Bor
post-authorNémeti Sándor
2021. augusztus 05.

Értéket teremteni – tarcali borászok a borvidékről és a Bűbájos Hétvégéről

post

Mint egy korábbi cikkben is említettem, a hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között megrendezésre kerül a Bűbájos Hétvége. A tematikus hétvégék számos visszatérő programmal csábítják a faluba a borszerető közönséget, így idén is lesz pezsgős reggeli, meghívott gasztrokiállítók, bemutatják a falu közösségi borát, a Tarcal 2020-at, lesz jótékonysági koncert, szervezett falu- és dűlőtúra és a legtöbb helyi borászatba egész nap bejelentkezés nélkül be lehet térni; míg a szombati napot a hagyományos közös tűzgyújtás zárja. Az egyes helyszínek azonban egyéni programokkal is készülnek. A rendezvény apropóján Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet) illetve Majoros László (a Majoros Birtok tulajdonos-borásza) válaszolt a kérdéseimre.

A Covid miatt nehéz másfél éven ment mindenki keresztül. Titeket hogyan érintett ez az időszak?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Hasonlóképpen, mint mindenki mást. Nehéz helyzetet okozott azáltal, hogy vásárlóink, a fővárosi fine dining éttermek nem működtek vagy be is zártak, kis pincészetként pedig nem voltunk közvetlenül kapcsolatban a fogyasztóinkkal, illetve nem tudtuk megtartani a borkóstolóinkat és a rendezvények is elmaradtak. Ennek ellenére igyekeztünk tevékenyen eltölteni ezt a csendes időszakot: sikerült beütemezni a felújítási munkálatainkat, ezáltal szebbé és komfortosabbá tettük a birtokunkat a vendégek számára; nagy sikerrel megújult a gasztroprogramunk, ennek keretein belül „80 nap alatt a Föld körül” címmel virtuálisan, az ízeken keresztül vendégeink körbeutazták velünk a Földet, amelynek során hétről-hétre más nemzetek konyháit kóstolták borainkkal és pezsgőinkkel társítva. Izgalmas és kreatív időszak volt ez számunkra, hiszen megújítottuk a Kern brandet, annak érdekében, hogy egységes, könnyen megjegyezhető legyen, miközben tükrözze az általunk képviselt értékeket is.

Majoros László (Majoros Birtok): Nem volt egyszerű, át kellett szervezni az életünket, megváltoztak a prioritások. Alkalmazkodni kellett egy új helyzethez, amihez senki sem tudott igazán tanácsokat adni, hogy mit kell ilyenkor tennünk, ezért józan paraszti ésszel előre menekültem, azaz még inkább koncentráltan igyekeztünk felkészülni a nyárra, a szezonra. Az ültetvényeket rendben műveljük, minden elmaradt munkára most volt időnk.

Kern Pál és Szavracsenko Jelena (forrás: Kern Pincészet)

A világjárvány okozta válság szerinted milyen hatással lehet hosszútávon a tokaji borok piacára?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Válságban a prémium termékek vásárlásáról mondanak le először az emberek először, viszont az alsópolcos minőségű borok kategóriája növekedhetett. Tokaj-Hegyalján évről-évre folyamatosan növekedett a borértő és borkedvelő idelátogatók száma, akiknek a minőségi borok mellett igényük van további szolgáltatásokra, illetve kulturális programokra. Ezen igények kielégítésére szerveződött Tarcalon a Bűbájos rendezvény is, amely évről-évre bővült programokkal és egyre több látogatót vonz. A vírus miatt kialakult bizonytalan helyzet következtében kevesebb látogató fordult meg a borvidéken, ez pedig nehéz helyzetbe hozta a bor- és turisztikai szektor képviselőit, de bízom benne, hogy ez minél hamarabb rendeződni fog.

Majoros László (Majoros Birtok): Mivel a gasztronómia gyakorlatilag export országainkban is teljesen leállt, így a kiszállításaink is. A borok tetszenek, a mintákat kiküldtük, de abban a szegmensben ahová mi szállítunk egyelőre még nincs nagy felívelés, de azért jó előjelek mutatkoznak, illetve megnőtt magánvásárlóink közvetlen vásárlásainak száma, ami kompenzálja a gasztro kiesését.

