Bor
post-authorNémeti Sándor
2023. május 10.

Istvándy Gergely: hiszünk a kéknyelűben

post

Istvándy Gergely, a Káptalantótitól délre, a Tóti-hegy délnyugati dűlőin elterülő Istvándy Birtok vezetője számos kéknyelű-program ötletgazdája. Vele beszélgettem többek között a szőlőfajta szerepéről a Badacsonyi borvidéken, valamint a kéknyelű eredetvédelmi rendszer kidolgozásáról.  

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az általad indított Kéknyelű Piknik rendezvény. Honnan jött az ötlet?

Összetett dolog volt, mire ez kiforrta magát. Az alapötlet abból indult, hogy kéknyelű vonatkozásában azt éreztem, jó lenne nem egy borversenyt, hanem inkább vakkóstolókat csinálni. Végül így született meg a 2018. július 4-én első alkalommal megrendezett Kéknyelű Ízlelő elnevezésű szakmai nappal összekötött sétálókóstoló. Ennek keretében 30 borász mutatta meg pincészetének egy-egy kiemelkedő kéknyelűjét, amelyet vakkóstolás útján kóstoltunk meg együtt, majd többek között megbeszéltük, hogy mely borok képviselik azt a stílust, amelyet a későbbiekben egységesen kellene majd követni a borászoknak.

istvandy-gergely-badacsonyIstvándy-liget

Elégedett voltál az elért eredményekkel?

Elsősorban azt szerettem volna a Kéknyelű Ízlelő eseménnyel elérni, hogy kicsivel bővebb rálátással rendelkezzünk, hogy hol is tartanak jelenleg a kéknyelűből készített borok. Másrészt egy közösséget is szerettem volna elindítani, hiszen a műhelymunka és az együttgondolkodás minden fejlődésnek a nélkülözhetetlen alapja. Szerintem nagyon jól sikerült az esemény, mely kétségkívül mérföldkőnek számított a fajta életében.

Tehát a Kéknyelű Ízlelő eseményből nőtte ki végül magát a Kéknyelű Piknik?!

Tulajdonképpen igen! Úgy gondoltam, hogy ha már volt ennek egy szűk körű szakmai bemutatkozása, akkor jó lenne ezt nyitottá tenni a nagyközönség számára is. A badacsonyi borászokkal együtt én is fontos feladatnak tekintem, hogy minél szélesebb kör tudja megkóstolni és megismerni a kéknyelűből készített borokat. Az ilyen események pedig ideális alkalmak. Jó látni, hogy a sok befektetett munka lassan kezdi meghozni az eredményeket. Egyrészt egyre több badacsonyi termelő felismerte a fajta fontosságát és értékeit, ennek betöltő szerepét a borvidéken és a saját pincészeténél, másrészt a közönség is kifejezetten keresi a belőle készített borokat.

Mivel készültek most a Kéknyelű Pikniken?

A május 13-án ötödik alkalommal megrendezésre kerülő eseményen a Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várjuk újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit. Mindezt fesztelen, meghitt és kötetlen hangulatban, ahol 18 badacsonyi pincészet közel 30 féle kéknyelű borát lehet majd kóstolni. Az emberléptékű rendezvény célja, nem egy lenni a sok közül, így fontos feladatnak tekintem, hogy aki ellátogat hozzánk, az egy életre szóló élménnyel gazdagodjon. Az elmúlt évekhez hasonlóan a piknik idén is teret ad egy kis edukációnak, így mesterkurzusok keretén belül a résztvevők betekintést kaphatnak a Kéknyelű Védjegy és az Ízbank koncepciójába is. Az első mesterkurzuson Hermann Tamás talajtani kutatóval együtt a Kéknyelű Ízbank 2023-ban öt kiválasztott tételéről fogok beszélni, illetve a Kéknyelű Védjegy koncepcióját is közösen fogjuk a vendégek és a szakmabelieknek bemutatni. A második mesterkurzuson pedig Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tüü Péter balatoni kötődésű, kétszeres magyar sommelier bajnok a kéknyelű és a balatoni hal gasztronómiában elfoglalt szerepéről fognak beszélgetni. Természetesen ennél sokkal több meglepetéssel és programmal készülünk, itt lesz például a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra, a Tütü Gasztrobusz, kitelepül a Drágakő Badacsony stílusos és elegáns ajándék tárgyaival, a kávékülönlegességekről Bisztrónyúl Guruló kávézó gondoskodik, a jó hangulatért pedig Dj Ernő Piaf fog gondoskodni. Az est a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

istvandy-gergely-keknyelu-badacsonyIstvándy Gergely

Hogyan látod a kéknyelű szerepét a borvidéken?

