Utazás
post-authorNémeti Sándor
2023. május 04.

8 hangulatos kisváros a Wachau-völgyben 1.

post

A Wachau-völgy és ezen belül a Wachau borvidék nem véletlenül lett az UNESCO Kulturális Világörökség része, és az sem véletlen, hogy a National Geographic a „Best Historic Destination in the World” címmel tüntette ki.

A Bécstől csupán egy órányira található Wachau-völgy, amelyhez számos legenda és mítosz kötődik, tele van apátságokkal, gyönyörű szőlőültetvényekkel, világhírű pincészetekkel és varázslatos, bájos kis városokkal. Itt minden olyan, mintha egy mesébe csöppennénk. Hétvégi kirándulásokhoz, városnéző túrákhoz és borozgatásokhoz tökéletes úti cél. 

wachauforrás: austrianwine.at  

A Wachau-völgyben a turisták általában két fő várost ismernek: Dürnsteint és Melket. Bár önmagukban lenyűgözőek, ez csak kettő a völgyben található sok gyönyörű és hangulatos város közül. A sorozat első részében most négy hangulatos és bájos várost mutatok be, amit feltétlenül érdemes felkeresni.

Emmersdorf an der Donau

wachau utazasforrás: donau.com

A „Wachau-völgy kapujaként” is ismert település tökéletes célpont a wachaui túrák megkezdéséhez. Az Alsó-Ausztria tartományában, a Melki járásban található bájos és karizmatikus kisvárosból az egyik legszebb kilátás nyílik a Dunára. A kisváros közvetlenül az impozáns melki bencés apátsággal áll szemben, így aki arra jár, Wachau egyik jelképét is feltétlenül látogassa meg. Emmersdorf a környék legjobb fagylaltozóinak is otthont ad, de nemcsak ezért érdemes ide látogatni. A városban érdemes megnézni a vártemplomot, a késő gótikus stílusú plébániatemplomot, valamint a régi házakkal körülvett Magdolna-kápolnát is. A kisvárosban számos sportlétesítmény található, így aki aktívan szeretné eltölteni a szabadnapjait erre is számos lehetőséget kínál Emmersdorf. Ezen felül a természetkedvelők túrázhatnak, horgászhatnak, vagy kerékpározhatnak is a környéken. 

Melk

wachau melkforrás: pixabay

A várost és egyben az itt található melki apátság történetét jelentős mértékben meghatározza Szent Kálmán személye. A jeruzsálemi zarándokútjáról visszatért fiatalt, aki a legenda szerint ír királyfi volt, Stockerauban megkínozták, majd felakasztották egy kiszáradt bodzafára. Mindezt azzal a gyanúval, hogy kém. Teste viszont nem indult oszlásnak, sőt, a kiszáradt bodzafa ismét kivirágzott. A csodára I. Henrik osztrák őrgróf is felfigyelt, aki 1014-ben melki várába vitte a fiatal holttestét, ahol vértanúként temettette el. Így lett Szent Kelemen a Babenberg-ház, Melk városa, majd később Ausztria első védőszentje. Földi maradványait a melki bencés kolostorban temették el, itt is őrzik a mai napig.

Az első írásos említés Melkről, ekkor még Medilica néven egyébként 831-ből származik, de városi rangot csak 1898-ban kapott. A több mint 1000 éve Alsó-Ausztria szellemi és kulturális központjaként ismert Melk arról is közismert, hogy a Nibelung-énekben is szerepelt. A város legfontosabb látnivalója a Szent Benedek-rendi apátság, amelyet az évszázadok során többször is átépítettek. Ezen kívül többek között a plébániatemplomot, a Szent Kelemen-kutat, és a régi kenyérboltot is érdemes megnézni. A festői szépségű város szűk utcái tele vannak tavernákkal és hangulatos kézműves üzletekkel. Ha szerdára esik az itt lévő tartózkodásunk, ne hagyjuk ki a sétálóutcán nyíló heti piacot, akárcsak a szombatonként lévő termelői piacot.

Aggstein

wachau aggsteinforrás: pixabay

A Duna jobb partján elhelyezkedő Aggsbach településen található Aggstein-vár talán a völgy legismertebb jelképe, amelyet egyben Ausztria leghíresebb váraként is számon tartanak. Csodálatos panoráma nyílik innen a Wachau kultúrtájra. A várhoz tartozó rózsaligetről az a legenda járja, hogy az épületet birtokba vevő Kuenrig lovagok itt tartották fogva a túszaikat, akiket vagy halálra éheztettek, vagy a mélybe vetettek a vár faláról. Egyébként Bécs első, 1529-ben történt ostromakor az oszmánok felgyújtották a várat, amelyet nem sokkal távozásuk után a vár akkori ura, Jörg Scheck vom Walde – akiből később kiközösített dunai kalóz vált – újjáépítette, majd a védekezés érdekében további nyílrésekkel látta el.   

Willendorf in der Wachau   

Willendorf in der Wachau Ausztria leghíresebb régészeti leletéről ismert: egy vasútépítkezés során itt fedezték fel 1908-ban a munkások a 25 ezer évesre becsült Willendorfi Vénusz-t. A gömbölyded női alakot ábrázoló, csupán 11 cm nagyságú, tömör, csaknem alaktalan mészkőszobrot Krisztus előtt 27500-ban véste meg egy művész, és ennek felfedezése óta heves vita folyik a céljáról. Egyesek szerint termékenységi vagy anyaistennő szimbólumaként hozta létre az ismeretlen művész. Mások pedig azzal érvelnek, hogy egyszerűen jó szerencsét hozó totemként, vagy akár őskori erotikaként. Bármi legyen is ennek létrehozásának a célja, valószínűleg az idők végezetéig rejtély fog maradni. A szobor jelenleg a bécsi természettudományi múzeumban található.  

wachau forrás: wikipedia

Végezetül, ahogyan már korábban is említettem: akár egy, akár több napra látogatunk el Wachauba, garantáltan nem fogunk unatkozni. Legjobb időpont a kiruccanásra a márciustól október végéig tartó időszak. A borok szerelmeseinek pedig ajánlom a minden év április végén, május elején megrendezett Wachauer Weinfrühling néven ismert borfesztivált, amikor gyakorlatilag szinte minden pincészet nyitva van a borvidéken és a belépő áráért (30 euró) két napon keresztül mindenhol ingyen lehet kóstolni borokat. Sőt, a belépő fedezi a közlekedést is a városok között. Remek alkalom ez felfedezni a régiót és egyben a kiváló borászatokat.

Borítókép: wikipedia

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!