Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. január 13.

Stílusos etyeki bor

post

Hibátlan, könnyedségre hangolt tartalmas bor, jó pénzért. Ha egy ilyen bort kerestek, az Etyeki Kúria Chardonnay 2018-as évjárata tökéletes választás.

Etyek köszöni szépen, él, virul, szépül, és évről-évre fejlődik. Többek között Rókusfalvy Pál erőfeszítéseinek köszönhetően a borvidék lassan visszakerül a megérdemelt helyére. Sőt, a Törley tradíciókat folytatva az itt elő borászok egyre elkötelezettebben hisznek abban, hogy vissza kell kerülni azokhoz a hagyományokhoz, amik felrajzolták Etyeket a hazai boros térképre: a pezsgőkészítéshez. De ez nem is annyira meglepő, hiszen egy 2014-ben készítetett interjúmban Rókusfaly Pál, az elismert média személy, az Etyeki Pincefesztivál, Etyeki Kezes-lábas és az Etyeki Piknik kulturális gasztronómia fesztiválok elindítója, a Borászok Borásza rendezvény főszervezője már elmondta: „Mi a pezsgőkészítést, mint technológiát tudjuk a zászlónkra tűzni”.

Most viszont nem egy pezsgő, hanem az Etyeki Kúria Chardonnay 2018-as évjárata került a poharamba, mely 12 hónapot töltött finomseprőn, 75% acéltartályban és 25% 300 literes tölgyfa hordókban (ennek 30%-a volt új). Érdekességként még annyit, hogy az Etyek-Budai borvidéken összesen 219 hektár chardonnay található, ebből 111 hektár Etyeken és vonzáskörzetében.  Az Etyeki Kúria számára is fontos szőlőfajta, hiszen minden évben a prémium borcsalád oszlopos tagja. Az Etyeken 1996 óta működő borászat 27 hektár szőlőterülettel rendelkezik, de ez a jövőben plusz 5 hektárral fog bővülni, aminek többsége chardonnay lesz. Jelenleg a Nagy Látó-hegy és Kis Látó-hegy területeken 3 hektáron művelnek chardonnay-t.

A 2018-as évjáratú chardonnay egy letisztult, harmonikus bor, illata tele finom érett citrusokkal, lédús fehér húsú gyümölcsökkel, barackkal, licsivel, fehér virágokkal és nyári almával. Közben a háttérben a finoman adagolt hordó és az ebből adódó fűszerek is megjelennek, de ahogyan pihen, egy kis vanília, narancsvirág és déli gyümölcsök is feltűnnek. Kóstolva elsőre almás és citrusos, ami kiegészül déli gyümölcsökkel, ananásszal. Jó egyensúllyal rendelkező tetszetős bor, vajassággal, finom krémességgel, a végén pedig érett citrusosság jellemzi a kortyot. Közepes lecsengésében kis grapefruitosság. Friss, de jó arányokkal ellátott tartalmas fehérbor. 86 pont 

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Recept
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok
Hírek - programok

A Mátrai borvidék legjava

2024. február 08.
Gasztronómia

Szilvás-gesztenyés szelet

2021. május 21.
Bor teszt-értékelés

Rosé pezsgő nem csak nyárra

2018. szeptember 05.

Küldj egy üzenetet!