Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. február 01.

Egy örök klasszikus: nizzai saláta

post

A világszerte ismert és nagy népszerűségnek örvendő, könnyen elkészíthető nizzai saláta egy könnyed, mégis tartalmas és tápláló fogás, ami akár ebédre vagy vacsorára is ideális választás. Persze, ahány ház, annyi recept, egy valami viszont biztos: a legtöbb receptben a hal, az olajbogyó és a paradicsom kötelező eleme a salátának. Készítsétek el a világszerte ismert, nizzai ikonikus ételt és varázsoljatok egy kis francia hangulatot az otthonotokba.

A nizzai saláta rövid története

A nizzai saláta, közismert nevén salade niçoise gyökerei a város nyüzsgő tengeri kikötőjének történetébe nyúlnak vissza, ahol a halászok zseniálisan kombinálták az összetevőket annak érdekében, hogy olyan ételt alkossanak, amely a mediterrán konyha esszenciáját a legjobban visszaadja. A saláta első ismert változatát állítólag a 19. században hozták létre, ami paradicsom, szardella és olívaolaj kombinációja volt. Az idő múlásával a Nizzában felszolgált salátához más friss összetevőket is adtak. Henri Heyraud 1903-as receptje például paradicsomot, szardellát, articsókát, olívaolajat, pirospaprikát és fekete olajbogyót tartalmazott, tonhalat és salátát viszont nem. A saláta összetevőiről és változatairól egyébként már régóta folyik a vita. A nizzai saláta az 1920-as évek óta világszerte ismert, azóta pedig számos híres szakácskönyvben szerepel. Természetesen különféle változatokban.

Nizzai saláta saku tonhallal

Hozzávalók:  

Salátához:

  • 250 g burgonya
  • 100 g zöldbab
  • 5 db koktélparadicsom
  • 0,5 db paprika (mindegyik színből)
  • 0,2 db kígyóuborka
  • 2 db articsókaszív
  • olívabogyó
  • kapribogyó
  • saláta
  • petrezselyem
  • tojás
  • 200 g saku tonhal

Öntethez:

  • 1 db fokhagymagerezd
  • 2 ek fehér balzsamecet
  • 1 tk dijoni mustár
  • cukor
  • olívaolaj
  • bors

A nizzai saláta elkészítése:

A burgonyát meghámozzuk és kb. 1x1 cm kockákra vágjuk, majd sós vízben megfőzzük. A zöldbabot is apróra vágjuk és azt is megfőzzük. Az összes többi zöldséget is 1x1-es cm kockára vágjuk és egy tálba helyezzük. Az öntethez az összes alapanyagot alaposan összekeverjük, a kész öntetet pedig ráöntjük a zöldségekre, majd alaposan összekeverjük és készre ízesítjük. A tojást félkeményre főzzük, majd megpucoljuk és négybe vágjuk. A tonhalat sóval, borssal fűszerezzük, majd egy forró serpenyőben mindkét oldalán körülbelül 20 másodpercig sütjük. Ha kész, egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk.

Tálalásként egy mély tányér aljába tépkedünk egy kis friss leveles salátát, majd a marinált zöldség salátát ráhelyezzük, a tetejére a tonhalat, körbe pedig a tojásokat. Meglocsoljuk a saláta levével és megszórjuk egy kis durva sóval, illetve tépkedett petrezselyemmel.

Borajánlat

Kamocsay Ákos Prémium Rosé 2022

Kamocsay rozé

A nizzai saláta fehér vagy könnyedebb vörösbort is meghálál, mégis a legjobb választás hozzá egy finom rozé. Ha Nizzában, a tengerpart közelében lévő valamelyik étteremben kérnénk egy ilyen fogást, akkor egy provence-i rozét kortyoljunk mellé, és élvezzük a mediterrán életérzés minden apró rezdülését. Most a fogás mellé én Kamocsay Ákos izgalmas, gyümölcsös, prémium élményt nyújtó, tartalmas és finom savakkal rendelkező rozéját ajánlom, mely pinot noir fajtából készült. Természetesen reduktív technológiával. Lendületes és üde bor, mely önmagában és ételek mellé is nagyon jó választás. Legyen kint bármilyen hideg, mind a saláta, mind pedig a rozé igazi nyári érzést varázsol.

Recept: Dualszky-Kovács Péter, a WineArtCulture vendégséfje

Borajánlat: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor
Recept
Utazás

A „magyar Toscana”

2021. március 07.
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!