Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. január 05.

Klasszikus francia almás pite

post

Ez a finom és csábító klasszikus francia almás pite nemcsak gyönyörű látványt nyújt, hanem könnyen elkészíthető, mennyei illata pedig belengi az egész házat. A sütemény akkor lesz még finomabb, ha a tésztára bőséges töltelék terül el. Készítsétek el, garantáltan nem fogjátok megbánni. Reggelire egy csésze kávéval ezzel indítani a napot a legjobb választás, de estére a kedvenc filmünk mellé is tökéletes párosítás.

Francia almás pite

Hozzávalók:

  • 1 db tojás (L méret)
  • 100 ml tejszín (vagy crème fraiche)
  • 3 púpozott evőkanál porcukor
  • vaj (a kenéshez)
  • 225-250 g kész omlós tészta (de a házi készítésű a legjobb megoldás)
  • sima liszt, a tészta kinyújtásához
  • 30 g őrölt mandula
  • 4-5 alma (az idared-vagy jonatánalma a legjobb választás)

Az almás pite elkészítése:

A tojást, a tejszínt és a cukrot egy tálban habverővel körülbelül 5 perc alatt habosra keverjük. Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, görgessük a sodrófára, majd helyezzük a tortaformába. Egyik kezünkkel emeljük meg a tészta szélét, a másikkal pedig óvatosan csúsztassuk a tésztát a forma aljába és oldalába, hogy szorosan beilleszkedjen. Vágjuk le a felesleges tésztát, a tésztalapot pedig szurkáljuk végig villával. Takarjuk le fóliával és 25-30 percig pihentessük a hűtőben.

Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vékony szeletekre. Helyezzük a tortaformát egy tepsire, a tortalapot szórjuk meg őrölt mandulával, majd erre helyezzük el az alma szeleteket legyező alakban. Az alma szeleteket a lehető legszorosabban helyezzük el. Ha végeztünk, öntsük rá az almára a tojásos keveréket, ügyelve arra, hogy ez az egész felületet érintse. 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. Ha kész lett, vegyük ki a sütőből és tegyük félre, amíg egy kicsit kihűl. A süteményt még melegen tálaljuk, mert ekkor a legfinomabb. Nem kell hozzá se tejszín, se fagylalt, de aki szereti a kávét, egy finom eszpresszó nagyon jó választás hozzá.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

A hónap felfedezettje

2021. szeptember 22.
Bor
Gasztronómia
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Borturizmus
Bor egyéb

Édes szamorodni kisokos

2021. július 17.
Utazás

A „magyar Toscana”

2021. március 07.

Küldj egy üzenetet!