Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2018. december 19.

Van két tippem (nem csak) karácsonyra: Majoros aszú és hozzá egy recept

post

Már többször leírtam, de néha nem árt ismételni: sem a pezsgő, sem pedig az aszú nem kizárólag csak az ünnepek itala. Ettől függetlenül, mint már egy korábbi interjúmban a Majoros Birtok tulajdonosa és borásza, Majoros László is megemlítette, a tokaji aszúval kapcsolatban sajnos a mai napig élnek azon régi beidegződések, hogy ezeket csak ajándékba vásároljuk, ha pedig a birtokunkban vannak, akkor a szekrény tetejére helyezzük, és őrizzük, mint valami nagy kincset. Márpedig a világ egyik legjobb és legegyedibb édes bora, a tokaji aszú, képes megkoronázni a legegyszerűbb napokat is. Arról nem beszélve, hogy ételek vagy desszertek mellé is nagyon jól harmonizál. Éppen ezért, most egy nagyon könnyen elkészíthető receptet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, hozzá borpárosításként egy finom 6 puttonyos aszút Majoros Lászlótól.

Körte Tarte Tatin

Hozzávalók

  • 125 g cukor

  • 40 g hideg vaj

  • 6 csillagánizs

  • 3 nagyméretű körte

  • 6 kicsi vagy 1 nagy leveles tészta

  • tejszínhab

  • kardamom

Elkészítés

A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd a közepükbe belehelyezzük a csillagánizst. (Megjegyzés: ha nem rendelkezünk kisméretű, 25 cm átmérőjű lábassal, akkor készíthetünk nagy tarte tatin-t, ebben az esetben a körtéket nem félbe vágjuk, hanem szeletekre.)

A tésztát 5 mm vastagságúra nyújtjuk, ráhelyezzük a körtét és kicsivel nagyobb méretűt vágunk a tésztából, mint amekkora a körte. (Megjegyzés: ha nagy tarte tatin-t készítünk, akkor a formának megegyező méretű korongot vágunk a tésztából.)

Egy kisméretű (25 cm átmérőjű), előremelegített lábasba tesszük a cukrot, majd magas hőmérsékleten folyamatosan kevergetve főzzük, míg aranysárgára karamellizálódik. Ha elkészült a karamell, hozzáadjuk a vajat. Belehelyezzük a körtéket és meglocsoljuk a forró karamellel, figyelve arra, hogy a körte minél nagyobb felületen érintkezzen a karamellel. Ha végeztünk, lekapcsoljuk a tüzet és további 5-10 percig bent tartjuk a körtéket, míg elkészülnek. Ez után a lábast eltávolítjuk a tűzhelyről, és hagyjuk lassan kihűlni.

A tésztát rátesszük a karamellás körtére, a széleit óvatosan a körte alá gyűrjük, a lelógó részeket pedig levágjuk. Behelyezzük az előmelegített sütőbe, és 200 fokon addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a tésztának a színe. Ha elkészült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk 10 percet pihenni. A süteményre ráteszünk egy nagy tányért, és hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Kardamomos tejszínhabbal tálaljuk a képen látható módon.

[caption id="attachment_14622" align="alignnone" width="1000"]Körte Tarte Tatin Körte Tarte Tatin[/caption]

Borajánlat

Majoros „Blanka” 6 puttonyos aszú 2008

Az aszúból kevesebb, mint 800 palack készült, Majoros László nagyobbik lánya, Blanka születésének évében. Az elkészült borok nagy részével Blanka fog majd rendelkezni, ha felnőtt lesz. Az aszú gerincét a furmint (a tarcali Deák-dűlőből) adja, ehhez nagyon kis mennyiségben hárslevelű (az Agyag-dűlőből) társult. Új, 300 literes hordóban lett erjesztve, majd érlelve 30 hónapon keresztül. Arany szín, lassú mozgás a pohárban, közepestől kicsivel intenzívebb illatában aszalt gyümölcsök, főleg sárgabarack és datolya, törökméz, csillagánizs, hordófűszerek, körte-és birskompót, kandírozott trópusi gyümölcsök, a háttérben pedig egy pici kávés vonulat. Selymes korty, szép beltartalom, ízjegyeiben szépen visszaköszönnek az illatában tapasztaltak, melyhez társulnak kandírozott citrusok és csokoládé is. Önmagában vagy desszertek mellé is jó választás. Hogy Majoros László szavaival éljek: egy igazi kincs, mint a kislányunk Blanka”.

A Majoros Birtokról

Majoros László 4 hektárral kezdett, de jelenleg már 6 hektáron gazdálkodik 6 különböző dűlőben (Deák, Agyag, Előhegy, Vinnai, Kövesd, Nagy-Kövesd), és 1 hektár vár még betelepítésre az Agyag-dűlőben. Évente nagyjából 25 ezer palack bort készít, ami leginkább törzsvásárlóihoz kerül, illetve borkereskedések, éttermek, szállodaláncok kínálatában jelennek meg belföldön és külföldön egyaránt. Ami a szőlőfajtákat illeti 40% furmint, 30% hárslevelű, 15% sárgamuskotály, a maradék pedig kabar, zéta és kövérszőlő. A feldolgozástól egészen a palackok kiszereléséig mindent a család végez Tarcalon.

Recept, desszertfotó: Niko Tähti

Borajánlat, borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Recept
Hírek - programok
Bor
Borturizmus
Gasztronómia
Bor interjú
Recept

Küldj egy üzenetet!