Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. február 22.

Balalajka Bisztró – vodka, orosz konyha, muzsika

post

Vlagyivosztoktól Moszkváig, a polgári konyhán keresztül egészen az egykoron Nagy Péter és séfjei által honosított fine dining irányzatig, az orosz konyha régióorientált, változatos, gazdag és sokrétű. Ebből kifolyólag néhány mondatban tömören és érthetően definiálni szinte lehetetlen feladat. Egy valami stabil benne és az idők során sem veszített presztízséből: a vodka, amit főétel státuszként kezelnek az oroszok. Folyékony kapocs ez ételek, kultúrák és politikai nézetek között, egy dolgot viszont célszerű észben tartani: egy vodkázót alkoholistának hívunk, két vodkázót alkoholistáknak, de ha már hárman isznak, akkor az már egy tiszteletreméltó társadalmi összejövetelnek számít. Legalábbis Oroszországban és Szolnokon. Egy kis családi orosz étteremben, nevezetesen a Balalajka Bisztróban jártam a napokban Szolnokon.

A szocialista betonkorszakot felidéző főteret elhagyva, ha a Szapáry úton, a Tisza-híd felé vesszük az irányt, gyorsan rájövünk, hogy a város gasztronómiája nem sok jót tartogat a turisták számára: 550 forinttól ebédmenüt kínáló kínai gyorsbüfé, retro-feelinges hamburgerező, no meg a naponta ugyanazt a reklámszöveget ismétlő pizzázó: „csak ma ingyen leves a pizzához”. Bekanyarodva az útról balra, egy kis sikátorban 2017 júniusától működik a szibériai gyökerekkel rendelkező Kolozsvári András, és a szaratovi születésű feleségének, Kátyának a bisztrója. Panaszra nincsen okuk, hiszen az éttermet a megnyitása óta a vártnál is sokkal nagyobb érdeklődés övezi. Az elmondások szerint szép számmal érkeznek már naponta az ország minden részéről is vendégek, a bisztró puritán kinézete viszont nem sok mindent árul el elsőre. Csak az asztalokon elhelyezkedő gazdagon díszített szamovárok, a népies színekben pompázó terítők és a zene tudatják velünk, hogy itt nagy valószínűséggel orosz konyháról lesz szó. Nyoma sincs itt fényűzésnek és giccses matrjoska babáknak, a kis bisztró népszerűségének kulcsát inkább a házias ételek egyszerűségében kell keresni. Céljuk megmutatni, hogy egy átlagos orosz családban milyen ételek kerülnek naponta az asztalra. Kátya, még mielőtt letelepedett és házasságot kötött volna Szolnokon Andrással, a neves orosz Kristall-Balalayka együttesével 13 éven keresztül járta a világot. Zenélt már George Bushnak és Jelcinnek, de most inkább büszkén áll be András édesanyja és a főállású ukrán szakácsnő mellé a konyhába. Ha pedig a hangulat is úgy kívánja, gyakran előkapja a balalajkát és dalra fakad a bisztróban. Ami azt illeti, nehezen tudom róla elképzelni, hogy régebben a zenélés mellett a szaratovi börtönben kriminológus-jogászként is dolgozott, így hát ember legyen a talpán, aki ellent tud neki mondani, főleg, amikor kedvesen, de határozottan megkínál egy pohár Beluga vodkával. Meg amúgy is: az oroszoknál minden egyes megivott pohár vodka megpecsételése egy jókívánságnak, ha pedig nincsen különösebb ünnepelnivaló, jön a három kötelező tószt: az első a találkozás öröméről, a második a szülőkről való megemlékezésről, a harmadik - amely egyben a legfontosabb - pedig a hölgyek tiszteletéről szól. A többi már szabadon választott.

A Balalajka Bisztró étlapján a pelmenyi és a borscs kivételével a kínálat szinte naponta változik, az itallapon pedig vodka minden mennyiségben - akár mínusz 22 fokon is kínálva -, orosz pezsgő és sör, de figyelem: kávé és kóla itt nincs, és nem is lesz az asztalon. Helyette van tea, nyírfalé és az oroszok válasza a kólára: az erjesztett gabonaital, közismertebb nevén a kvasz. Az adagok tisztességes mennyiségben érkeznek a tányérra és az árak is barátságosak, ettől függetlenül, ha lecsúszik még némi vodka, könnyen ötezer forintra ugrik a fizetnivaló. Szóval, aki kedveli a családias hangulatot, nem túl bonyolult, de hagyományos orosz ételeket, vagy éppen csak szeretne megismerkedni ennek a konyhának az ízeivel, adjon egy esélyt a Balalajka Orosz Bisztrónak. Annyi biztos, hogy itt szem-száj nem marad majd szárazon. Vagy az ételektől, vagy a vodkától. Múlt évben például ezt írta róluk a Forbes Magazin: „az ország legoroszabb orosz étterme a Balalajka”- aki nem hiszi, járjon utána Szolnokon!

Padlizsánsaláta - sült padlizsántekercs fokhagymás reszelt sajttal megtöltve, répasalátával. Utóbbi két napig készül.

Pelmenyi - hússal töltött főtt tésztaspecialitás. Régióként változhat a hús összetétele, Szibériában például egyenlő arányban sertés-,marha-, fácán-és medvehús kerül a tésztába.

Manti bárányhússal – hozzá pedig adjika szósz és fokhagymás-tejfölös mártás

Hering bundában, céklával - arra lett kifejlesztve, hogy minél több vodkát tudjon az ember inni az asztalnál. A feladatát teljesíti.

Húsos szoljánka leves szamarai módra

Szovjet típusú hússaláta

Tojássaláta kukoricával és rákkal

Palacsinta - éppen a Maszlenyica ünnep alkalmával jártam ott. Oroszországban ilyenkor tonnaszámra eszik a palacsintát minden formában: gombával, kaviárral, hússal, tejföllel, lekvárral, stb.

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés

Világbajnok magyar rozé

2021. június 28.
Hírek - programok

Soproni tavasz Budapesten

2023. április 04.
Gasztronómia
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!