Fűszeres tepsis sült zöldségek
Ha a megszokott köretek helyett valami újdonságra vágytok, ez az izgalmas, színes, fűszeres és enyhén pikáns sült zöldségköret ideális választás. És az a legjobb benne, hogy szinte minden olyan zöldséget hozzá lehet adni, amit találunk otthon. A hozzávalók mennyisége pedig ízlés szerint történhet. Önmagában is jó fogyasztani, de a legtöbb hús mellé is remek párosítás.
Tepsis sült zöldségek
Hozzávalók:
- vörös- és lilahagyma
- póréhagyma
- sárgarépa (különböző színűek)
- édesburgonya
- burgonya
- zeller
- paradicsom
- paszternák
- fokhagyma
- kaliforniai paprika
- reszelt citromhéj
- friss chili
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
- olívaolaj
- balzsamecet
- száraz fehérbor
- tengeri só
- bors
- feta sajt (opcionális)
A fűszeres tepsis sült zöldségek elkészítése:
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Közben hámozzuk meg a sárgarépát, paszternákot, zellert, burgonyát, majd mossuk meg, és vágjuk tetszés szerinti darabokra. A többi felvágott zöldséggel együtt helyezzük egy nagyobb méretű tálba, sóval, borssal fűszerezzük meg, adjuk hozzá a kakukkfüvet, a rozmaringot és a reszelt bio citrom héját, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Kezünkkel forgassuk össze jó alaposan az alapanyagokat. Ezek után helyezzük át egy tepsibe, és öntsünk a feldarabolt zöldségekre egy deciliter száraz fehérbort.
A tepsit tegyük be az előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre a zöldségeket, míg kívül szépen karamellizálódnak. A sütési idő felénél locsoljunk a zöldségekre egy kis balzsamecetet. Ha minden zöldség puha és szépen megpirult, vegyük ki, és még melegen tálaljuk. Aki önmagában fogyasztja, a tetejére morzsoljon egy kevés kecskesajtot vagy fetát.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash