Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. január 15.

Egy világbajnok badacsonyi olaszrizling

post

A Badacsonyörsön gyönyörű környezetben található Váli Birtok Olaszrizling Válogatás 2021-es évjáratú bora egy igazán izgalmas tétel, mely hűen visszatükrözi a Badacsonyi borvidék és a vulkanikus talajon lévő szőlőfajta adottságait. Hatalmas elismerésként, a Horvátországban múlt évben megrendezett olaszrizling világversenyen (GROW du Monde) az Éliás Birtok olaszrizlingjével együtt aranyérmes lett. Ez is jól mutatja, hogy az olaszrizling nem véletlenül lett meghatározó fajtája Badacsonynak.

Váli Péter 2023-as sikerei

Mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten kiemelkedő, eredményekben gazdag évet zárt a neves badacsonyi borász. A teljesség igénye nélkül csak néhányat említve: James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakértője két bort is kóstolt a pincészettől és mindkettőt magas pontszámban részesítette. A jelentős befolyással bíró borkritikus a 100-as pontrendszerben 92 pontot adott a 2021-es Tabula Rasa névre keresztelt rajnai rizlingre, illetve 91 pontot az azonos évjáratú kéknyelűre, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés. Utóbbi a Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fehér bora kategóriát is megnyerte, így ezeken a rendezvényeken a kéknyelű képviselte a pincészetet. A számtalan elért sikerhez csatlakozik szintén a 2021-es Tabula Rasa, amelyet a múlt évben a Top 100 magyar bor közé választottak, illetve, hogy a Vince Gálára a pincészet három borát is benevezték: Badacsonyi Gyöngy 2022, Ágyús-dűlő Kéknyelű 2019, illetve Syrah 2020. Utóbbi a kategóriájában a Vince díjat is elhozta, a többi pedig második helyezést ért el. Szintén sikerként könyvelhették el, hogy 2023-ban a Debreceni Borozó ismételten a Top 20-ba választotta a Váli Birtokot. A borászat az idei országos bio borversenyen a legeredményesebb pincészet lett, de a Badacsonyi Borversenyen is az egyik legeredményesebb pincészetként számtalan aranyat szerzett. És mi Váli Péter sikerének titka? – mint egy korábbi vele készült interjúmban elmondta:

„Még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként tekintek a borkészítésre. Pedig komoly felelőséggel tartozom több mint 10 dolgozó felé. Talán ez az egyik titkom, amihez szeretet is társul. Ez a hobbim, szenvedélyem és a hivatásom is egyben, de a legfontosabb mindig a család számomra.”

Váli Birtok Olaszrizling Válogatás 2021

A bor alapanyaga öreg tőkékről lett szüretelve, fele pedig új- és idősebb 500 literes hordókban 8 hónapig érlelődött. Az eredmény egy karakteres, igazi terroir-bor lett, mely aromájában és ízében is szépen visszatükrözi a termőhely kiváló sajátosságait. Felbontás után adjunk neki némi időt a pohárban, így viszonylag visszafogottabb illata szépen nyílik, felfedve újabb és újabb izgalmas rétegeket. Illatában sós, köves jegyek, és érettebb csonthéjas gyümölcsök tobzódnak, amelyhez aláfestésként társulnak a hordófűszerek, némi szénával és körtével díszítve. Kóstolva feszes karakter és határozott savak jellemzik az olaszrizling válogatást. Kiváló bor, ami a további érlelést is meghálálja, így lehetőség szerint érdemes akár több palackra is beruházni.

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor egyéb
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztroturizmus
Bor teszt-értékelés
Recept

Kacsamáj gőzölt brióssal

2018. december 05.

Küldj egy üzenetet!