Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. február 09.

Csúcsszuper szamorodni szinte fillérekért

post

A Tarcalon található, Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló története valamivel több mint 25 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Gróf Degenfeld család úgy döntött, hogy felelevenítve a több mint 150 éves családi hagyományokat, ismét szőlőbirtokot alapít Tokaj-Hegyalján. Aki bővebben is kíváncsi a történetükre, egy korábbi írásomban ITT, minden lényeges dolgot megtalál.

A szőlőbirtok jelenlegi vezetői feladatait Tóth Máté birtokigazgató, Varkoly István (ITT egy vele készült interjúm) szőlészeti vezető, Sulyok Balázs borász látja el, hozzájuk társul Gábri Tamás szállodaigazgató, Kósa László belföldi kereskedelmi vezető, illetve Rudi Lászlóné cégvezető. Varkoly István gyakornokként kezdte a pályáját 1980-ban a Tokaji Állami Borkombinátnál, majd több helyen is bábáskodott telepvezetőként a borvidéken, például többek között Tarcalon a Terézia-dűlőben, Mádon a Király, Kakas, míg Mezőzomboron a Kapi-dűlőben. A Degenfeld Szőlőbirtok csapatát pedig 1996 január elsejétől erősíti. Sulyok Balázs eddigi pályafutása alkalmával dolgozott már Villányban, de megjárta Új-Zélandot és Kaliforniát is. A pincészet 35 hektáros szőlőültetvénnyel rendelkezik Tarcal és Mád határán, köztük olyan történelmi dűlőkben vannak területeik, mint a Terézia, Zomborka, vagy a Borkút. A birtok ültetvényeinek gerincét a borvidék három fő fajtája (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) adja, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral. Ültetvényeik 2009 óta ellenőrzött bioművelésben részesülnek.

Gróf Degenfeld Szamorodni 2016

A 2016-os évjáratú szamorodni a Borkút- és Galambos-dűlők terméséből született, mely erjedést követően 3 hl-es zempléni tölgyfahordóban pihent másfél éven keresztül. A házasítás gerincét (80%) a furmint adja, a többi részét egyenlő arányban a kabar és a zéta. A párás ősznek köszönhetően nagyon gazdag botritiszes bor született, s ez mind illatában, mind pedig ízjegyeiben tetten érhető. Könnyed, friss, jól iható, mégis nagyon gazdag és komplex szamorodni, szép egyensúllyal, illetve határozott, de nem bántó savakkal. Illatában akácméz, kandírozott citrusok, aszalt sárgabarack, ananász, kis birsalma és mazsola. Szájban fiatalos, karakteres, modern édes bor a javából. Gazdag, öblös ízvilágú szamorodni, finom fűszerekkel alátámasztva. Kiváló ár-érték arányú bor, a tétel viszont információim szerint már sajnos kifutott. Egyébként keresve az interneten ITT még található belőle. Ennyi pénzért (3990 Ft) szinte ingyen van, legalábbis ha figyelembe vesszük milyen minőséget kapunk a pénzünkért. Hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, így akinek van belőle egy palackkal, nyugodtan elteheti még. 7p+ (91 pont)

Borítókép: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Recept
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Recept
Bor teszt-értékelés

Könnyedségre hangolva

2020. június 28.

Küldj egy üzenetet!