Bor
post-authorNémeti Sándor
2022. július 12.

Feltenni Neszmélyt a hazai bortérképre

post

#Neszmély néven – mint erről az Emmer Szabolccsal, a 2008-ban alapított dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat tulajdonos-borászával készült interjúmban már szó esett korábban – nemrég új közösségi bor született a Neszmélyi borvidéken. A bor célja, hogy a Neszmélyi borvidék fejlődéséért tenni akaró bortermelők közössége a boron keresztül megismertessék a borvidéken tevékenykedő borászatokat, illetve hogy ráirányítsák a figyelmet a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Neszmélyi borvidékre, a régió kulturális értékeire, illetve a turizmusban rejlő lehetőségekre. 

Ami a kezdeteket illeti, első lépésként hat neszmélyi borászat (Bősze, Hilltop, Kisbaka, Kősziklás, Petőcz, valamint Szivek) közös gondolkodásának eredményeként létrejött a Neszmélyi BORvidékÉRT Egyesület, majd megalkottak egy termékleírást, amelyben szabályozták a közösségi bor előállításának feltételeit: felhasználható szőlőfajták, művelési és feldolgozási mód, borkezelés. Ennek eredményeként született meg márciusban a borvidék közösségi bora, a #Neszmély. A borászatok célkitűzése, hogy a #Neszmély egy könnyen értelmezhető, friss, gyümölcsös és üde jellegű házasítás legyen, melyben az alapfajták egyéni karakterei nem uralkodnak el a cuvée-n. Mindezt úgy, hogy a Neszmélyi borvidék könnyedsége és lendületessége köszönjön vissza belőle. Ezért alap fajtákként a királyleányka, olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, chardonnay, pinot gris, illetve illatos fajtákként Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, sárga muskotály adja a házasítás lelkét.

#Neszmély

Kamocsay Ákos, a magyar borászat ikonikus alakja, a Hilltop Neszmély Borászat társtulajdonosa és főborásza szavaival élve: „Ez a palackbor maga Neszmély. Benne van az északi hosszan elnyúló borvidék minden sajátossága, a neszmélyi dombok és völgyek, a mély-meleg lösztalaj, a hűvösebb klíma, az itt végtelen hosszúságban kígyózó Duna. A mindig friss üdeség, a ropogós savak, a gazdag, komplex, kissé telt aromák és illatok, a csodálatos harmónia. Mi, akik a szívügyünknek tekintjük ezt a borvidéket és tenni akarunk azért, hogy minél többen lássák, érezzék, amit mi már jó ideje tudunk és hiszünk, hogy a magyar borvidékek között, fehérbor tekintetében, a Neszmélyi borvidék élenjáró és szinte minden évjáratban a legjobbak között tud lenni, szeretnénk közös erővel régi dicsfényébe állítani a borvidéket”.

De milyen is valójában a borvidék legismertebb borászata, a Hilltop által készített #Neszmély 2021-es bor? Kitöltve egészen világos árnyalatú bor, közepesnél intenzívebb illatában a sauvignon blanc aromái könnyen felismerhetők, mindez annak ellenére, hogy a házasítás (királyleányka, szürkebarát, sauvignon blanc, chardonnay, sárgamuskotály, Irsai Olivér) csak 10%-ban tartalmaz sauvignon blanc-t. De őszibarack, érett citrusok, grapefruit, fehér virágok és sárga alma is megjelennek a tetszetős, friss illatában. Kóstolva könnyed szerkezetű, de egyben strukturált és tartalmas nyári bor, feszes savakkal, aromás karakterrel és megfelelően hosszú lecsengéssel. Szerethető, ígéretes és jóivású üde bor, aki találkozik vele, feltétlenül kóstolja meg.

Borítókép: Németi Sándor

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Recept

Mézes recept

2020. január 07.
Borturizmus
Hírek - programok

Bor, Mámor… és 12 borászat

2021. augusztus 04.
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!