Házi szuperegészséges sült céklás hummusz
A közel-keleti eredetű, nagy népszerűségnek örvendő hummusz egészséges, tápláló és sokféleképpen variálható. A hummuszt gyakran fogyasztják mártogatósként pitával, zöldségekkel, de felhasználható szendvicsekbe, salátákhoz, vagy akár főételek mellé is köretként. Számos variációja létezik, ilyen például a sült paprikás, avokádós, vagy a céklás változat.
Céklás hummusz recept
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű cékla
- 1 konzerv csicseriborsó (400 g, leszűrve és leöblítve)
- 2 ek tahini paszta
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 1 tk köménymag (őrölve)
- só és bors ízlés szerint
- víz a hígításhoz
A hummusz elkészítése:
Mossuk meg a céklát, egy papírtörlő segítségével töröljük szárazra, majd süssük meg alufóliába csomagolva 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-60 percig, amíg megpuhul. Hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Ha végeztünk, tegyük be a sült cékla darabokat, csicseriborsót, tahinit, olívaolajat, fokhagymát, citromlevet és őrölt köményt egy konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe, majd pürésítsük az egészet simára. Sóval és borssal ízesítsük, majd keverjünk hozzá annyi vizet, hogy a hummusz krémes, de sűrű állagú legyen.
A friss céklás hummuszt friss kenyérrel, pitával, zöldségekkel tálaljuk, vagy használhatjuk mártogatósként. Tálalás előtt meglocsolhatjuk egy kevés extra olívaolajjal, és megszórhatjuk friss petrezselyemmel, illetve pirított szezámmaggal. Ha nem fogyott el minden, akkor 3-4 napig a hűtőszekrényben eláll, de fontos, hogy jól lefedjük, hogy ne száradjon ki.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pixabay