Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2024. november 04.

Paradicsomos házi gnocchi, ahogyan az olaszok szeretik

post

Az olasz konyha egyik legkedveltebb étele, a gnocchi otthon nagyon egyszerűen elkészíthető, és sokkal finomabb, mint a bolti változat. Alig kell hozzá néhány alapanyag, olcsó, finom és laktató. Burgonya helyett, főleg az őszi szezonban, használhatunk sütőtököt is, nem mellesleg több fajta mártással is tökéletes. Íme egy pár perc alatt elkészíthető paradicsomos gnocchi recept, ami garantáltan mindenkinek elnyeri a tetszését.  

Paradicsomos gnocchi recept

Hozzávalók:

Gnocchi

  • 1 kg burgonya (lehetőleg sárga húsú, magas keményítőtartalmú)
  • 250-300 g finomliszt (plusz egy kevés a nyújtáshoz. A liszt mennyisége mindig a burgonya nedvességtartalmától függ)
  • 1 db tojás
  • 1 tk só
  • 1 csipet szerecsendió (opcionális)
  • víz, só

Paradicsomos szósz:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma (aprítva)
  • 800 g hámozott paradicsom konzerv
  • só és bors ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • friss bazsalikomlevél
  • fejenként 1 db mozzarella (lehetőleg bivaly mozzarella)
  • olívaolaj

A gnocchi elkészítése:

Hámozzuk meg a burgonyát, vágjuk kisebb darabokra, hogy gyorsabban megfőjön, majd tegyük fel hideg, sós vízben főni, amíg teljesen megpuhul. Ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe. Ha megfőtt szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Ezek után egy burgonyanyomóval vagy villával pépesítsük a burgonyát, figyelve arra, hogy ne maradjanak benne darabok, mert azok befolyásolhatják a gnocchi textúráját.

Készítsünk egy halmot a lisztből a munkafelületen, a közepére üssük bele a tojást, majd adjuk hozzá a sót és a burgonyapépet. Gyors, de óvatos mozdulatokkal dolgozzuk össze a tésztát, ügyelve arra, hogy ne gyúrjuk túl, mert az keménnyé teheti a gnocchit. Ha ezzel végeztünk jöhet a gnocchi formázása. Ehhez osszuk el a tésztát kisebb darabokra, lisztezett felületen sodorjuk kb. 1,5 cm átmérőjű hengerekké, majd vágjuk fel kb. 2 cm-es darabokra. Ha szeretnénk, használhatunk villát, hogy bordás mintát készítsünk a gnocchikra. Ehhez enyhén nyomjuk meg a villával a tésztadarabokat, így kialakul a jellegzetes bordázat.

Forraljunk fel egy nagy lábas vizet, adjunk hozzá sót, majd adagokban főzzük ki a gnocchikat. Amint feljönnek a víz felszínére, még kb. 1-2 percig főzzük őket, majd szűrőkanál segítségével emeljük ki és csepegtessük le.

A paradicsomos szósz elkészítése

Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát és enyhén pirítsuk meg. Adjuk hozzá a paradicsomot, ízesítsük ízlés szerint sóval és borssal, majd főzzük közepes lángon 15-20 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

Tálalás:

A kész gnocchit egy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk meg, majd forgassuk meg alaposan a paradicsomos szószban és rögtön tálaljuk. A tetejére szeleteljünk fel fejenként egy mozzarellát, és szórjuk meg friss bazsalikommal.   

Recept: Németi Sándor

Borítókép: unsplash

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Hírek - programok

Légy a saját borszakértőd!

2022. február 25.
Bor interjú
Borturizmus
Bor teszt-értékelés

Zamatos rozé

2021. szeptember 24.
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!