Hírek - programok
post-authorWineArtCulture
2024. április 22.

Kéknyelű Piknik, egy nap a kéknyelű bűvöletében

post

Ismét megrendezésre kerül a Kéknyelű Piknik, mely a badacsonyi kéknyelű bor ünnepe. Az eseményen a szervezők zenével, gasztroélménnyel, mesterkurzussal, szakmai beszélgetésekkel várják a bor és a Balaton szerelmeseit a Badacsony mellett található Istvándy Ligetbe, Káptalantótiban. 

A lassan már hagyományossá váló Kéknyelű Piknik sétáló kóstoló idén május 11-én, szombaton kerül hatodik alkalommal megrendezésre. A rendezvény nem titkolt célja, hogy újra közös nevezőre kerüljön, mit is jelent a kéknyelű szőlőfajta Badacsonynak és a Badacsonyi borvidéknek. 2022-től Istvándy Gergely kezdeményezésére létrejött az ÍZBANK, amelynek referencia borainak kiválasztása a Kéknyelű ÍZ-LELŐ szakmai vakkóstolón került sor. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre került ÍZ-LELŐN a badacsonyi Kéknyelű bortermelők és nemzetközi tapasztalattal rendelkező borszakértők bírálták a Kéknyelű tételeket. Az öt legjobbnak tartott tételből pedig 50-50 palack megőrzésre került az ÍZBANK BORSZÉFBEN, mely egyfajta bor-trezorként szolgál a jövő badacsonyi borászainak referencia mutatásra. Az így létrejött gyűjtemény akár évtizedek múlva is visszakóstolható.

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 11-én ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket.”

– mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.

Az ÍzBank kapcsán megszületett a borkultúráért alapítvány, a Vinum Benedictum (áldott bor). Ez a platform lehetőséget ad a kéknyelű iránt elkötelezetteknek, hogy támogassák e nemes ügyet. A támogató partnereket az esemény előtt 13 órakor szeretettel várja a rendezvény házigazdája és egyben az alapítvány kurátora, Istvándy Gergely egy rövid tájékoztató és kóstoló keretén belül. Az eseményen az idei TOP 10 legjobb badacsonyi kéknyelű bor sorakozik fel, készítőik által. A résztvevők megkóstolhatják a badacsonyi borászatok kiválóságait és elmerülhetnek a szakma nagyjaival. A borok a készlet erejéig fogyaszthatók.

Kitelepülő borászatok:

  • Sipos Borház és vendégház
  • Sabar Borház és vendégház
  • Edvi Illés Badacsony
  • Földi Bálint
  • Folly Arborétum és Borászat
  • Istvándy Pincészet
  • Éliás Birtok
  • Büttner Borászat
  • Csendes Dűlő Szőlőbirtok

Az idei mesterkurzuson a TOP 5 kéknyelű bor szakmai bemutatása és stíluskóstolóján belül kerül kielemzésre minden tétel Orodán György CEWI előadóval, head sommelier-vel. A kulináris élményről pedig a Tütü gasztrobusz gondoskodik, ezúttal a mediterrán-arab konyha ízei lesznek terítéken. A külön erre az eseményre készült desszert pedig egy különleges kéknyelű csokoládé bonbon a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúrától. Idén az eseményen a Kékvásár keretén belül, a résztvevőknek lehetősége adódik kék színű csecsebecséket vásárolni. A vendégkitelepülők portékái a Balaton színeiben pompáznak majd, ellátogat a Lazúr Műhely, Huff Bianka festőművész Balaton ihlette megvásárolható festményeivel, melyeket kifejezetten a Kéknyelű Piknikre készülnek. Valamint Lengyel Zsuzsa keramikus gyönyörű szép, kék kerámiákat korongoz a vendégeknek szintén a piknik alkalmából. A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez Dj Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

A jegy ára 18.900 Ft/fő, melyet a Tixa jegyvásárlási rendszer felületén lehet megvásárolni, ITT

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Badacsony télen is izgalmas

2023. december 27.
Bor teszt-értékelés
Borturizmus

Bujdosó reload

2017. szeptember 15.
Bor-étel párosítás

Kacsamell színes céklával

2020. november 23.
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia

Küldj egy üzenetet!