Laposhal répával, rozskenyérrel és mentával
Ha egy könnyed, ízletes és egészséges halas fogást szeretnétek elkészíteni, akkor ez a laposhal recept répával, rozskenyérrel és mentával, amelyet az oldal vendégséfje, Dualszky-Kovács Péter készített, ideális választás. A laposhal húsa roppant egészséges, viszonylag szálkamentes, és a többi tengeri halhoz hasonlóan magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkezik, ami az emberi szervezet számára nagyon fontos. De az sem elhanyagolható, hogy a vitamintartalma is magas. Kifejezetten ajánlott diétához, elkészítése pedig egyáltalán nem jelent kihívást.
Pácolt laposhal recept répával, rozskenyérrel és mentával
Pácolt laposhal:
- 500 g laposhal filé
- 10 ek só
- 5 ek cukor
- 1 db citrom
- 1 tk fehérbors
- 1 tk édeskömény mag
- 1 tk ánizsmag
A fűszereket összemorzsoljuk, a citromhéját lereszeljük. A halfilét fél órára jeges vízbe tesszük, majd leöblítjük és szárazra töröljük. A sót, cukrot, citromhéjat és a lemorzsolt fűszereket alaposan összekeverjük. Egy tepsibe szórjuk a sós pác felét, majd rátesszük a filét és befedjük a só másik felével. 12 órára a hűtőbe tesszük. 12 óra elteltével kivesszük a pácból és hidegvízben lemossuk.
Répapüré:
- 200 g répa
- 150 ml répalé
- 10 g vaj
- olívaolaj
- só
- bors
- szerecsendió
A répát meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Olívaolajon lepirítjuk és ráöntjük a répalevet majd puhára főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ha puha, egy mixerben teljesen krémesre pürésítjük a vajjal.
Savanyított bébirépa:
- 200 g bébirépa
- 30 g cukor
- 100 ml balzsamecet
- 300 ml víz
- 10 g só
- 1 cs tárkony
- 10 g mustármag
A hozzávalókat a répa kivételével összekeverjük és felforraljuk. A répát megtisztítjuk majd a savanyítólében puhára főzzük. Kihűlés után pár napig hűtőben állni hagyjuk.
Rozskenyérkrém:
- 100 g rozskenyér
- 250 ml zöldségalaplé
- balzsamecet
- só
- bors
- szerecsendió
Az alaplevet felforraljuk és a rozskenyeret belemorzsoljuk. Addig főzzük, míg egy krémes állagot kapunk majd mixer segítségével krémesre pürésítjük. A többi hozzávalóval ízesítjük.
Rozskenyér morzsa:
- 50 g rozskenyér
- olívaolaj
A rozskenyeret lemorzsoljuk és olívaolajon lassan ropogósra szárítjuk, majd porrá daráljuk.
Mentaolaj:
- 150 g menta
- 125 ml olaj
A menta levelet egy üvegben az olajjal kb 3-4 hétre hűvös és sötét helyre tesszük, majd átszűrjük.
Tálalás:
A laposhalat vékony szeletekre vágjuk és tetszés szerint tálaljuk majd friss mentával és a mentaolajjal dekoráljuk.
Borajánlat:
Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021
Könnyedségre hangolt, mégis tartalmas prémium olaszrizling, amelynek alapanyagát a Sós-hegy-dűlőről szüretelték. Egy ízig-vérig neszmélyi bor, mely magán viseli a borvidék lenyomatát és Kamocsay Ákos szaktudását. Illat- és ízjegyeit a fehér húsú gyümölcsök, méz, virágok, grapefruit és sós citrusok jellemzik. Gazdag és izgalmas olaszrizling, hosszantartó lecsengéssel. Nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre idén 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját elhozta.
Recept és ételfotó: Dualszky-Kovács Péter
Borajánlat és borfotó: Németi Sándor