Bor
post-authorBlazsovszky Péter
2021. március 24.

Húsvéti borajánlat

post

Et resurrexit tertia die (És harmadnapra feltámadott)

„És megérzik a fényt a gyökerek. És szél támad. És fölzeng a világ.” Pilinszky

Közeleg a Húsvét, ami régi életünket ugyan nem hozhatja vissza, de lélekben talán segít felülemelkednünk az utóbbi időszak erőt próbáló feladatain, miközben önuralmunk pallérozódik a tehetetlenség látszatától. Ehhez a munkához segítségként néhány bort ajánlanék az ünnepi asztalra. Csopak, Olaszliszka, Balatonszőlős, Badacsonytomaj, Etyek és Mád termőhelyeiről választottam számomra kedves tételeket, amik közül kifejezetten húsvéti ihletésű fogások borpárjaként többel is dolgoztam korábban.

Forrás: Homola Pince Facebook

A sonka-torma-kalács szentháromság fontos elemeként mifelénk a húsvéti kalács nem édes, hanem sós, hiszen Krisztus könnye van benne. Szégyellhetném is magam, ha borpárként nem Csopakról és környékéről ajánlanék mellé egy fantasztikus olaszrizlinget. Egyet választani viszont nem tudok, szóval lássuk, miből tudunk szemezgetni: Csopakról a Jásdi– Lőczedombi, a Szent Donát – Slikker, a Guden– Kertmög és a szitahegyi Homola– Black, Szőlősről pedig a „szomszéd” Figula Misi Sóskútja és eleve az egész dűlős olaszrizling sora, amiket elsősorban kihagyhatatlannak tartok. Sonkától, a füstölt csülkön át a bablevesig telitalálat mind, hiszen önmagukban is egész estét betöltő műsorszámok.

Forrás: Szent Donát Facebook

Ha már Csopak, akkor a környékbeliek érdekében természetesen nem szabad elfeledkeznem Tóth Gyula kimérve kapható berekhátijáról sem. Nem viccelek, alkalmi vétel, ha a 19-esből még van esetleg. Amennyiben valakinek Badacsony áll közelebb a szívéhez, akkor Borbély Tomi Bács hegy, vagy Karós Olaszrizlingjeit kóstolja mindenképpen a falatok mellé.

Forrás: Borbély Tamás Facebook

Aki ismer, tudja, hogy minden mellé is fehérbort ajánlok, nincs ez másként a bárány esetében sem. Tokaj-hegyalja lankáira, pontosabban Olaszliszka mesebeli tájaira kalandozunk, hogy Kvaszinger Laci Hatalos Furmintját kortyoljuk a főételünk mellé. A bárány és furmint kapcsolata szerintem amúgy a mennyben köttetett, aki viszont mégis ragaszkodna a vörösborhoz, az válassza Etyeket, hiszen a Haraszthy pince pinot noirja évek óta az egyik, ha nem a legjobb magyar pinot. A 2017-es különösen nagy kedvencem volt.

Forrás: Haraszthy pince Facebook

Amennyiben tervezünk desszertet, akkor a madártej-rákóczi túrós-vargabéles témakörnél maradnék és a mádi Barta pince szenzációs édes szamorodniját választanám, ha pedig nincs desszertünk, akkor is. Gyönyörű lezárása a vacsorának és a túrós, barackos édességek mellé is tökéletes társ. Nagyon komoly beltartalom, elegáns kivitelezés, ámulatba ejtő lecsengés - ezt tudja Tokaj. Lehetőség szerint szeretteink körében töltsük az ünnepet, a jó bor is társaságban tud igazán érvényesülni.

Nem kell már sokat várnunk, közeleg a feltámadás! Áldott Húsvétot mindenkinek!

 

 

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor interjú
Hírek - programok

Új köntösbe öltözve

2021. június 05.
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!