Klasszikus marhahúsleves grízgaluskával
A téli hideg napokban egy forró klasszikus marhahúsleves igen jól tud esni, de betegség esetén is erőt ad. A legfontosabb szabály, hogy lassan főzzük és csak kiváló alapanyagokból készítsük. Én leginkább grízgaluskával szeretem, ahogyan régen nagymamám készítette. Pár trükk betartásával a grízgaluska is finom és puha lesz. Íme egy jól bevált marhahúsleves recept.
Marhahúsleves grízgaluskával
Hozzávalók:
Marhahúsleveshez:
- 500 g vegyes marhahús (lábszár, nyak)
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zellergumó
- 1 kis karalábé
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika (opcionális)
- 1 paradicsom (opcionális)
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 tk. egész fekete bors
- 2 babérlevél
- só ízlés szerint
- víz
A grízgaluskához:
- 1 tojás
- 4 evőkanál gríz
- 1 csipet só
- 1 ek. olaj vagy olvasztott vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
A marhahúsleves elkészítésének módja:
Első lépésként a leves előkészítésével kezdünk. Ehhez mossuk meg alaposan a marhahúst, majd vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy nagy edénybe és öntsük fel hideg vízzel, míg jól ellepi. Mérsékelt lángon lassan főzzük, közben a keletkezett habot a tetejéről szedjük le. Amikor már nem képződik hab, adjuk hozzá a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé), majd később a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a borsszemeket. Sózzuk ízlés szerint, majd lassú tűzön főzzük tovább a levest 2-3 órán át, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.
Amikor kész, várjunk vele nagyjából negyedórát, majd szűrjük le a levest, a húst és a zöldségeket pedig tegyük félre. A húsos darabokat én fel szoktam kockázni és visszateszem a levesbe.
A grízgaluska elkészítéséhez egy tálban verjük fel a tojást egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, az olajat vagy az olvasztott vajat. Fokozatosan keverjük hozzá a grízt, amíg egy sűrű, de még formázható masszát kapunk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, hogy a gríz megszívja magát. Egy nagyobb fazékban forraljunk fel vizet egy kevés sóval, majd egy teáskanál segítségével formázzunk galuskákat a masszából, és tegyük be a forró vízbe. Lassú forralás mellett főzzük meg a galuskákat, amíg feljönnek a víz felszínére, illetve még további 5-7 percig, hogy biztosan megpuhuljanak. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy szűrőkanállal, és tegyük félre.
Tálalás előtt a leszűrt levest forraljuk fel újra, ha esetleg szükséges, majd adjuk hozzá a grízgaluskákat, a felkockázott húst és a tetszés szerint feldarabolt főtt zöldségeket. Finoman forraljuk még pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálalásnál szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával.
Recept: Németi Sándor
Borítókép: unsplash