehet korrekt, sőt kifejezetten izgalmas vörösöket is készíteni ezen a borvidéken. Mint Lantos Szabolcs is említette, számára az a cél, hogy egy vörös bor legyen jó ivású, elegáns és gyümölcsös, a hordó pedig ne fedje el a bor karakterét, és ha már egyszer kóstoltad, akkor akarj még egy pohárral inni belőle. Nos, ezeket a célokat Szabolcs vörösei bőven teljesítették.

Borítókép: Lantos Pincészet

(Disclaimer: a cikk kooperációban készült, a vélemény, mint mindig a sajátom)

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Recept

Borral készült halleves

2020. december 23.
Recept
Bor teszt-értékelés
Recept
Bor interjú
Bor teszt-értékelés

Pezsgő Tokajból

2020. február 13.
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!