Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. augusztus 21.

Laposhal répával, rozskenyérrel és mentával

post

Ha egy könnyed, ízletes és egészséges halas fogást szeretnétek elkészíteni, akkor ez a laposhal recept répával, rozskenyérrel és mentával, amelyet az oldal vendégséfje, Dualszky-Kovács Péter készített, ideális választás. A laposhal húsa roppant egészséges, viszonylag szálkamentes, és a többi tengeri halhoz hasonlóan magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkezik, ami az emberi szervezet számára nagyon fontos. De az sem elhanyagolható, hogy a vitamintartalma is magas. Kifejezetten ajánlott diétához, elkészítése pedig egyáltalán nem jelent kihívást.  

Pácolt laposhal recept répával, rozskenyérrel és mentával

Pácolt laposhal:

  • 500 g laposhal filé
  • 10 ek só
  • 5 ek cukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fehérbors
  • 1 tk édeskömény mag
  • 1 tk ánizsmag

A fűszereket összemorzsoljuk, a citromhéját lereszeljük. A halfilét fél órára jeges vízbe tesszük, majd leöblítjük és szárazra töröljük. A sót, cukrot, citromhéjat és a lemorzsolt fűszereket alaposan összekeverjük. Egy tepsibe szórjuk a sós pác felét, majd rátesszük a filét és befedjük a só másik felével. 12 órára a hűtőbe tesszük. 12 óra elteltével kivesszük a pácból és hidegvízben lemossuk.

Répapüré:

  • 200 g répa
  • 150 ml répalé
  • 10 g vaj
  • olívaolaj
  • bors
  • szerecsendió

A répát meghámozzuk és apró kockára vágjuk. Olívaolajon lepirítjuk és ráöntjük a répalevet majd puhára főzzük. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Ha puha, egy mixerben teljesen krémesre pürésítjük a vajjal.

Savanyított bébirépa:

  • 200 g bébirépa
  • 30 g cukor
  • 100 ml balzsamecet
  • 300 ml víz
  • 10 g só
  • 1 cs tárkony
  • 10 g mustármag

A hozzávalókat a répa kivételével összekeverjük és felforraljuk. A répát megtisztítjuk majd a savanyítólében puhára főzzük. Kihűlés után pár napig hűtőben állni hagyjuk.

Rozskenyérkrém:

  • 100 g rozskenyér
  • 250 ml zöldségalaplé
  • balzsamecet
  • bors
  • szerecsendió

Az alaplevet felforraljuk és a rozskenyeret belemorzsoljuk. Addig főzzük, míg egy krémes állagot kapunk majd mixer segítségével krémesre pürésítjük.  A többi hozzávalóval ízesítjük.

Rozskenyér morzsa:

  • 50 g rozskenyér
  • olívaolaj

A rozskenyeret lemorzsoljuk és olívaolajon lassan ropogósra szárítjuk, majd porrá daráljuk.

Mentaolaj:

  • 150 g menta
  • 125 ml olaj

A menta levelet egy üvegben az olajjal kb 3-4 hétre hűvös és sötét helyre tesszük, majd átszűrjük.

Tálalás:

A laposhalat vékony szeletekre vágjuk és tetszés szerint tálaljuk majd friss mentával és a mentaolajjal dekoráljuk.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021

Kamocsay Olaszrizling

Könnyedségre hangolt, mégis tartalmas prémium olaszrizling, amelynek alapanyagát a Sós-hegy-dűlőről szüretelték. Egy ízig-vérig neszmélyi bor, mely magán viseli a borvidék lenyomatát és Kamocsay Ákos szaktudását. Illat- és ízjegyeit a fehér húsú gyümölcsök, méz, virágok, grapefruit és sós citrusok jellemzik. Gazdag és izgalmas olaszrizling, hosszantartó lecsengéssel. Nem véletlen, hogy a 2023-as Országos Borversenyen, amelyre idén 22 borvidékről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett, a Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 a Kárpát-medencei fajtából készülő legjobb nagy száraz fehérbor különdíját elhozta.

Recept és ételfotó: Dualszky-Kovács Péter

Borajánlat és borfotó: Németi Sándor

Ez is érdekelhet

Hírek - programok

Színes forgatag Mádon

2019. június 06.
Bor

Húsvéti borajánlat

2021. március 24.
Hírek - programok
Hírek - programok

Eger különleges fehér bora

2022. augusztus 18.
Gasztronómia
Bor teszt-értékelés

Koch pezsgő 2017

2021. július 09.
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!