Quiche Lorraine, a franciák világhírű pitéje
A Quiche Lorraine, azaz a franciák klasszikus ételének eredete, amelyet kezdetekben öntöttvas serpenyőben készítettek, egészen a 16. századig nyúlik vissza. A világhírű pite, amelyet ma már számtalan variációban készítenek, Alsace-Lorraine, azaz Elszász és Lotaringia a német-svájci-belga-francia határnál található területről kapta a nevét. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy akár vacsoráról, a Quiche Lorraine bármilyen időszakban kiváló. Legjobb viszont szobahőmérsékleten, esetleg egy kicsit felmelegítve fogyasztani. A receptet kizárólag a WineArtCulture olvasói számára, a Svájcban élő, több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse, Dualszky-Kovács Péter készítette, akinek fogásaival már többször lehetett találkozni az oldalon.
Quiche Lorraine rukkolával és paradicsommal
Hozzávalók és elkészítési mód
Quiche Lorraine:
Tészta
- 200 g liszt
- 75 g vaj
- 3 ek víz
- ½ tk só
Töltelék
- 2 db hagyma
- 160 g bacon szalonna
- 500 ml tejszín
- 3 db tojás
- 150 g reszelt sajt
- szerecsendió
- só
- bors
A lisztet és a sót összekeverjük. A vajat felkockázzuk és hozzáadjuk a liszthez. Összedolgozzuk, majd ha kész a tésztánk 30 percre hűtőben lefedve pihentetjük. A hagymát kockára, a szalonnát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben lassan ropogósra pirítjuk. A tejszínt a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztát kinyújtjuk körülbelül 3 cm vastagra és lisztezett formákba tesszük, villával megszúrkáljuk. A lepirított hagymát és szalonnát a tésztára helyezzük majd felöntjük a tejszínnel. 220 fokon előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt készre sütjük.
Rukkola-Paradicsom saláta:
- rukkola
- koktélparadicsom
- savanyított hagyma
- olívaolaj
- fleur de sel (sóvirág)
A rukkolát, a paradicsomot és a savanyított hagymát olívaolajjal és fleur de sellel ízlés szerint marináljuk.
Borajánlat:
Prémium Neszmélyi Chardonnay 2021
A Neszmélyi borvidék legismertebb borászata, a Hilltop által termelt és palackozott, a többi boraiktól eltérően más design-nal megjelenő 2021-es Prémium Neszmélyi Chardonnay egy jó ivású és jó ár-érték arányt képviselő bor. Illatában és ízében érett fehér- és sárga húsú gyümölcsökkel, mezei virágokkal, amiket érzékenyen kiegészítenek a fűszeres tónusok. A korty gazdag, telt és krémes. Tüzes lecsengésében érett citrusok. Jó inni önmagában, de méltó párja ennek a klasszikus francia pitének is.
Recept, ételfotó: Dualszky-Kovács Péter
Borajánlat és borfotó: Németi Sándor