Kávékrémes házi torta
Egy finom kávéskrémes házi torta recept bármikor jól jöhet. Ez a rendkívül finom változat kicsit időigényes, de garantáltan minden ráfordított percet megér. Ünnepekre vagy szülinapokra kiváló, de bármilyen más alkalmakra is jó választás.
Kávékrémes torta
Hozzávalók és elkészítési mód:
A tésztához:
- 4 db tojás
- 200 g kristálycukor
- 200 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk vaníliakivonat (vagy vaníliás cukor)
- 50 ml víz
- 50 ml étolaj
- 1 ek reszelt narancshéj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzemmódban 160 fokra. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját két külön tálba. Egy habverővel a tojásfehérjét a csipet sóval verjük habbá, amikor már elkezd habosodni fokozatosan adjuk hozzá a cukor felét. Akkor lesz jó, ha a hab már nem folyik ki a tálból, ha megfordítjuk.
A tojássárgájához adjuk hozzá a maradék cukrot (100 g), a vaníliakivonatot, a vizet, és az étolajat. Habosítsuk fel a keveréket, amíg világos, sűrű masszát kapunk. Szitáljuk hozzá a tojássárgás masszához a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük el, hogy ne legyen csomós.
A tojásfehérje hab egyharmadát óvatosan keverjük a tojássárgás masszába, ezután a maradék habot is óvatosan forgassuk bele, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab. Öntsük a tésztát egy kivajazott és lisztezett 22-24 cm átmérőjű tortaformába, majd helyezzük be a sütőbe. Ha szépen megsült és a tű tisztán kijön a tésztából, még mielőtt kivennénk a formából hagyjuk pár percet kihűlni.
A kávékrémhez:
- 135 g kávébab
- 510 g habtejszín
A kávébabokat 170 fokos előmelegített sütőben 8-10 percen keresztül pörköljük, ha nagyon sötét pörkölésű a kávébab, akkor kevesebb idő is elegendő. Ha végeztünk, a megpörkölt kávébabokat hozzáadjuk a tejszínhez, fóliával lefedjük, majd 8 órára a hűtőbe tesszük. Ezután leszűrjük, majd kimérünk 450 grammot a kávés tejszínből.
- 450 g kávés tejszín
- 225 g fehér csokoládé
- 14 g lapzselatin
- 700 g hideg habtejszín
Az előzőleg leszűrt kávés tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a beáztatott, kinyomkodott zselatint, és ha feloldódott, ráöntjük a csokoládéra. Botmixer segítségével addig keverjük, míg teljesen felolvad a csokoládé. Ha teljesen homogén, apránként hozzáadjuk a hideg tejszínt, majd ismét összedolgozzuk a botmixerrel. Ha végeztünk hűtőbe tesszük, lehetőleg egy egész napra. Mielőtt felhasználjuk óvatosan habosítsuk a kívánt állagúra.
A díszítéshez:
- 8 db mogyorós golyó
A kávékrémes torta összeállítása:
A tésztát szeleteljük három részre, figyelve arra, hogy egyenletes lapokat kapjunk. Kenjük meg a kávékrémmel, majd ha végeztünk, akkor a teljes tortát is, tetejére díszítésként helyezzük el a 8 db mogyorós golyót. Ha végeztünk, akkor tegyük be a hűtőbe kevés időre.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: pexels