Hírek - programok
post-authorNémeti Sándor
2023. május 24.

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója

post

Kulturális programokkal, zenével, kiváló badacsonyi borokkal, és ízletes fogásokkal várják festői környezetben a szervezők a Kéknyelű Virágzás Ünnepén a Badacsonyba érkezőket. A közel két évtizedes hagyományokkal rendelkező esemény a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében kerül 2023. június 3.-án megrendezésre.

Kéknyelű Virágzás Ünnepe

A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében, 14-20 óra között a Badacsony hegyen, a Kutató Állomás kéknyelű teraszán 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, idén az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartják Badacsonyban. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény, idén a nagyközönség számára is nyilvános. A különleges programok mellett ekkor zajlik az Országos Borlovagrendi Találkozó, illetve itt hirdetik ki a Badacsonyi Hegyközségi Borverseny győzteseit is. Az eseményen fellép többek között a Kossuth-díjas Szarka Gyula és együttese, a Savaria Rézfúvós együttes, valamint a Vivát Bacchus énekegyüttes is, de a nap folyamán egy felejthetetlen mesterkurzus keretében olyan muzeális kéknyelűk is bemutatásra kerülnek, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A rendezvény kapcsán Éliás Csabával, Szőke Barnával, Sike Balázzsal és Szörényi Örssel beszélgettem.

Kossuth-díjas fellépők az év legnagyobb kéknyelű kóstolóján

„A kéknyelű szőlő Badacsony legősibb és egyben legnemesebb fajtája, ez fejezi ki legjobban Badacsony identitását. Okkal büszkék rá a szőlősgazdák, így minden alkalmat megragadnak, hogy nyitottsággal beszéljenek róla, bemutassák a belőle készült borokat, valamint, hogy megünnepeljék júniusban a virágzását. Jól szemlélteti milyen kitüntetett szőlőfajtája a borvidéknek, hogy csak a kéknyelű virágzásának van ünnepe.” – mondta a szervezők részéről Éliás Csaba, a Badacsonyi Szőlőhegyért Egyesület elnöke.

badacsony

Nagyon sok rendezvény van Magyarországon, de kevés olyan, ami gyakorlatilag egy szőlőteraszon zajlik, és ott a szőlősorok között lehet sétálni, bort kóstolni és a borászokkal beszélgetni. Soha ilyen nagyszámú termelő kéknyelűjét nem lehetett eddig egy helyszínen megkóstolni. Az unikális rendezvény, mint Éliás Csaba elmesélte több különlegességgel is bír. Egyrészt, hogy az ismert, nagy badacsonyi borászatok mellett, olyan kisebb borászatok is kiállítanak, akiknek ez lesz az első ilyen megjelenésük. Másrészt a helyszínválasztással, egy olyan helyszínt szerettek volna, amelyben együtt van mind az a csoda, ami jellemzi Badacsonyt: a hegy a szőlősorokkal, a csodálatos panoráma, a kiváló borok és az a különleges hangulat, lelki élmény, amit csak a szakrális helyeken lehet érezni. Nem utolsó sorban, különleges kiállítói is lesznek a kóstolónak: ilyen az Év Bortermelője címmel kitüntetett Borbély Tamás, de kiállítója lesz a rendezvénynek a két Kossuth-díjas művész, Szarka Gyula és Szörényi Levente, akik zenei munkásságuk mellett borászkodnak is, és most lehetőség lesz megkóstolni az ő kéknyelűiket is.

Festői környezet és kiváló borok

„Két pincészetet képviselek Badacsonyban, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet, ami magát a helyszínt adja a rendezvénynek, és az Ábrahámhegy központjától nem messze található saját, közel 10 hektáron gazdálkodó családi borászatomat, a Barna Pincét.” – mondta érdeklődésünkre Szőke Barna, akinek saját borászata szortimentjéből nem hiányzik a Badacsony egyetlen tipikus fajtája sem az olaszrizlingtől a szürkebaráton, a kéknyelűn át egészen a rózsakőig. Ezeken felül olyan a borvidéken ritkaságoknak számító borokat is készít, mint rizlingszilváni, cserszegi fűszeres, vagy Irsai Olivér. „A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetnek köszönhető többek között a kéknyelű-program, aminek révén nem veszett ki a termelésből ez a fajta. Pedig erre az 1990-es évek környékén minden esély megvolt, hiszen a filoxéravész, valamint a második világháborút követő nagyüzemi gazdálkodás kis híján majdnem kiirtotta örökre.” – tette hozzá Szőke Barna.

