Bor
post-authorNémeti Sándor
2024. április 16.

A világ egyik legismertebb szaktekintélyének borai

post

Frank Smulders Master of Wine, a világ egyik legismertebb borszakértője exkluzív borkóstoló keretén belül mutatta be a közelmúltban Budapesten az N28 étteremben a spanyolországi Navarrában készített limitált szériájú, egyedülálló borait. Bár egyre ritkábban mondok igent borkóstoló meghívásokra, ezt úgy éreztem, hogy nem hagyhatom ki. Jól tettem, hiszen nagyon izgalmas borok kerültek bemutatásra.   

Frank Smulders Master of Wine

 

Frank Smulders egyike annak az 507 Master of Wine-nak, akinek 1953 óta sikerült a világ legnehezebb boros vizsgáját abszolválnia és ezáltal megszerezni a Master of Wine (MW) titulust. A borágazat legmagasabb színtű szakmai titulusát Magyarországról egyelőre még senkinek nem sikerült megszereznie. A holland nemzetiségű Frank Smulders MW 1985-ben kezdte a borszakmában a pályáját, azóta pedig számos szerepet töltött be az iparágban. Értékesítés, marketing és menedzsment területen 2001-ig különböző borimportőröknél dolgozott Hollandiában, oktatási területen pedig 2001-től kezdett önállóan tevékenykedni. Jelenleg Európa 15 országában tart előadásokat, főleg WSET 3 és WSET 4 (Diploma Course) szinten, valamint a Weinakademie Österreich német nyelvű Weinakademiker Programjában. Közben borszakértőként számos spanyol borászatnak is volt tanácsadója, köztük az Abadia Retuerta és a Bodegas y Bebidas pincészeteknél.

Frank Smulders Master of WineFrank Smulders MW és jómagam 

Frank Smulders MW 2010-től 2013-ig a „Világ legjobb borlapja” elismeréssel kitüntetett bécsi Palais Coburg borcsapatának volt a vezetője. A hatalmas tapasztalattal rendelkező szakember 1992-ben lett Master of Wine, s ezzel ő lett a második európai, aki megszerezte ezt a titulust. A garnacha szőlőfajtából, Liskar név alatt Ferdinand Mayr régi jó barátja segítségével 2009-ben készítette első borát. Frank Smulder MW nem titkolt célja, a lehető legjobb bor elkészítése. Nincs saját területe, hanem az általa elmondottak alapján termesztett szőlőt különböző termelőktől vásárolja. A borokat pedig a helyi, az előbb említett Ferdinand Mayr, már visszavonult borász barátja készíti számára, aki hatalmas tapasztalattal rendelkezik Navarraban. De természetesen Frank Smulders szabja meg a borok stílusát és filozófiáját. Minden bora, a legdrágább is csavarzárral van lezárva. Ez elmondása szerint tudatos lépés, hiszen erősen ellenzi a dugó használatát.     

A Garnachista Frank Smulders borai

 

Az N28 étteremben megtartott rendezvény két részből állt: míg a délelőtti órákban Magyarország legjobb éttermeinek (Borkonyha, Onyx, Essencia, Costes Downtown, Four Seasons, stb.) borszakértői vettek részt a kóstolón, a délután folyamán a sajtó munkatársait fogadta Frank Smulders. A borbemutató a kiváló, kizárólag garnacha kékszőlőből készített borokon túl, az izgalmas bor-étel párosításokról is szólt, amelyeket közösen álmodott meg az N28 csapata. Pontosabban Nagy Szabolcs séf, Lisztes Ivett sommelier, valamint a rendezvényt életrehívó Vinonovi borkereskedés stratégiai vezetője, a korábbi sommelier magyar bajnok, Evans Victoria. Az esemény célja egyébként Frank Smulders Liskar név alatt futó borainak megismerése, valamint a tételek a borkereskedés szakmai közönség előtti első bemutatkozása volt. A borokat Magyarországon a Vinonovi cég forgalmazza, és a nagyközönség számára az N28 étteremben, illetve már március végétől a Vinonovi webshopjában is elérhetők. A borsor 5 különböző tételből állt: 1 érlelt rozéborból és 4 gyümölcshangsúlyos, komplex és sokrétű vörösborból.

