Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. november 19.

Klasszikus marhahúsleves grízgaluskával

post

A téli hideg napokban egy forró klasszikus marhahúsleves igen jól tud esni, de betegség esetén is erőt ad. A legfontosabb szabály, hogy lassan főzzük és csak kiváló alapanyagokból készítsük. Én leginkább grízgaluskával szeretem, ahogyan régen nagymamám készítette. Pár trükk betartásával a grízgaluska is finom és puha lesz. Íme egy jól bevált marhahúsleves recept.  

Marhahúsleves grízgaluskával

Hozzávalók:

Marhahúsleveshez:

  • 500 g vegyes marhahús (lábszár, nyak)
  • 2 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 zellergumó
  • 1 kis karalábé
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika (opcionális)
  • 1 paradicsom (opcionális)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 tk. egész fekete bors
  • 2 babérlevél
  • só ízlés szerint
  • víz

A grízgaluskához:

  • 1 tojás
  • 4 evőkanál gríz
  • 1 csipet só
  • 1 ek. olaj vagy olvasztott vaj
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

A marhahúsleves elkészítésének módja:

Első lépésként a leves előkészítésével kezdünk. Ehhez mossuk meg alaposan a marhahúst, majd vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy nagy edénybe és öntsük fel hideg vízzel, míg jól ellepi. Mérsékelt lángon lassan főzzük, közben a keletkezett habot a tetejéről szedjük le.  Amikor már nem képződik hab, adjuk hozzá a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, karalábé), majd később a félbevágott vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket, a babérlevelet és a borsszemeket. Sózzuk ízlés szerint, majd lassú tűzön főzzük tovább a levest 2-3 órán át, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak.

Amikor kész, várjunk vele nagyjából negyedórát, majd szűrjük le a levest, a húst és a zöldségeket pedig tegyük félre. A húsos darabokat én fel szoktam kockázni és visszateszem a levesbe.

A grízgaluska elkészítéséhez egy tálban verjük fel a tojást egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, az olajat vagy az olvasztott vajat. Fokozatosan keverjük hozzá a grízt, amíg egy sűrű, de még formázható masszát kapunk. Hagyjuk pihenni kb. 20 percig, hogy a gríz megszívja magát. Egy nagyobb fazékban forraljunk fel vizet egy kevés sóval, majd egy teáskanál segítségével formázzunk galuskákat a masszából, és tegyük be a forró vízbe. Lassú forralás mellett főzzük meg a galuskákat, amíg feljönnek a víz felszínére, illetve még további 5-7 percig, hogy biztosan megpuhuljanak. A megfőtt galuskákat szedjük ki egy szűrőkanállal, és tegyük félre.

Tálalás előtt a leszűrt levest forraljuk fel újra, ha esetleg szükséges, majd adjuk hozzá a grízgaluskákat, a felkockázott húst és a tetszés szerint feldarabolt főtt zöldségeket. Finoman forraljuk még pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Tálalásnál szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával.

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Gallay Pince Blanc 2016

2019. november 08.
Bor teszt-értékelés

Jó vétel kétezer forintért

2020. június 23.
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor interjú
Hírek - programok

Bor, mámor… Bénye

2022. július 29.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!