Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. január 25.

Fűszeres tepsis sült zöldségek

post

Ha a megszokott köretek helyett valami újdonságra vágytok, ez az izgalmas, színes, fűszeres és enyhén pikáns sült zöldségköret ideális választás. És az a legjobb benne, hogy szinte minden olyan zöldséget hozzá lehet adni, amit találunk otthon. A hozzávalók mennyisége pedig ízlés szerint történhet. Önmagában is jó fogyasztani, de a legtöbb hús mellé is remek párosítás. 

Tepsis sült zöldségek

Hozzávalók:

  • vörös- és lilahagyma
  • póréhagyma
  • sárgarépa (különböző színűek)
  • édesburgonya
  • burgonya
  • zeller
  • paradicsom
  • paszternák
  • fokhagyma
  • kaliforniai paprika
  • reszelt citromhéj
  • friss chili
  • friss kakukkfű
  • friss rozmaring
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • száraz fehérbor
  • tengeri só
  • bors
  • feta sajt (opcionális)

A fűszeres tepsis sült zöldségek elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Közben hámozzuk meg a sárgarépát, paszternákot, zellert, burgonyát, majd mossuk meg, és vágjuk tetszés szerinti darabokra. A többi felvágott zöldséggel együtt helyezzük egy nagyobb méretű tálba, sóval, borssal fűszerezzük meg, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot és a reszelt bio citrom héját, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Kezünkkel forgassuk össze jó alaposan az alapanyagokat. Ezek után helyezzük át egy tepsibe, és öntsünk a feldarabolt zöldségekre egy deciliter száraz fehérbort.

A tepsit tegyük be az előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre a zöldségeket, míg kívül szépen karamellizálódnak. A sütési idő felénél locsoljunk a zöldségekre egy kis balzsamecetet. Ha minden zöldség puha és szépen megpirult, vegyük ki, és még melegen tálaljuk. Aki önmagában fogyasztja, a tetejére morzsoljon egy kevés kecskesajtot vagy fetát.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Gasztronómia

30 perces spenótos kagyló

2021. április 26.
Bor teszt-értékelés

Balatonboglári kitekintés

2021. január 27.
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia interjú

Küldj egy üzenetet!