Hogyan látod az aszú szerepét a mai társadalomban?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): A magyar borkészítés zászlóshajója, amely az egész világon ismert brand. Ezen okból mi is kiemelkedő figyelemmel és gondossággal készítjük aszúinkat. Sikeres munkánkat bizonyítja a Decanter World Wine Awards Platina díjas 2014-es aszúnk is. Sajnos Magyarországon legfeljebb csak ajándékba adják, de nem képezi mindennapjaink szerves részét. A magyar fogyasztónak drága és csak a külföldi piacokon van lehetőség reális áron értékesíteni. További nehézség, hogy az ajándékozáson túl nem nagyon van pozícionálva; míg egy furmintot vagy hárslevelűt mindenki el tud képzelni egy kerti grillezés során, addig aszúra legfeljebb a karácsonyi vacsora záróakkordjaként gondolnak. Mi többek között azon dolgozunk, hogy ezeken a sztereotípiákon változtassunk. Tarcali pincészetünknél megmutatjuk, hogy az aszú igenis beépíthető a hétköznapok során is akár egy borvacsorába, illetve hogy a libamájon kívül mással is párosítható. Továbbá fontos az aszún túl minél szélesebb körben megismertetni a minőségi édes borokat és borkülönlegességeket, amelyek elérhető alternatívái lehetnek az aszúnak, mint például a szamorodni, fordítás, illetve a késői szüretelésű fajták.

Majoros László (Majoros Birtok): Nagyon nagy megtiszteltetés lenne Tokajnak, ha az emberek, családok presztízsként kezelnék az aszút, és a vendégeiket mindig azzal fogadnák, nem pedig például rövid itallal. Sokan luxustermékként kezelik az aszút, ami számomra megtiszteltetés, de a megvásárlásától megijednek és továbbra sem fogyasztási célra, hanem továbbajándékozási céllal vásárolják inkább.    

Majoros László (forrás: Majoros Birtok)

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében augusztus ünnepi hosszú hétvégéjén, 20. és 22. között ismét megrendezésre kerül Tarcalon a Bűbájos Hétvége. Mit vártok az idei rendezvénytől?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Reméljük, hogy nem lesz Magyarország lezárva és a lengyel és szlovák vendégeknek lesz lehetőségük idelátogatni. Illetve a környékbeli nagyvárosok borszerető közönsége olyan kulturális programokban részesüljön, amilyenre ritkán van lehetőség ezen a környéken. A Bűbájosra úgy tekintünk, mint egy kitűnő példa, hogy egy adott közösség önszerveződve, együttműködve tud értéket teremteni, amiből mind a borászatok, szolgáltatók, mind pedig az idelátogatók is profitálhatnak.

Majoros László (Majoros Birtok): Remélem ebben az éven is tud fejlődni egy picit a rendezvény. Szeretnénk az eddig megszokott hangulatot fenntartani, illetve mindenki igyekezett úgy szervezni az eseményeket, hogy a vendégek minden programot, helyet, pincészetet bejárhassanak. Nem akarjuk, hogy túlfeszített legyen, inkább lazulósabb, pihentetőbb…

2016-ban került megrendezésre első alkalommal a Bűbájos Hétvége Tarcalon. Mi a rendezvény üzenete elsősorban és milyen fejlődésen ment keresztül az elmúlt években?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): A Bűbájos elsősorban a környéket körbelengő misztikumot hivatott megfogni, ami egészen Könyves Kálmántól eredeztethető, aki éppen Tarcalon mondta ki a strigák létezését tagadó törvényét. Aki már járt Tarcalon, az már érezhette ezt a semmihez nem fogható hangulatot, amit átitat az évszázadok történelme, a katolikus, református, illetve zsidó felekezetek spiritualitása, a borkészítés hagyománya és az Áldó Jézus szobra. A rendezvény arra hivatott, hogy ápolja, ünnepelje ezeket a hagyományokat, illetve minél több idelátogatóval megismertesse azokat. Mivel a Tarcal Bor Egyesület alapítói is vagyunk, látjuk, hogy a Covid jelentős hatást gyakorolt a rendezvényre, tekintettel arra, hogy már második éve nem lehet emiatt előre tervezni. Másrészről a visszatérő vendégekeink által látjuk, hogy igenis igény van erre a rendezvényre.

