Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2023. november 13.

Omlós és ropogós sült kacsacomb

post

Az omlós, ropogós sült kacsacomb egy igazi örök kedvenc. Legyen szó nagyobb családi összejövetelekről vagy ünnepnapokról ez az egyszerűen elkészíthető recept mindig nagy sikert arat az asztalon. És hogy az élmény teljes legyen, egy jó pohár vörösbor sem hiányozhat a fogáshoz.     

Sült kacsacomb májával, káposztával és kacsazsíros sült burgonyával

Hozzávalók és elkészítési mód:

Sült kacsacombhoz

  • 4 db kacsacomb
  • 0,5 kg hízott kacsamáj
  • 1,2 kg burgonya
  • fokhagyma
  • kakukkfű
  • vöröshagyma
  • bors

Káposztához:

  • 1 db kisebb fej lilakáposzta
  • 1 db vöröshagyma
  • 0,5 dl olaj
  • 0,05 kg cukor
  • 1 dl száraz vörösbor (célszerű mindig azt használni, amit az étel mellé is fogyasztunk)
  • köménymag

A káposztát gyaluljuk. Az olajban a cukrot a hagymával karamellizáljuk, hozzátesszük a káposztát és a fűszereket, pici vizet és a bort aláöntve megpároljuk. Jó minőségű ecettel ízesítjük. A kacsacombokat körbepirítjuk, sózzuk és borsozzuk, majd a hagymával és a kakukkfűvel együtt behelyezzük egy tepsibe. Az előremelegített 120 fokos sütőben gyakran locsolgatva 3-3,5 órán keresztül sütjük. Az utolsó órában hozzáadjuk a darabolt burgonyát, az utolsó húsz percben pedig a májat, és az egészet készre sütjük. A káposztával együtt tálaljuk.

Borajánlat:

Szeleshát Három Fiú 2017

Szeleshát Pincészet Három Fiú

A Szekszárdi borvidéken 55 hektáron gazdálkodó Szeleshát Borászat Három Fiú névre keresztelt, merlot, kékfrankos és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készített házasítása 12 hónapig érlelődött magyar tölgyfahordóban, nevét pedig a családban született három fiú gyermek iránti büszkeség ihlette.

A birtoképítés egyébként 1998-ban kezdődött, amikor a meglévő, már korábban vásárolt 10 hektáron a tulajdonosok, Krajcsovszki László és testvére telepítették az első ültetvényeket: kezdetben kékfrankost, merlot-t és cabernet sauvignont, pár évvel később pedig pinot noirt, syraht és cabernet franc-t. Mára a példaértékűvé vált borbirtok elnyerte végleges, gyönyörű formáját, és olyan ideális körülmények között dolgoznak és készítik a boraikat, amelyről a kezdetekben csak álmodozhattak. A 2017-es évjáratú Három Fiú mind illatában, mind pedig ízjegyeiben egy elegáns, gazdag bor, sok gyümölccsel és finom fűszerekkel. Elsősorban erdei fekete bogyósokkal, szilvával, fekete cseresznyével, amikhez társul kávé és csokoládé is. A tanninok érettek, savai pedig szépen vezetik a fiatalos lendületű kortyot. Jó egyensúlyban lévő bor, még mindig érlelési potenciával megáldva. Szép kísérője a sült kacsacombnak.

Borajánlat, borfotó: Németi Sándor

Recept: Sebestyén Péter

Ez is érdekelhet

Recept
Bor teszt-értékelés
Borturizmus
Recept

Citromtorta, szeder öntettel

2016. december 10.
Gasztronómia
Borturizmus

Küldj egy üzenetet!