Minden borvidék keresi a gyökerekhez való kötődést, ez a mi esetünkben a kéknyelű. A 2000-es évek elején nagyjából egy kezemen meg tudtam volna számolni azon termelőket, akik kéknyelű szőlővel rendelkeztek. Bár még a munkánk elején tartunk, mégis biztató tény, hogy húsz év elteltével a borvidéken egyre többen komolyan veszik, és egyre kifinomultabb és szebb borokat készítenek belőle. Most látszik beérni az a tudatos munka, amit a fiatalabb generáció elkezdett az elmúlt két évtizedben.

Az Istvándy Borbirtok életében milyen szerepet tölt be a kéknyelű?

Már több mint 20 éve köteleztük el magunkat a kéknyelű fajta mellett. Jól szemlélteti ezt a tényt az, hogy a jelenleg 40 hektárunkon közel 4 a kéknyelű. Ez nagyjából a 10%-át jelenti a borvidéken található kéknyelű-ültetvényeknek. Valóban hiszünk a kéknyelűben, családunk már a kezdetektől közreműködött ennek a hungarikum fajtának az újjászületésében. Például 2012-ben először a világon mi hoztuk forgalomba és mutattuk be a nagyközönség számára a kéknyelűből készített pezsgőt. A múlt hagyományait és értékeit mindig újszerű köntösbe szeretem helyezni, és ezeknek mélységeire építkezve mindig a jövőre tekintek.

istvandy-gergely-keknyelu-pezsgoIstvándy kéknyelű pezsgő

A borvidék életében fontos mérföldkőnek számít a kéknyelű eredetvédelmi rendszernek a kidolgozása, mely hamarosan mindenki számára nyilvános lesz. Hol tartanak a munkálatok és mit jelent ez a védjegy Badacsony számára?  

Ez mindenképpen hozzájárul a szőlőfajta presztízsnöveléséhez. A borvidék jövőjében a kéknyelű fontos szerepet fog betölteni, olyan adottságokkal rendelkezünk, amiket kár lenne nem kiaknázni. Fontos kiemelni, hogy Badacsonynak mindene meg van ahhoz, hogy kiemelkedjen a régióban, sőt országos, vagy akár nemzetközi szinten is. Eddig az embereket elsősorban a környezeti háttér ejtette rabul itt, a mi feladatunk pedig az, hogy a boraink által is tudjunk nyomot hagyni bennük. Ezért az eredetvédelmi rendszer kidolgozása egy nagyon fontos szempont. Eddig négy alkalommal gyűltünk össze megbeszélni a részleteket, és szerencsére azt tapasztaltam, hogy a borászok részéről is megvolt a szándék és az igény, hogy elindítsuk ezt. Jelenleg is zajlik ezzel kapcsolatban a finomhangolás, a szakmai kritériumokat már lefektettük, de a kategóriák elnevezésével és az arculattal kapcsolatban még konszenzusra kell jutnunk. De ez természetes folyamat. Ha minden jól megy, jövő év elejére mindent véglegesítünk, és a terveink szerint a Kéknyelű Virágzás ünnepén már be is tudjuk mutatni a szakmának és a nagyközönségnek a kéknyelű védjeggyel ellátott bort. Izgalmas időszak előtt állunk, és tudjuk, hogy a közös munka meghozza hosszú távon az elvárt eredményt.

Fotók: Istvándy Gergely

(az interjúm a badacsony.com részére készült és teljes terjedelmében ott olvasható)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!