Bor
post-authorTóbiás Adrienn
2020. december 14.

Három tokaji aszú nem csak az ünnepekre

post

Tóbiás Adrienn neve két tokaji projekthez is köthető: egy új összefogáshoz a borvidéken, mely Tokaji My Love néven fut (erről már ITT adtam korábban hírt az oldalon), illetve egy saját útikönyvhöz, ami részletesen bemutatja a régiót. Mindezt 28 településen, 141 nevezetességen, 70 pincészeten, 44 vendéglátóegységen és 33 szálláshelyen át, 700 gyönyörű fotóval illusztrálva. Mint meséli, rengeteg jó könyv született a borvidékről, de ezek általában a borra specializálódtak, ő viszont egy olyan könyvet szeretett volna írni, ami igazi segítség a turisták számára.

Az ünnepek közeledtével Tóbiás Adriennt kértem fel, hogy ajánljon a figyelmetekbe három tokaji aszút, és írjon ezekről néhány szót.     

„A világ első számú édesboros vidékén járunk, ahol egyedülálló módon készül a különleges ital. A fürtökből a szemeket kiválogatják, rendkívül munkaigényes maga a folyamat. Nemhiába, ez a világ legkockázatosabb borkészítési eljárása, hiszen tőkén töppednek az aszúszemek, melyek folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Csak kivételes évjáratokban készül aszúbor, azokban az években, amikor minden tényező egyszerre adott a „folyékony arany” megszületéséhez. Fontos megemlíteni, hogy ilyen sokszínű, vulkanikus talaj egyetlen borvidéken sincs, ez is nagyban hozzájárul a borok egyedi karakteréhez.

Személy szerint rajongok az aszúért, ez a nem mindennapi bor egy átlagos hétköznap estét is igazán különlegessé varázsol. Micsoda illat és ízkavalkád egyetlen pohár édes nedűben! Ajánlom libamájas fogások, desszertek és kéksajtok mellé! Bor-étel párosítás terén is nyugodtan kísérletezzünk az aszúval, próbáljuk ki például grillezett ételekhez vagy bélszínhez, elsőre extrémnek hangzik, de az élmény nem marad el. Cikkemben három prémium aszút mutatok be, melyek garantáltan megkoronázzák az ünnepeket.

Árvay 6 puttonyos Aszú 2011 (Rátka) – Árvay Családi Pincészet

A festői sváb településen találjuk az Árvay család pincészetét, hozzájuk betérni mindig élmény. Boraik a világ számos pontján elérhetőek, kóstolótermükben szeretettel fogadják az érdeklődőket. A család filozófiája szerint a borkészítés alapja az egészséges gyümölcs és persze fontos szerepet kap a dűlők változatos talajszerkezete is. Árvay János, a legendás alapító személyében egy elhivatott, szeretetreméltó embert ismertem meg: emberi melegség, személyes történetek, kiváló borok – erre számíthatunk látogatásunkkor.

Az Árvay borokról mindig elmondható, hogy kiváló minőségűek és nagy gonddal készülnek. A folyamatban a család apraja-nagyja részt vesz. Aszújuk közép borostyán színű, birs és naspolya illatjegyek harmóniája jellemzi, ízében az aszalt sárgabarack és a csipkebogyó mellett némi citrusosság dominál. Jól passzol klasszikus, karácsonyi fogásokhoz, emellett nyerő párost alkot keleti fűszeres ételekkel is. Jó ivású, lendületes aszú felejthetetlen ünnepi pillanatokhoz.

Demetervin Király 6 puttonyos Aszú 2013 – Demetervin Pincészet (Mád)

A kézműves családi borászat immáron húsz éve működik a történelmi Pulszky kúriában, népszerűségük töretlen a világ különböző tájain. Dr. Demeter Endre - szőlész-borász - nagy hangsúlyt fektet a világörökségi hagyományok őrzésére, kézi préssel dolgozik, organikusan műveli a szőlőt és területei egy része bakművelésű. Ez az eredeti szőlőtermesztési mód, a Király-tetőn nincs is másra lehetőség a dűlő zord adottságai miatt.

Mád határában, a történelmi Király-dűlő első osztályú területeiről származik ez a nem mindennapi dűlőszelektált aszú, amely nagy odafigyeléssel készült. Aranysárga szín, intenzív gyümölcsös illat jellemzi, fás, füstös jegyekkel és némi mandulás jelleggel bontakozik ki az első korty után. A talajszerkezet miatt erősebb mineralitás érződik, rendkívül komplex, telt ízvilág dominál. Összességében visszafogott elegancia és tökéletes egyensúly jellemzi Endre aszúját. Ez a bor az est fénypontja, valódi ritkaság, szeretettel ajánlom kivételes alkalmakra!

Erzsébet Pince 6 puttonyos Aszú 2013 - Erzsébet Pince (Tokaj)

Tokaj város szívében, egy kedves kis utcában, egy 17. századi épületben bújik meg a családi borászat és a történelmi pince. A Prácser család a ’90-es években indította a vállalkozást, ma már a második generáció is aktívan bekapcsolódik a munkába. Prácserék hisznek a fenntartható művelésben, területeik rendkívül sokszínű talajszerkezetet reprezentálnak Tokajtól Mádig. Munkájukat segíti a világ első Master of Wine és Master Sommelier címmel rendelkező borszakértője, Ronn Wiegand, aki a házasítási feladatokba és minőségellenőrzésbe kapcsolódik be.

A 2013-as évben született borokban érezhető a napos időjárási viszonyok hatása. Első benyomásra gazdag, botritiszes jelleg és friss gyümölcsös, elsősorban őszibarackos és ananászos illatjegyek nyűgöznek le. Diós desszerttel fenséges harmóniát alkot ez az aszú, ízében az aszalt barack jelenik meg. Összesen 900 palack készült belőle, igazi kuriózum.

A Tokaji a mi örökségünk, méltán lehetünk büszkék kiváló borainkra. Ismerjük meg és fedezzük fel ezt a varázslatos vidéket, mely megannyi szépséget rejt! Ehhez a nagy kalandhoz szeretettel ajánlom Útravaló: A Tokaji borvidék című könyvemet (www.utravalo.org)! Szívből remélem, hogy mindenki számára hasznos útikalauz lesz a világörökségi táj felfedezéséhez.

Áldott Ünnepeket és sok szép aszús pillanatot kívánok!”

Fotók: Tóbiás Adrienn

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztronómia
Gasztronómia
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor

Küldj egy üzenetet!