Diós meggyes piskóta csokoládéöntettel
Nagyjából két hónappal ezelőtt találkoztam először Sebestyén Péterrel és az általa elkészített ételekkel, és bevallom, szimpatikus volt, amit tapasztaltam: egyszerű és közérthető fogások, allűröktől és extrémitásoktól mentes. Mivel pont ilyen ételeket kerestem az oldalra, megegyeztünk, hogy a jövőben segítse néhány recepttel a munkámat. Végeredményként pedig nyolc kitűnő receptet fogok az oldalon megosztani veletek. Kezdésnek jöjjön most egy desszert, amihez kivételesen nem készítettem borajánlatot. Ettől függetlenül néhány tippet mégis adok: egy 20 éves old tawny port, Madeira, sherry, egy késői palackozású évjáratos portói (LBV- ahogyan szokták nevezni), vagy egy jó minőségű rum vagy whisky – mind jó választásnak számít, ha szeretnétek valamit inni a diós meggyes piskótához.
Hozzávalók (4 személyre)
-
6 db tanyasi tojás
-
6 evőkanál cukor
-
6 evőkanál liszt
-
1 kávéskanál sütőpor
-
0,15 kg magozott meggy
-
3 evőkanál darált dió
Csokiöntethez:
-
0,5 liter tej
-
20 dkg cukor
-
5 dkg vaj
-
10 dkg kakaó
-
kis rum
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral habbá verjük, majd hozzáadjuk a sárgáját, a sütőporral átszitált lisztet és óvatosan keverjük. A végén egy vajazott, lisztezett 22cm-es tortaformába öntjük, a tetejét megszórjuk a meggyel és 160 fokon nagyjából 20 percig sütjük. Csokiöntettel és vaníliakrémmel tálaljuk.
Csokiöntet elkészítése:
A tejet, cukrot, kakaót, vajat és a rumot összeforraljuk.
Recept: Sebestyén Péter