Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. augusztus 14.

Házi szuperegészséges sült céklás hummusz

post

A közel-keleti eredetű, nagy népszerűségnek örvendő hummusz egészséges, tápláló és sokféleképpen variálható. A hummuszt gyakran fogyasztják mártogatósként pitával, zöldségekkel, de felhasználható szendvicsekbe, salátákhoz, vagy akár főételek mellé is köretként. Számos variációja létezik, ilyen például a sült paprikás, avokádós, vagy a céklás változat.

Céklás hummusz recept

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű cékla
  • 1 konzerv csicseriborsó (400 g, leszűrve és leöblítve)
  • 2 ek tahini paszta
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 1 ek frissen facsart citromlé
  • 1 tk köménymag (őrölve)
  • só és bors ízlés szerint
  • víz a hígításhoz

A hummusz elkészítése:

Mossuk meg a céklát, egy papírtörlő segítségével töröljük szárazra, majd süssük meg alufóliába csomagolva 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Ha végeztünk, tegyük be a sült cékla darabokat, csicseriborsót, tahinit, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet és őrölt köményt egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, majd pürésítsük az egészet simára. Sóval és borssal ízesítsük, majd keverjünk hozzá annyi vizet, hogy a hummusz krémes, de sűrű állagú legyen.

A friss céklás hummuszt friss kenyérrel, pitával, zöldségekkel tálaljuk, vagy használhatjuk mártogatósként. Tálalás előtt meglocsolhatjuk egy kevés extra olívaolajjal, és megszórhatjuk friss petrezselyemmel, illetve pirított szezámmaggal. Ha nem fogyott el minden, akkor 3-4 napig a hűtőszekrényben eláll, de fontos, hogy jól lefedjük, hogy ne száradjon ki.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: pixabay

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Kabar 2018

2020. január 11.
Bor teszt-értékelés

Az egyik legjobb kéknyelű

2022. december 16.
Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.

Küldj egy üzenetet!