Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. augusztus 30.

Buborékos nyári sláger

post

A Hoop Wines a Mátrai borvidéken, pontosabban a Gyöngyöspatán tevékenykedő Kerekes Zoltán tulajdonos és Németi Zoltán nevéhez fűződő kis garázsborászat. Egyébként a Hoop Wines valójában két projektnek ad otthont: Zoltán Hoop Wines borai mellett Németi Zoli is készíti ott a sajátjait. Zoltán, akit egyébként sokan Octopus néven a művelt alkoholista oldal egyik szerzőjeként ismernek, azok után, hogy néhány éve a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola keretén belül elvégezte a borász szakot, csatlakozott évfolyamtársa vállalkozásához, a Hoop Wines nevű pincészethez. A borok, a dizájn Kerekes Zoltán elképzeléseit tükrözik, de együtt csinálnak minden borászati munkát.

Bár az első Hoop Wines palackok már 2014-ben elkészültek, az első kereskedelmi tételek csak 2019-ben kerültek lepalackozásra. A borászat jelenleg 0,5 hektáron gazdálkodik, a többi szőlőt megállapodásban termeltetik néhány igényesebb helyi gazdával, aki hajlandó minőségre beállítani az ültetvényét. A Hoop-filozófia két pillére a pét-nat, avagy az ősi módszerrel készülő habzóbor, és ha már Mátra, akkor a Kárpát-medencéhez erősen kötődő szőlőfajta, a kékfrankos. Mindkettő kis tételekben készül, de időnként cabernet franc-ból is készítenek borokat.

Hoop Wines Pink Kékfrankos 2020

Németi Zoltán jóvoltából került hozzám egy palackkal, amit Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus társaságában egy kerti grillezés alkalmával fel is bontottunk. Visszafogottabb, de érzékeny és kifinomult aromaintenzitás jellemzi, friss gyümölcsösséggel és rendkívül tiszta illat- és ízjegyekkel. Tetszik a kifinomult élesztős karakter benne, amihez társul rengeteg piros gyümölcs, cseresznye, meggy, málna, de banán, ananász és őszibarack is. A pét-nat habzása is finom és moderált, semmi túlzás nincs benne, szép egyensúlyt mutat. Könnyű, tetszetős nyári ital, amely még a legnagyobb pét-nat szkeptikusoknak is ajánlott. Szájban kellemesen szikár, feszes, a savak jó kontúrt adnak a szerkezetének. A korty is csupa gyümölcsösség, benne a főszerepet leginkább a csipkebogyó viszi el, jól eső fanyarkás lecsengésében pedig pomelo- és limehéj. Ha az árát is figyelembe veszem, akkor 87 pontot biztos megér. Egyébként sokkal jobban tetszett nem felrázva. És ha már pét-nat, annyit még érdemes tudni erről, hogy bár sokan újdonságnak gondolják, az ősi, azaz méthode ancestral eljárással készült ital története egészen a 17. századig nyúlik vissza. Lényege, hogy a bor még az erjedés vége előtt kerül palackozásra, így a folyadékban maradt cukor ott alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A palackozás után a borász már nem nyúl hozzá, ezért a seprőt benne hagyják az üvegben.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Gasztronómia
Gasztronómia
Gasztronómia

Crostata di fichi

2019. október 04.
Hírek - programok
Gasztronómia

Klasszikus francia almás pite

2024. január 05.
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor

Egy zseniális tokaji aszú

2024. február 12.

Küldj egy üzenetet!