Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. október 28.

Quiche Lorraine, a franciák világhírű pitéje

post

A Quiche Lorraine, azaz a franciák klasszikus ételének eredete, amelyet kezdetekben öntöttvas serpenyőben készítettek, egészen a 16. századig nyúlik vissza. A világhírű pite, amelyet ma már számtalan variációban készítenek, Alsace-Lorraine, azaz Elszász és Lotaringia a német-svájci-belga-francia határnál található területről kapta a nevét. Legyen szó reggeliről, ebédről vagy akár vacsoráról, a Quiche Lorraine bármilyen időszakban kiváló. Legjobb viszont szobahőmérsékleten, esetleg egy kicsit felmelegítve fogyasztani. A receptet kizárólag a WineArtCulture olvasói számára, a Svájcban élő, több neves külföldi étterem konyhafőnöke és séfje, a Bocuse d’Or Hungary 2017 elődöntőse, Dualszky-Kovács Péter készítette, akinek fogásaival már többször lehetett találkozni az oldalon.

Quiche Lorraine rukkolával és paradicsommal

Hozzávalók és elkészítési mód

Quiche Lorraine:

Tészta

  • 200 g liszt
  • 75 g vaj
  • 3 ek víz
  • ½ tk só

Töltelék

  • 2 db hagyma
  • 160 g bacon szalonna
  • 500 ml tejszín
  • 3 db tojás
  • 150 g reszelt sajt
  • szerecsendió
  • bors

A lisztet és a sót összekeverjük. A vajat felkockázzuk és hozzáadjuk a liszthez. Összedolgozzuk, majd ha kész a tésztánk 30 percre hűtőben lefedve pihentetjük. A hagymát kockára, a szalonnát csíkokra vágjuk. Egy serpenyőben lassan ropogósra pirítjuk. A tejszínt a többi hozzávalóval összekeverjük. A tésztát kinyújtjuk körülbelül 3 cm vastagra és lisztezett formákba tesszük, villával megszúrkáljuk. A lepirított hagymát és szalonnát a tésztára helyezzük majd felöntjük a tejszínnel. 220 fokon előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt készre sütjük.

Rukkola-Paradicsom saláta:

  • rukkola
  • koktélparadicsom
  • savanyított hagyma
  • olívaolaj
  • fleur de sel (sóvirág)

A rukkolát, a paradicsomot és a savanyított hagymát olívaolajjal és fleur de sellel ízlés szerint marináljuk.

Borajánlat:

Prémium Neszmélyi Chardonnay 2021

Hilltop Kamocsay chardonnay

A Neszmélyi borvidék legismertebb borászata, a Hilltop által termelt és palackozott, a többi boraiktól eltérően más design-nal megjelenő 2021-es Prémium Neszmélyi Chardonnay egy jó ivású és jó ár-érték arányt képviselő bor. Illatában és ízében érett fehér- és sárga húsú gyümölcsökkel, mezei virágokkal, amiket érzékenyen kiegészítenek a fűszeres tónusok. A korty gazdag, telt és krémes. Tüzes lecsengésében érett citrusok. Jó inni önmagában, de méltó párja ennek a klasszikus francia pitének is.  

Recept, ételfotó: Dualszky-Kovács Péter

Borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Gasztronómia interjú
Hírek - programok
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.
Gasztronómia

Borral készült struccleves

2023. március 22.

Küldj egy üzenetet!