Liskar Rosado 2021

Kevés izgalmas érlelt rozét kóstoltam eddig, de ez mindenképpen azon kevesek közé tartozik. Nagy test, magas, pontosabban 14,5 alkohol, mégis egyedi és izgalmas tud maradni. Az édes nüanszokat nem a maradék cukor adja, hanem az alkohol. Viszont itt is, mint a többi bor esetében, az alkohol nem fűt a végén, hiszen a magas savak szép egyensúlyt adnak. Komplex, koncentrált, szép egyensúlyban lévő bor. Kézi szüret, az alapanyag 74 éves tőkékről származik, melyek direkt rozé készítésére lettek céltudatosan telepítve. Illat- és ízjegyeiben finom tónusok, púderesség, lédús pink grapefruit és narancs. A csavar benne, hogy a palackozás előtt hozzáadtak 2% vörösbort. Természetesen garnacha-t, aminek köszönhetően komplexebbé és koncentráltabbá vált a bor.  Akár jelentéktelennek is mondható ez a 2%, de a végeredményen sokat változtatott. 89 pont

Liskar Gatxa 2022

A pincészet belépőszintű, azaz birtokbora, 10-45 éves tőkékről szüretelve. A fermentáció és az érlelés acéltartályban történt. Az elhangzottak szerint direkt azzal a céllal készült, hogy fiatalon fogyasszák el. Ebből adódóan a végeredmény egy kiemelkedően gyümölcsös, könnyedségre hangolt, jól iható bor lett. Nem mellesleg remek ár-értékben. A gatxa név a palackon egyébként a garnacha fajtára utal. 88 pont

Liskar Txiki 2021

A baszk nyelven a txiki a kicsit jelenti, amely a bor rövid érlelésére utal és ennek könnyedségére. Ennek ellenére a 45 éves tőkéről, reduktív technológiával készített bor mégis szép mélységeket, gazdagságot és komplexitást mutat kóstolva. Jóivású, fűszerekben és gyümölcsökben gazdag, lédús bor, bársonyos, minőségi tanninokkal alátámasztva. És hogy miért kapott baszk nevet? – mert a faluban, ahol időnként Frank Smulders MW él, mindenki baszk. 89 pont

Liskar Garnacha 2019

Frank Smulders első bora, amely 3 különböző dűlőből (az 1930-as telepítésű Puntillo és Val de Unesca, valamint az 1904-es telepítésű Las Balsas) származó szőlők házasítása. Az alapanyagot október közepén (14 és 15) szüretelték, majd mivel Frank Smulders MW szerint a garnacha nem bírja az új hordót, másodtöltésű francia hordóban került érlelésre 12 hónapig. A 2020-as évjárat már a Chateau Palmert-től vásárolt másodtöltésű hordókba került, de a tervek szerint hamarosan a Chateau Latour-tól is vásárol majd hordókat. A bort szép egyensúly jellemzi, könnyed tanninok, izgalmas hordófűszerek, lecsengése pedig finoman meggymagos. Részletgazdag, izgalmas bor. 90 pont  

Liskar Ugasti 2020

A pincészet csúcsbora Navarra legidősebb, aktív dűlőjéből készítve, mely a Chateau Palmer-től vásárolt használt hordókban pihent 12 hónapon keresztül. A bor elnevezése az az 1900-ban telepített 0,49 hektáros terület, ahonnan készül. Koncentrált, komoly mélységeket felvonultató bor, mely nem erejével, hanem páratlan eleganciájával hívja fel magára a figyelmet. Meleg tónusokkal rendelkező mediterrán jellegű bor, sok friss gyümölccsel, étcsokival és elegáns hordófűszerekkel. Gazdag és hosszantartó lecsengésében finom sóssággal. 93 pont  

Fotók: WineArtCulture (a borítóképen Frank Smulders MW és Evans Victoria)

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!