Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. április 08.

Vajon mire gondolt a „költő”?

post

Az 1955-ben alapított, a Törley cégcsoport tulajdonában lévő Hungaria pezsgőmárka a közelmúltban nem kisebb hírt közölt oldalán, mint hogy egyik tételük, nevezetesen a Hungaria Rosé Extra Dry pezsgőjük bekerült a világ legjobb pezsgői közé a Franciaországban megrendezett Effervescents du Monde nemzetközi pezsgőversenyen. Pontosabban aranyéremmel jutalmazták, ráadásul két egymás utáni évben (2019 és 2020) kapta meg ezeket az elismeréseket.

Mint sajtóközleményükben olvasható, a 18 alkalommal megtartott pezsgőversenyen múlt év december második felében 80 fős zsűri, 4 napon keresztül bírálta a tételeket a franciaországi Chateau des Ravatys-ban. A végeredmény: a 19 ország benevezett 479 tétele között összesen 35 arany- és 115 ezüstérem született - s ezek legjobbjai a Top 10, ahová a Hungaria Rosé Extra Dry is bekerült. Pár napja a Hungaria jóvoltából én is kaptam a díjazott pezsgőből egy palackot, így estére már szépen behűtve várt a családi filmnézés közben a pohárban.

Hogy őszinte legyek sosem nyűgöztek le a plecsnik és át sem néztem milyen pezsgők neveztek a fent említett nemzetközi pezsgőversenyen, úgy, hogy a mezőnybe elért óriási sikerről sem tudok véleményt formálni. Mindenesetre a Hungaria Rosé Extra Dry a maga kétezer körüli árával igen barátságos árazású pezsgő, főleg ha számításba veszem, milyen minőséget kapok a pénzemért. Üde, gyümölcsös, kellemesen könnyű pezsgő, mely jó kiindulópontja lehet annak, ha valaki csak most ismerkedik a száraz, minőségi pezsgők világával. Bátran ajánlom mindenkinek, csalódás nem fogja érni a kifizetett összegért. A Hungaria oldala szerint „friss savai, átható ribizlis málna íze, mélyrózsaszín színe és krémes utóíze huncutul kérlelnek, hogy táncold át velük az egész éjszakát”. Pontosan nem tudom megfejteni mire is gondolt ennek írása közben a „költő”, de én inkább töltenék belőle még egy pohárral, mintsem, hogy áttáncoljam, savak, színek és ízek kérlelésére az éjszakát…

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor interjú
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

25 év kiemelkedő édes borai

2021. október 25.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!