badacsony

A rendezvény fő üzenete, mint Szőke Barna említi, hogy exkluzív, gyönyörű környezetben lehetőséget nyújtsanak egyrészt a termelőknek, hogy bemutathassák a boraikat, másrészt, hogy a fogyasztóknak adjanak lehetőséget megismerni a borokon keresztül a kéknyelű fajtát, és természetesen ennek porzófajtáit, a budai zöldet és a rózsakőt. Mindezt festői környezetben, a termelők tolmácsolásában. Ami a jövőt illeti, Szőke Barna elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy évről-évre egyre több látogatót vonzzon Badacsonyban ez a színvonalas és színes programokkal tarkított esemény.

Különleges hangulat, páratlan panoráma

Sike Balázs és alapító kollégája fiatalos, átütő lendülettel léptek 13 évvel ezelőtt a borok piacára SKIZO néven, és szereztek maguknak a régióban, illetve országos szinten elismerést. Társa viszont 2014-ben elhagyta a vállalkozást, helyére pedig Balázs felesége, Réka lépett, majd 2018-tól figyelmük a népszerű SKIZO mellett egyre inkább a különleges, egyedi borokra irányult. Így született meg a Sike Balázs Pincéje sorozatuk is. Mint meséli, régen még mielőtt elkezdett volna borokat készíteni, mindig nagy érdeklődéssel figyelte a Kéknyelű Virágzás Ünnepét, így amikor elkészültek az első kéknyelű borai, egyértelmű volt számára, hogy részt vesz a rendezvényen.

„Fontosnak tartom, hogy minden badacsonyi közösségi kezdeményezésen képviseltessük magunkat és borainkat. Badacsony zászlóshajó szőlőfajtája egyértelműen a kéknyelű, és ezt, akárcsak a köré épülő eredetvédelmet minden munkánkkal igyekszünk elősegíteni. Ebből adódóan egy ilyen gyönyörű helyen megszervezett programból sem szeretnénk kimaradni. Bízom benne, hogy a Kéknyelű Virágzás Ünnep felkerül minden borkedvelő éves naptárába, hiszen egy meghitt és rendkívülien izgalmas eseményről van szó. Kevés ilyen rendezvény van Magyarország szerte, nem utolsó sorban a vendégek különleges hangulatban, csodálatos panoráma kíséretében kóstolhatnak kiváló badacsonyi borokat.” – méltatta az eseményt Sike Balázs.

Ott a legjobb bort kóstolni, ahol ez születik

A Kossuth-díjas Szörényi Levente neve több mint fél évszázada a zenével forrt össze, szőlősgazda oldaláról azonban kevesen ismerik. 1994-ben a Balaton-felvidéki Bács-hegyen találta meg azt a helyet, ahol két szenvedélyének, a zeneszerzésnek és a borászkodásnak egyszerre hódolhat. Közel negyed hektáron gazdálkodik, a borokért pedig leginkább fia, Szörényi Örs felel.

Badacsonyi borvidék

„Fontos tiszteletet adnunk a kéknyelűnek, hiszen az egész világon csak Badacsonyban található. Édesapámmal egyetértve igyekszünk a népszerűségünkkel támogatni minden olyan jó kezdeményezést, ami a Badacsony jövőjét szolgálja. Ilyen például a Kéknyelű Virágzás Ünnep is, ahol a közönségnek a boraink kóstolására is lehetősége adódik, de számtalan más borászatot is megismerhet. Természetesen autentikus környezetben, színes programok kíséretében. Mindenkit szeretettel várunk a rendezvényre, hiszen ott a legjobb bort kóstolni, ahol ez születik.” – mondta Szörényi Örs. 

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a badacsony.city-pay.hu oldalon, vagy a helyszínen korlátozott számban. A belépőjegy ára, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is 4900 Ft, a maximált 30 fős létszámú mesterkurzus belépője pedig 4900 Ft.

Facebook esemény: ITT

Fotók: Pető Piroska

(a cikk a badacsony.com részére készült)

Ez is érdekelhet

Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Hírek - programok
Hírek - programok

Küldj egy üzenetet!