Majoros László (Majoros Birtok): Az üzenet az, hogy a vendégek átélhetik velünk, vendéglátókkal azt a csodálatos hangulatot, amiben élünk, dolgozunk. Mindezt vidámabban, ünnepélyesebb hangulatban, ahol a vendégekre fókuszálunk. Egyszerre mutatjuk meg a borokat, a gasztronómiát, az épített és természeti értékeinket, ki-ki saját egyediségével megfűszerezve.

Ti mivel készültök?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Pincészetünknek alapvetően három profilja van; Lakáséttermünk, ahol különböző nemzetek ételeit kóstolhatják meg borainkkal és pezsgőinkkel párosítva, klasszikus bor-és pezsgő kóstolók, illetve nyitott pince, továbbá magán és nyilvános rendezvények, amelyek során koncertekkel, illetve egyéb programokkal is kedveskedünk, mint például a kádár bemutató. A Bűbájos Hétvégére sokrétű programmal készülünk. Augusztus 20-án és 21-én Borebéddel, ahol megismerhetik borainkat és pezsgőinket, olyan klasszikus orosz, grúz ételekkel párosítva, mint a pelmenyi, napóleon vagy pkhali. 21-én este 18.00 órától a 2017-es Dal felfedezettje Kanizsa Gina és az Artisjus-díjas Lamm Dávid Jazz standardokat és saját szerzeményeket fognak előadni. A hétvége zárásaként vasárnap, saját pezsgősorunkat kóstolhatják pezsgőkorcsolyával párosítva a szervezett kóstolón. Itt a DECANTER-en 87 pontot nyert Sárgamuskotály Brut pezsgőnk és a Balatoni Rizling IWSC bronz London mellett debütálnak a balatoni illetve a tokaji szőlő területeinkről a legújabb pezsgőink. A rendezvény alatt folyamatosan nyitva leszünk a bor és pezsgő kedvelők számára.

Majoros László (Majoros Birtok): Zenével, koncerttel, gasztroval, borújdonságokkal, vidámsággal.

Hogyan értékeled Tarcal jelenét és jövőjét?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Tarcal sok szempontból jelentős további növekedési potenciállal rendelkezik. Mind borvidék, mind agroturizmus szempontjából. Viszont ahhoz, mindenki számára vonzó turisztikai célpont lehessen, több fejlesztésre lesz szükség: például a középkategóriás szállás lehetőségek bővítése, a Bánya-tó megközelíthetősége és az ott parkolás. A tendencia azt mutatja, hogy Tarcal jelentősége folyamatosan emelkedik a régión belül. Egyre több kikapcsolódási lehetőség van nálunk, mindez a tarcali közösség összetartó munkájának köszönhetően. Reményeink szerint pincészetünk rendezvényeivel, lakáséttermével, illetve az egyre gyakoribb szervezett minőségi koncertekkel, hozzájárul a kikapcsolódási lehetőségekhez.

Majoros László (Majoros Birtok): Tarcal jelenleg az egyik legdinamikusabban fejlődő Hegyaljai település. Természetesen sok tervünk van még, sok megvalósítandó projekt előtt áll még a település, de alapvetően jó irányba áll a hajónk, a szeleket kellene most felfogni a vitorlában, és sokáig megőrizni…

Milyen Tokaj-Hegyalját, és ezen belül Tarcalt szeretnél látni a jövőben?

Szavracsenko Jelena (Kern Pincészet): Nyüzsgő borvidéket, tele különböző programmal és szabadidős lehetőséggel. E rejtett kincs a világ számára ismert és vonzó legyen legalább úgy, mint Champagne vagy Toscana.

Majoros László (Majoros Birtok): Egy olyat, ahol az elkövetkező generációk is megtalálnák a számításukat. Szeretném, ha a gyerekeimnek nem kellene más vidékre költözniük, hanem a mi példánkat szeretnék majd lemásolni, továbbvinni. Remélem, ennek az alapjait már megteremtettük. A Zemplén és a borvidék hihetetlen érték, aminek élnie, nyüzsögnie kellene. Ha önmagunk helyi fogyasztóivá tudunk válni, akkor a felemelkedés vár ránk. Ha a megtermelt javainkat máshol költjük el, akkor ez már nem olyan biztos.

(A Bűbájos Hétvége eseménynek a WineArtCulture az egyik média támogatója, így a cikk kooperációban készült)

Ez is érdekelhet

Utazás
Bor

Borászok kedvenc dűlői

2022. június 13.
Utazás
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Bock Cuvée 2013

2018. augusztus 22.

Küldj egy üzenetet!