Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2024. február 21.

Idén a Balaton ad otthont az olaszrizling világbajnokságnak

post

A teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságának, a GROW du Monde-nak. Az olaszrizlinget felkaroló kezdeményezés 2022-ben indult el Szerbiában, tavaly Horvátországban folytatódott, idén pedig Magyarország lehet a házigazda, ami nagy felelősség, de még nagyobb lehetőség egyben.

„Az olaszrizling a borkészítés szinonimája lehet Közép-Európában, a Duna medencéjében, ahol gazdag történelemmel és nagy fejlődési potenciállal rendelkezik. Minden régió, ahol terem – legyen az például Szlavónia, Szerémség vagy épp a Balaton - az olaszrizling az egyedi stílus és terroir kifejeződése.”

– mondja Győrffy Zoltán, a GROW du Monde egyik alapítója, a balatoni rendezvény versenyigazgatója.

Közép-Európában az olaszrizling mindenütt jelen van, de talán kevesebb figyelmet kap, mint nagyobb hírnevű világfajta társai. Ugyanakkor évszázadok óta műveljük ezeken a tájakon, nem véletlenül, megbízható és kiemelkedő minőségre képes – ezt már Igor Lukovic, a szerbiai alapítótárs, a Vino i fino magazin főszerkesztője teszi hozzá. Sasa Spiranec horvát borszakíró a harmadik alapító, aki tavalyi versenyt és a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozatot építette fel. Szerinte meg kell teremteni a legjobb termőtájak és termelők közti kommunikációt, kutatni és fejleszteni kell, hogy a nagyvilág is elhiggye, amit mi jól tudunk – az olaszrizlingnek helye van a világ emblematikus borai között.

„Nem egyszeri borversenyként tekintünk erre a projektre, hanem egy hosszú távú befektetésre, amellyel az olaszrizlinget és a balatoni régió borait helyzetbe tudjuk hozni, úgy a hazai, mint a külföldi piacokon. A rendezvény jelentős lépés a Balaton bormárka építésének folyamatában, aminek az olaszrizling vitathatatlanul a vezérfajtája. Ide kell csábítanunk azokat a szaktekintélyeket, akiket a GROW kapcsán már megérintett az olaszrizling, hogy még jobban megismertessük velük ezt a rendkívüli termőtájat és ezáltal építsük tovább exportpiacainkat.”

vélekedik Tornai Tamás, a rendezvényt felkaroló Balaton Borrégió elnöke.

2024-ben öt napra ötven borszakíró, kereskedő, sommelier és más szakértő, köztük több Master of Wine és Master Sommelier érkezik majd mintegy 20 ország képviseletében Balatonfüredre, hogy részt vegyen a borversenyen, de a szervezők kihasználják ezt a lehetőséget arra is, hogy a Balaton legszebb szőlőskertjeit, borait és élményeit is megosszák vendégeikkel. Mind a hat balatoni borvidék bemutatkozhat, a szervezőket helyi borászok segítik, közöttük van Dobosi Győző, Barabás Barna, Gyukli Krisztián, Figula Mihály, Bujdosó Ferenc, Pálffy Gyula, Tarsoly Róbert, Laposa Bence és mások. Nemrég a Jásdi-család által évtizedek óta szervezett Olaszrizling szerintünk rendezvényen mutatták be nagyobb nyilvánosság előtt a tervezett programot, ami a borászok, de a borkedvelők érdeklődését és támogatását is elnyerte.

„Hihetetlen, de a GROW minden eddiginél jelentősebb összefogást hozott a szakmai szervezetek (pl. hegyközségek, Balatoni Kör, Rizling Generáció) és lokális döntéshozók (így Balatonfüred város vezetése), de szponzorok (szállásadók, turisztikai szereplők, borászati cégek) körében, így megvalósítható közelségbe került a projekt. Ez azonban így sem valósítható meg a magyar nemzeti bormarketing segítsége nélkül, bízunk a magyar borstratégia kulcsmondataival egybecsengő céljaink elnyerik a megpályázott támogatást. Hiszünk benne, hogy egy komplex bormarketing és borturisztikai marketing elemeket is tartalmazó rendezvénysorozat jelentős előrelépést hozna a Balaton, ezzel együtt a magyar bor nemzetközi pozicionálásában. Már eddig tucatnyi rangos szakmai lap jelezte érkezését, az angol Decanter, az osztrák Falstaff, hogy csak a legismertebbeket említsem, de a cseh, szerb, horvát, francia, szlovák, szlovén és lengyel piacok felé is közvetlen élményeket továbbíthatnak az ide érkező szakírók.” – részletezi a GROW előnyeit a versenyigazgató.

Győrffy Zoltán szerint a Balaton olyan különleges hangulattal rendelkezik, ami a sokat látott és tapasztalt külföldi szakembereket is elvarázsolja majd. Az ideérkező szakértők nem csak több mint háromszáz bormintával ismerkedhetnek meg a versenyen, reméljük, közöttük minél több magyar olaszrizlinggel, de mellette vitorlázhatnak a tavon, hegyet mászhatnak, kerékpározhatnak és még gyógyító hatású vízben is megmártózhatnak. Komplex élményt kaphatnak, aminek mi a bort helyezzük a fókuszába, azon belül is az olaszrizlinget, ami a régió legfontosabb szőlőfajtája. A május utolsó hetére tervezett rendezvénysorozat két helyszínén a közönség is bekapcsolódhat. A balatonfüredi Kongresszusi Központban május 31-én rendezik meg a szakmai konferenciát, majd a díjátadót és ezt követően a legjobb borokat a nagyközönség is megkóstolhatja. Erre a programra, nem csak hazai, de horvát, szerb és cseh borászok is jelezték már érkezésüket. A sétálókóstolón túl a Tagore-sétányon is várja majd a füredi turistákat egy izgalmas olaszrizling-válogatás, itt egész héten működni fognak a GROW információs és boros standjai.

Borítókép: unsplash

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!