Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. február 16.

Hat borász, tizenkét bor – első rész

post

Azzal a kéréssel fordultam különböző borvidékeken tevékenykedő hat borász ismerősömhöz, hogy ajánljon egy bort a saját pincészetétől, illetve egy másik bort is, egy másik borászattól. A két részes sorozat első részében a Villányi borvidékről Ipacs Szabó István, a Tokaji borvidékről Majoros László, illetve a Neszmélyi borvidékről Szivek Péter tippjei következnek most.

Ipacs Szabó István, Ipacs Szabó Birtok

Ipacs Szabó István a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászati osztályvezetője, akit sokan a Vylyan ex-főborászaként is ismernek, a nászútra félretett pénzéből Ipacs Szabó Birtok néven saját pincészetet alapított néhány évvel ezelőtt. Így 2009-től kezdve Siklós-Máriagyűdön, az ég és föld találkozásánál műveli szívvel-lélekkel, a természettel szoros együttműködésben a Tenkes-hegy Kövesföld dűlőben a közel kéthektáros szőlőültetvényt. Itt, mint egy korábbi, a VinCE Magazin számára készített interjúmban elmondta, kitágul a világ számára, béke költözik lelkébe, és családja mellett ez a kicsiny birtok olyan biztos pontot jelent, ahová időnként elvonul megértve, mit is jelent a csend és a természet ereje. Mert Ipacs Szabó István akkor érzi magát otthon, ha fent van a hegyen, műveli a szőlőt és élvezi munkájának gyümölcsét: az általa jó érzéssel készített kiváló bort. Ipacs Szabó István abban a ritka szerencsés helyzetben van, hogy munkája egyben a hobbija is, így számára a borászkodás igazi feltöltődés.

Ipacs Szabó Birtok Cabernet Franc

„A személyes kedvencem kétségkívül a cabernet franc, a híres villányi fajta, a Villányi Franc. Amikor először jártam a Máriagyűdi szőlőben, egy pillanat alatt összeállt a fejemben, hogy ez a helyem, itt szeretnék saját birtokot. Ugyanúgy egyértelmű volt az is, hogy mit fogok telepíteni. A saját tempómban, nyugodt szívvel csak a lényegre akartam koncentrálni, így fel sem merült más, csak a cabernet franc! A kedvencet, a "habot akartam a tortáról". Ekkorra már túl voltam a „kötelező gyakorlatokon”, például százezres palackszámú oportón (portugieser), vagy rozén, amiket mind szeretek és értékelek, de nem igazán hoznak lázba. Kezdetektől nagyon szoros kapcsolat fűz a franc fajtához és a különböző arcaihoz, a fehér franc-tól a válogatásig. Azt hiszem elegendő leírnom Villányi Franc-om nevét: Nászút Helyett. Igen, a nászutunk árát is arra költöttem, hogy ez az álom megvalósuljon. Bízom benne, hogy a boraimat kóstolva, érthető lesz ez az áldozat. Nagyon izgatott vagyok, mert idén kerül ki a pincémből az első szuper prémium Villányi Franc, amely 11 év alatt az elsőként érdemelte ki nálam, hogy önálló válogatásként palackozzam. A neve Ég és Föld között, s ősszel debütál.” 

Ipacs Szabó István, forrás: Németi Sándor/WineArtCulture

Amit mástól ajánl: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Rajnai Rizling 

„Vannak dolgok, amik időn, évjáraton, világnézeten túliak. Biztos pontok, mint például π (pí), ami 3,14 mindenhol: Magyarországon, Etiópiában, az Antarktiszon, a Holdon, s remélhetőleg az Univerzumban is. Számomra ilyen a Pannonhalmi Apátsági Rizling. „Bárhol, bármikor” - Hamvas után. Még sohasem csalódtam benne. Ez lenne a listám legelső helyén, ha a Marsra mennék és csak nagyon kevés bort vihetnék magammal (pont ezért nem is mennék) Ismerem és nagyra becsülöm a válogatás Rajnait, a Priort, de nekem mégis ez a bor a BOR. Lehet beszélgetni és sokat  tanulni egy akadémikustól, de egy nyárestén én inkább a barátaimmal élvezném az életet és ezt a bort innám. Úgy feledhetetlen, hogy nem nehéz, s úgy tartalmas, hogy nem uralkodik el a kóstolón. Nem szigorúan követeli meg az értékelő figyelmet. Liptai Zsolt, a főborász régi jó barátom, így általa a bor technikai paraméterét, háttér információját is ismerem, de ez semmit nem fed el a bor által kiváltott örömből. Olyan, mint amilyennek az életet szeretem: sokrétű, vibráló, ízgazdag, boldogító, lélekemelő. Ha ezt iszom, a jövőt is szebben látom és kedvet kapok, hogy tovább gyarapodjon a család.”

