Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. október 20.

Jó ivású kunsági kékfrankos

post

A maga több mint 8000 hektárjával a kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta Magyarországon. A viszonylag újonnan felfedezett fajtával néhány borvidék kivételével mindenütt találkozhatunk. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Bár eredete nem teljesen tisztázott, a legfrissebb kutatások szerint valószínűleg a mai Ausztria területéről származik és a kék zimmettraube és a gouais blanc kereszteződésével jött létre. Magyarországon a kékfrankost először 1890-ben említik.

Bár a Bács-Kiskun és Pest megyéhez tartozó Kunsági borvidéket sokan inkább a jó ár-érték arányú, friss és jó ivású fehérborairól, illetve a gyümölcsös rozéiról ismerik, érdemes megemlíteni, hogy gondos kezek alatt itt szép és izgalmas vörösborok is készülnek. Például a Kunság déli részén fekvő Soltvadkerten a Frittmann Borászatnál és az immár hat generáció óta borászkodással foglalkozó Font Pincészetnél - ahol ifj. Font Sándor és testvére, Font Gábor képviselik a legfiatalabb vonalat – a könnyedebb, míg a 2013-ban indult Lantos Borháznál a tüzes, testes vörösborokat képviselik. Egyébként a Font Pincészetnél a kékfrankos és a cabernet sauvignon adja bázisát a rozé-portfóliójuknak is.

Most a 2019-es évjáratú kékfrankos került a poharamba, mely barátságos árával tökéletes választás a mindennapokhoz. Én egy saját készítésű sült zöldségekkel gazdagított paradicsomos tészta mellé kortyoltam, elég szépen megbirkózott az étellel. Jó ivású, könnyed és simulékony kékfrankos, friss cseresznyével, cseresznyebefőttel, fűszerekkel, meggyel, illetve némi vaníliával a háttérben. Az íze pedig pontosan olyan, amit az illata alapján elvárnánk: zamatos, jól csúszik meggymagos, meggyes, cseresznyés, finom fűszerekkel és puha, kellemes tapintású tanninnal alátámasztva. Lecsengésében fanyarság. Szerintem a szokásosnál picivel jobban lehűtve az igazi, jobban is csúszik, és sokkal jobban előtérbe kerül a gyümölcsös vonala.   

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept

Champagne és szalonna

2018. augusztus 11.
Bor
Bor
Gasztronómia

Spenótkrémleves

2024. február 06.
Bor teszt-értékelés

Új év, új remények

2021. január 03.
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!