Majoros László, Majoros Birtok

Majoros László tarcali borász eddigi pályafutása alatt több pincészetnél is dolgozott, például a Gróf Degenfeld Szőlőbirtoknál, a Tokajicum Borháznál, végül annak tudatában, hogy a saját pincészete, a Majoros Birtok már működik, és szépen bontakoztatja a szárnyait, mint egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, 2012-ben az Andrássy Pincészethez szegődött, ahonnan 2014-ben elcsábították a Grand Tokajhoz. A Tokajicum Borház gyakorlatilag az ő ötletei és koncepciója alapján épült fel Tarcalon, de 2007-ben tulajdonosváltás történt. Az új szemlélet által működtetett pincészetnél picit beskatulyázva érezte magát, így rövid időn belül rájött, hogy a saját útját kell járnia, azaz a saját pincészetére kell koncentrálnia. Jelenleg nagyjából 6 hektáron gazdálkodik 6 különböző dűlőben, s évente nagyjából 25 ezer palack bort készít.

Majoros Tokaji Agyag Furmint 2015

„Három szempont miatt esett erre a borra a választás: február van, ami a furmint hónapja, másrészt mert szerintem a legjobb formában lévő furmintom, és nem utolsó sorban, mert többszöri kóstolása után kimerem jelenteni, hogy valahogy én így képzelem el a nagy száraz furmintom stílusát. Az alapanyag Tarcalról, egy állandóan széljárta, dél-nyugati fekvésű parcelláról származik, 25 éves ültetvényről.”

Majoros László, forrás: Majoros László

Amit mástól ajánl: Basilicus Szőlőbirtok Purcsin 2019

Kanczler András munkásságát, szakmaiságát már régóta ismerem. Ő is átélte a borvidék azon intenzív, szakmailag erősen fejlődő korszakát, amikor a mai birtokok létrejöttek, kialakult egy új aszústílus, és elkezdtünk újra száraz borokban is gondolkodni. A Basilicus birtokot vezetve, illetve a Tarcali hegyközség elnökeként pedig folyamatosan törekszik a megújulásra, és dolgozik a borvidék innovatív felpezsdítésén. Ennek a következménye a purcsin újra felfedezése is, amely valaha a borvidék termesztett fajtája volt, mára csak kísérleti parcella létezhet belőle. A hozzánk látogató vendégek, illetve a tokaji borok kedvelői felől sokszor érkezik a kérdés, hogy nem kellene-e újra megtalálni Tokaj kékszőlő fajtáját, illetve vörösborát. Ha a tradíciók és a bortörténelem vonalán gondolkodunk, a purcsin egy jó lehetőség, esetleg válasz a kérdésekre.”

Szivek Péter, Szivek Pince

A Neszmélyi borvidék legkeletibb településén gazdálkodó Szivek Pince nagyjából 18 hektáron művel szőlőt a Pilis lábánál, az ültetvények többsége 30 éves. Az első évjárat, amit palackba töltöttek a 2013-as év volt, ezt követően a 2015-ös év végétől kezdtek aktívabban is foglalkozni a borászatukkal. Nagyrészt fehér fajtákból készítenek borokat, ilyen például a rizlingszilváni, zenit, chardonnay, cserszegi fűszeres, szürkebarát, vagy Szivek Péter és Szivek György kedvenc szőlőfajtája, a zöld veltelini, amelyből a népszerű ZéVé névre keresztelt trilógiájuk készül. A több generációval rendelkező kis családi pince kínálatában még található merlot és zweigelt rosé is. Minden bort finomseprőn tartanak, Szivek Péter szerint így a borok jobban érnek, kerekebbek lesznek és jobban stabilizálódnak. Nem használnak sem rovarölő szereket, sem gyomirtót, a legtöbb boruk pedig spontán erjesztéssel készül, szerintük ettől lesznek sokkal ízletesebbek és gazdagabbak.

Szivek Pince Zöldveltelini 2020

„A veltelini közel áll a szívünkhöz, szerencsés évjáratokban elkészítjük belőle a ZéVé Trilógiát, amely egy dűlő terméséből készül, viszont mindhárom tagját más parcelláról szüreteljük, különböző időpontokban. Eltérő karakterüket a különböző készítési módoknak is köszönhetik. A 2020-as évjárat nem tette lehetővé az elkészítését, így a teljes termésből egy bor készül. A szőlőt teljes érettségben szüreteltük, nagyjából 10%-ban a legfelső területről töppedt, enyhén túlérett alapanyagot kaptunk, ami extra fűszert ad a bornak. A bor spontán erjedt, időnként felkeverve fél évet finomseprőn hagytuk, amitől még gazdagabb lett. Illatában körte, alma és finom fűszeresség érezhető, a korty finoman krémes, szép savai mellett a gyümölcsössége a meghatározó, érett körte, alma, kis grapefruit formájában, a korty végén pedig finom ásványosság.”

Szivek Péter, forrás: Szivek Péter

Amit mástól ajánl: Kősziklás Borászat Királyleányka 2021

„Emmer Szabolcsot, a Neszmélyi borvidéken tevékenykedő Kősziklás Borászat egyik alapítóját régóta ismerem, nagyon jó barátom, s hosszú évek óta más borászatokkal karöltve közösen dolgozunk a borvidék felvirágoztatásáért. Borai, akárcsak a borászati filozófiája is közel áll a szívemhez, a sok remek tételei között most a királyleánykáját szeretném ajánlani most. A jelenleg 70 hektáron gazdálkodó Kősziklás Borászat pazar panorámával rendelkezik, mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer keresse fel őket és élvezze a borok és a természet adta nyugalmat.”    

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Balassa Pince – Tokaj

2019. április 12.
Gasztronómia

Gombaleves gazdagon

2020. december 04.

Küldj egy üzenetet!